19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCum muncesc parlamentarii fără rost

Cum muncesc parlamentarii fără rost

În luna mai a acestui an, Victor Ponta îi promitea lui Radu Mazăre că va ridica restricția pentru lucrările din programe cu bani europeni, realizate în timpul sezonului estival. Mamaia era un șantier, iar premierul, care a vizitat stațiunea, spunea că a înțeles necesitatea unei astfel de decizii.

”E o idee bună să lucreze în continuare, nu să lăsăm şantier aici până pe 15 septembrie şi să umble lumea prin pietre şi gropi şi moloz. Evident că dăm ordonanţa, l-am întrebat şi pe ministrul Dezvoltării, că Programul Operaţional Regional este la domnul Dragnea, l-am întrebat şi pe ministrul pentru IMM şi Turism şi toată lumea a spus să fim deştepţi şi să-i lăsăm să lucreze“, spunea de 1 mai Victor Ponta, cu Radu Mazăre și Liviu Dragnea alături.

Zis și făcut. Peste câteva zile, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care a modificat Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre. Prin actul normativ adoptat de Guvern s-a eliminat interdicţia temporară de construire pentru anumite categorii de lucrări, în perioada 15 mai – 15 septembrie a fiecărui an, pentru lucrările executate în cadrul unor programe şi proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, lucrările aflate în derulare, lucrările sezoniere, lucrările care necesită intervenţie urgentă şi a lucrărilor care nu aduc atingere activităţii turistice, în staţiunile turistice de pe litoral sau în zona plajelor cu destinaţie turistică.

Executivul susţine că aceste lucrări – de pregătire, reparare, curăţare a clădirilor, de reparare a străzilor şi de dotare tehnico-edilitară – sunt necesare pentru eliminarea riscurilor privind sănătatea şi securitatea oamenilor şi vor permite o mai bună absorbţie a fondurilor europene. „O ordonanţă prin care permitem continuarea lucrărilor din fonduri europene, în special în zona de litoral, acolo unde era o lege de acum câţiva ani prin care, între 15 mai şi 15 septembrie, nu se lucra, după care venea iarna şi iar nu se lucra. Avem programe cu fonduri europene unde, dacă nu lucrăm, pierdem banii şi rămânem cu şantierul, nu doar în Mamaia, ci şi în Eforie şi în alte zone“, a spus Ponta atunci.

Ordonanța a trecut, legea se discută

Soluția ordonanței a funcționat în această vară. 54 de deputați și senatori au depus însă, din martie 2014, un proiect prin care doresc modificarea Legii nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre. Practic, se dorește numai modificarea articolului 6 din lege, în care se spune că lucrările sunt interzise în perioada 15 mai – 15 septembrie. La acest articol se adaugă o precizare: ”cu excepția lucrărilor aflate în derulare sau care necesită intervenție urgentă și nu aduc atingere activității turistice”. Se mai face o completare: excepțiile acestea sunt stabilite de către emitentul autorizației de construcție, adică primăriile. În aprilie, Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea, dar cu obiecții și propuneri, și a sugerat revederea textului. A primit însă avize negative de la Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului și de la Comisia economică, industrii și servicii.

Respinsă de senatori

Inițiatorii legii au avut parte de o surpriză neplăcută în Senat. În iunie, senatorii au respins proiectul în proporție covârșitoare. De fapt, raportul comisiei de administrație a fost de respingere (s-a votat în unanimitate), iar 95 de senatori au fost pentru respingere, iar trei împotrivă. Au respins legea chiar și senatorii care au propus-o, printre care constănțenii Nicolae Moga și Alexandru Mazăre. ”Această iniţiativă nu mai are obiect, întrucât a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2014, care a aprobat ceea ce propune iniţiativa legislativă”, a declarat în plen Sirma Caraman, din partea Ministerului Dezvoltării. 

Parlamentarii dezbat în comisii și votează un proiect de lege despre care chiar autoritățile statului spun că nu mai are obiect și pe care chiar inițiatorii lui îl reneagă.

Proiectul respins de senatori a ajuns, la începutul lunii septembrie, în Camera Deputaților, care este camera decizională. Deputații l-au trimis pentru raport la Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și pentru avize la Comisia pentru industrii și servicii, Comisia juridică, de disciplină și imunități, dar și la Comisia pentru mediu și echilibru ecologic. Comisia juridică a dat aviz favorabil, cu unanimitate de voturi. Tot cu unanimitate de voturi, Comisia pentru industrii și servicii a hotărât să avizeze negativ proiectul. În prezent, se așeaptă și avizul de la cea de-a treia comisie, iar apoi proiectul va fi votat de deputați.

În condițiile în care perioada de aplicare a legii s-a terminat, în care chiar inițiatorii legii își resping singuri propunerea și în care autoritățile statului spun că ea nu mai are obiect, întrebăm, retoric, de ce parlamentarii își irosesc energia și timpul pe un astfel de proiect.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă