16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportMinistrul Justiției apără ordonanța legată de interceptări

Ministrul Justiției apără ordonanța legată de interceptări

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, că Serviciul Român de Informații (SRI) „nu a primit nicio competență pe care nu o avea”, ca urmare a ordonanței adoptate, vineri, de Guvern, în cazul interceptărilor, informează Agerpres.

„Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 – Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 – OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 – SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva – nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook. 

De asemenea, Raluca Prună a explicat că OUG reprezintă „o soluţie provizorie, dar necesară, dată fiind decizia CCR care impunea de pe o zi pe alta o soluţie”. 

„Ea nu exclude, ci deschide dezbaterea publică necesară despre ce soluţie alege societatea românească. Cu titlu personal, mi se pare suprarealist să văd reacţiile unor foşti înalţi demnitari, care ştiau exact cum stau lucrurile de vreo 10 ani încoace, le-au girat, ca acum să le denunţe comme du jamais vu, ale cavalerilor luptei anti-corupţie instituţionali sau din societatea civilă care ştiau de asemenea şi nu au găsit temei să se despartă în tot acest timp. Nu e bai, adevărul separă întotdeauna apele. În fine, sunt fericită că decizia CCR a creat breşa detaşării poliţiei judiciare în parchete. E un început”, a mai adăugat Raluca Prună. 

Totodată, ministrul Justiției a declarat că sunt nefondate criticile apărute în spaţiul public, conform cărora ar fi înfiinţat o direcţie a Securităţii prin ordonanţa de urgenţă privind interceptările.

„Toate aceste critici cum că am înfiinţat nu ştiu ce direcţie a Securităţii sunt complet nefondate. În fond, SRI, în materia siguranţei naţionale, titlul 10 din Codul penal, şi în materie de terorism, nu face decât să îşi păstreze atribuţiile pe care le avea şi înainte de decizia Curţii Constituţionale. Având în vedere că decizia Curţii restrânge foarte mult definiţia ‘organ de cercetare penală’, la procuror şi poliţist, nu exista altă soluţie. Eu invit pe toată lumea care critică această ordonanţă să se uite la ultimele atentate şi să se întrebe dacă noi putem combate terorismul într-un mod, cum să zic, amatoristic şi eu cred că nu. Cred că agenda europeană şi agenda românească fac în aşa fel încât să fi fost obligaţia mea ca ministru să fac o asemenea propunere. Nu am niciun fel de regret şi nu îmi pare rău că am făcut acest lucru”, le-a spus Raluca Prună jurnaliştilor, înainte de a participa la prezentarea bilanţului Parchetului General pe anul 2015. 

Ea a explicat că atribuţia SRI în materie de cercetare penală constă doar în punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. 

„În ce constă atribuţia de cercetare penală a SRI? Constă exclusiv în punerea de executare a mandatului de supraveghere tehnică. Nimic mai mult. Iar celor care spun că SRI, prin această ordonanţă, reţine, arestează, ridică de pe stradă le spun că sunt afirmaţii complet nefondate şi iresponsabile. Şi le mai spun că în materia acestor infracţiuni urmărirea penală este exclusiv a procurorului, în care nimeni, nici măcar poliţistul judiciar, nu poate face nimic dacă nu îi cere procurorul”, a afirmat ministrul Justiţiei. 

În legătură cu procedura de selecţie a viitorului procuror general, Raluca Prună a spus că procesul este „sub control total şi nu trebuie nimeni să se îngrijoreze”. 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil, vineri, ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii. 

Ministrul Prună a anunţat că ordonanţa adoptată de Guvern modifică patru acte normative: Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, precum şi Legea privind organizarea şi funcţionarea SRI.

 

Cele mai citite

Cresc salariile la unii bugetari. Alți bugetari amenință că fac grevă

Unele categorii de bugetari vor beneficia de salarii majorate, conform unei viitoare Ordonanțe de Urgență. Guvernul Ciolacu are, printre documentele de pe ordinea de zi...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă