11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCum comentează Horodniceanu cazurile de corupție din rândul magistraților DIICOT

Cum comentează Horodniceanu cazurile de corupție din rândul magistraților DIICOT

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a vorbit, într-un interviu acordat Mediafax, despre cazurile de corupție în rândul magistraților DIICOT, despre dosarele pe care le are de soluționat, despre dosarele lui Omar Hayssam, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, dar și despre relația instituției pe care o conduce cu SRI.

Referitor la cazurile de corupție în rândul magistraților DIICOT, Horodniceanu a apreciat că nu există nicio instituţie în care să nu fie, la un moment dat, angajaţi cercetaţi pentru corupţie.

Citește și: Horodniceanu dă explicații despre neregulile de la DIICOT

”Să fim realişti, nu există nicio instituţie în care să nu fie oameni care să facă, la un moment dat, obiectul verificărilor de genul celor menţionate. Important este ca procentul acestora să fie cât mai mic, ideal ca acesta să nu existe. Nu există o reţetă a măsurilor de prevenire a cazurilor de corupţie, selecţia procurorilor trebuie să fie unul dintre criterii, controlul şi comunicarea exercitate de şefii de serviciu un altul”, a declarat Horodniceanu.

Procurorul şef Daniel Horodniceanu a declarat că la DIICOT sunt încă în soluţionare cauze din 2007-2008, cea mai veche, din 2004, fiind trimisă recent instanţei, ritmicitatea în toate dosarele fiind extraordinar de greu de înfăptuit din cauza numărului mare de anchete.

Şeful DIICOT s-a referit şi la dosare de anvergură, printre care se numără şi cel al lui Omar Hayssam, cel al lui Adriean Videanu şi Varujan Vosganian. Astfel, șeful DIICOT a spus că aceste dosare necesită o perioadă mai mare de anchetă, întrucât în aceste cauze trebuie respectate anumite proceduri.

”Dosarele de acest tip necesită o perioadă mai mare de anchetă, iar ele trebuie judecate punctual, ceea ce Inspecţia Judiciară a şi făcut şi ceea ce urmează să facem şi noi din evaluările succesive ulterioare. Se pot administra mijloace de probă care durează mai mult timp: expertize financiar-contabile, traduceri, comisii rogatorii în alte state, căutări specifice ale sumelor de bani şi ale persoanelor implicate, extrădări etc. Sunt activităţi cronofage şi toate, puse una peste alta, duc la întârzierile în soluţionarea dosarului. Se are în vedere şi soluţionarea corectă şi efectivă a dosarului”, a spus Horodniceanu.

În opinia procurorului şef Daniel Horodniceanu, magistraţii DIICOT sunt cei mai pregătiţi pentru a face faţă noilor metode de acţiune ale grupărilor cu un grad mare de pericol.

Despre relaţia DIICOT cu Serviciul Român de Informaţii, Horodniceanu spune că aceasta este una instituţională, corectă, dosarele deschise la instituţia pe care o conduce fiind şi urmare a colaborării cu serviciile de informaţii şi cu alţi parteneri instituţionali.

Procurorul şef al DIICOT a mai spus că este necesară crearea unei structuri de poliţie judiciară pe lângă Direcţie, arătând că o echipă unică procuror-poliţist va avea rezultate calitativ superioare unei echipe mixte.

Daniel Horodniceanu a vorbit în interviu şi despre cum intenţionează să soluţioneze problemele Secţiei Judiciare din cadrul DIICOT. Şeful DIICOT a precizat că are în vedere unirea Serviciului judiciar al Structurii Centrale cu cel al Serviciului Teritorial Bucureşti pentru a crea o structură unică, sub coordonarea unui singur procuror şef, care va putea gestiona mai bine activitate judiciară a DIICOT.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă