10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCum comentează Cazanciuc cererea lui Tăriceanu de demitere a Liviei Stanciu şi...

Cum comentează Cazanciuc cererea lui Tăriceanu de demitere a Liviei Stanciu şi Laura Kovesi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, joi, referitor la solicitarea lui Tăriceanu de demitere a preşedintei ICCJ şi a şefei DNA, ca urmare a achitării Marianei Rarinca, că el întodeauna a făcut apel ca politicienii să nu comenteze decizii ale instanţelor de judecată, relatează Mediafax

“Eu întotdeauna am făcut un apel, mai ales la oamenii politici, să nu comenteze deciziile instanţelor de judecată, tocmai pentru că există o responsabilitate în plus din partea unui om politic. Pe de altă parte, e foarte dificil să stabileşti limitele unui dialog atunci când nu ai nişte repere măcar la nivel de deontologie, de aceea am încercat de-a lungul timpului să avem nişte repere deontologice, dinspre politic către justiţie pentru a vedea care sunt limitele în care poţi să discuţi despre anumite soluţii definitive ale unor instanţe de judecată”, a spus ministrul Justiţiei, după terminarea şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi.

Citeşte şi: Şefa ICCJ, Livia Stanciu, reacţionează la cererea lui Tăriceanu de a o demite

Robert Cazanciuc a declarat aceste lucruri în contextul în care preşedintele Senatului i-a cerut lui Klaus Iohannis să le demită pe şefa ICCJ şi pe şefa DNA, după ce Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv că Mariana Rarinca este nevinovată. 

Mariana Stanciu este femeia pe care şefa ICCJ, Livia Stanciu, a acuzat-o că a şantajat-o. În cazul Marianei Rarinca, DNA, condusă de Laura Kovesi, a dispus trimiterea în judecată, femeia fiind arestată preventiv şase luni şi, ulterior, achitată.

“Din perspectiva ministerului Justiţiei nu avem în analiză o asemenea solicitare, de altfel condiţiile pentru revocarea din funcţie a oricărui magistrat din România sunt foarte strict prevăzute de lege şi, în această situaţie, nu suntem într-una din ipotezele prevăzute de lege”, a mai spus Cazanciuc.

Referitor la achitarea Marianei Rarinca, ministrul Justiţiei a subliniat că CSM a sesizat Inspecţia Judiciară, pentru a se stabili dacă au fost respectate toate procedurile, de la momentul întocmirii dosarului şi până la finalizarea lui.

CSM a sesizat, miercuri, Inspecţia Judiciară pentru a fi făcute verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, după ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Kovesi.

Citeşte şi: Prima reacţie a lui Iohannis, după solicitarea lui Tăriceanu de a le demite pe şefele ICCJ şi DNA

Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea magistraţilor Livia Stanciu şi Laura Kovesi având în vedere că femeia acuzată de şantajarea şefei ICCJ a fost achitată.

“Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă sau legături politice, a fost arestată pe nedrept, şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu. Într-o asemenea situaţie, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale unui cetăţean obişnuit au fost încălcate de către doi înalţi magistraţi, în mod deliberat şi cu rea credinţă, vă cerem, Domnule Preşedinte, să folosiţi atât instrumentele constituţionale şi legale de care dispuneţi, cât şi autoritatea morală inerentă instituţiei Preşedintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu şi Laura – Codruta Kovesi”, se arată în scrisoarea semnată de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghişe şi Nicolae Nasta.

Joi, Klaus Iohannis i-a răspuns lui Călin Popescu Tăriceanu în privinţa solicitării de înlăturare a celor doi magistrați prin demisie.

“Consider că demisia dintr-o funcție de conducere reprezintă un act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, deci nici de către Președintele României”, a afirmat preşedintele.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă