18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportCum propune Bănicioiu răsplătirea eforturilor medicilor, în cazul Colectiv

Cum propune Bănicioiu răsplătirea eforturilor medicilor, în cazul Colectiv

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, i-a transmis, vineri, președintelui Klaus Iohannis o propunere pentru decorarea echipelor manageriale care au gestionat salvarea victimelor din Colectiv și a precizat că susţine promulgarea unui amendament ce vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a îngrijit răniţilor din incendiul de la finele lunii octombrie, informează Mediafax

Bănicioiu a lăudat devotarea medicilor și managerilor, care ”au luptat alături de noi în aceste zile grele pentru noi toţi”, pentru a contribuit la ”salvarea a zeci de vieți”.

“Devotamentul cu care aceştia au luptat clipă de clipă pentru vieţile celor răniţi în tragedia de la Colectiv şi faptul că nu au pregetat cu nimic pentru a asigura pacienţilor toate condiţiile au contribuit la salvarea a zeci de vieţi. De asemenea, aceşti medici şi manageri au arătat că sistemul medical din România este pe drumul cel bun. Îi asigur de toată stima şi preţuirea mea pe toţi medicii şi asistentele, personalul auxiliar, care au luptat alături de noi în aceste zile grele pentru noi toţi”, a precizat ministrul într-un comunicat.

În propunere, ministrul Sănătății a menționat președintelui Klaus Iohannis decorarea a 22 de manageri şi directori medicali ai spitalelor unde au fost şi sunt trataţi răniţii din Colectiv. Totodată, el a solicitat și decorarea celor cinci membri ai Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, care zi şi noapte au oferit informaţii şi sprijin tuturor celor implicaţi în efortul de salvare a celor răniţi în incendiul din clubul bucureștean. 

În același timp, ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că susţine amendamentul depus de deputatul Florin Buicu, la proiectul de lege pentru aprobarea la OUG nr. 35/2015, amendament ce vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a lucrat zi şi noapte pentru îngrijirea victimelor.

Amendamentul prevede că munca suplimentară efectuată începând cu data de 30 octombrie 2015 se face în funcţie de tariful orar aferent salariului de bază avut, la care se adaugă un spor de 100 la sută din tariful orar al salariului de bază. Prin acest amendament se propune plata suplimentară a personalului din sistemul sanitar care a acordat asistenţă medicală, în afara programului normal de lucru, răniţilor din urma incendiului din clubul Colectiv. 

Ministrul a lăudat efortul profesioniștilor sistemului medical, care au venit în mod voluntar la serviciu și au lucrat non-stop ,chiar şi 48 de ore, pentru a încerca să salveze viaţa a cât mai multe victime.

“Munca suplimentară şi efortul acestor profesionişti trebuie recunoscut, astfel încât plata orelor suplimentare pe care aceşti oameni le-au efectuat mi se pare o măsura binevenită. În condiţiile în care ne confruntăm cu exodul medicilor în străinătate consider că este o pozitie justă ca atunci când putem să îi răsplătim pe profesioniştii sistemului medical”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Impactul bugetar al acestei măsuri este foarte mic, fiind vorba de un număr destul de mic de angajaţi dintr-un număr redus de unităţi sanitare. Aplicarea prevederii se va face după ce va fi emisă o Hotărâre de Guvern, iar sursa de finanţare este Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precizează MS.

OUG nr. 35/2015 prevede majorarea salariilor personalului medico-sanitar cu 25 la sută de la 1 octombrie 2015.

La finalul lunii octombrie, în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv, 55 de persoane au murit, iar alte aproximativ 150 au fost rănite.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă