16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCum încearcă Adrian Țuțuianu, șeful Comisiei de Control a SRI, să păcălească...

Cum încearcă Adrian Țuțuianu, șeful Comisiei de Control a SRI, să păcălească oamenii în privința impozitelor plătite de multinaționale

O declarație a șefului Comisie de Control a SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu a dat naștere unor controverse privind taxele plătite de multinaționalele din România.

“Sunt publice cifrele, multinaționalele produc cam 80% din cifra de afaceri și plătesc cam 3 miliarde de euro profit, ceilalți, întreprinderi mici și mijlocii, produc 20% din cifra de afaceri și plătesc 56 de miliarde de euro impozite”, a declarat  Adrian Țuțuianu.

Doar că specialiștii spun că e vorba despre o interpretare eronată a unor date. Adică o minciună, mai pe românește.

Conform factual.ro , Adrian Țuțuianu face câteva erori cu privire la folosirea termenilor economici profit și impozit, dar și în ceea ce privește datele oferite. De exemplu, suma de 56 de miliarde de euro avansată de senatorul PSD reprezintă aproximativ 30% din PIB-ul de 160 miliarde de euro corespunzător anului 2015 (potrivit Eurostat), o proporție neverosimilă în comparație cu profitul net total al tuturor companiilor, fie ele de stat, cu capital privat românesc sau cu capital privat străin (aproximativ 15 mld euro). Deși exprimarea este una defectuoasă, presupunem că senatorul PSD a dorit să facă o comparație între impozitul pe profit plătit de companiile cu capital străin și cel plătit de companiile cu capital românesc.

Date exacte infirmă declarația

Ziarului Financiar a realizat, în parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), o analiză, pe baza datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, privind Capitalul Privat Românesc 2016. Publicată pe 16 februarie 2017, analiza descrie situația companiilor cu capital privat românesc pe baza datelor din 2015, comparativ cu 2014, dar și raportul dintre situația companiilor cu capital privat românesc și situația companiilor cu capital privat străin.

Analiza Capitalul Privat Românesc 2016 prezintă date cu privire la cifrele de afaceri și la profiturile brute și nete ale companiilor cu capital privat românesc, capital privat străin și companiilor de stat:

Declarația senatorului PSD Adrian Țuțuianu este falsă. Sumele enunțate de preşedintele Comisiei de control a SRI în ceea ce privește raportul dintre cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat românesc și cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat străin sunt eronate, concluzionează factual.ro.

 

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă