21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportCum răspunde Iohannis atacurilor lui Ponta cu privire la firma Holzindustrie Schweighofer

Cum răspunde Iohannis atacurilor lui Ponta cu privire la firma Holzindustrie Schweighofer

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referitor la declaraţiile lansate de premierul Victor Ponta, cum că persoane din anturajul preşedintelui ar fi făcut lobby pentru firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, că a apelat la SRI pentru a verifica spusele premierului.

“Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirma la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui. Acest lucru este, deopotrivă, surprinzător şi fals. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie, nici cu lobby-işti, nici măcar cu foşti colegi din PNL pe această temă”, a declarat Iohannis.

Citește și: Iohannis a cerut SRI să verifice afirmaţiile lui Ponta despre intâlnirile dintre liberali şi Holzindustrie

 

Astfel, şeful statului a cerut, joi dimineaţă, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta, despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său, cu procesatori de lemn,. În acest context, Iohannis a precizat că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

“Afirmaţiile de insinuare la nivel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui sunt extrem de grave”, a declarat Iohannis.

Citeşte şi: Afacerea Schweighofer: Întâlniri subterane care pun în pericol pădurile ţării

De asemenea, Iohannis a precizat că nu este dispus să mai tolereze astfel de afirmaţii.

“Eu nu mă joc cu legile României. Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu, şi nici la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. În consecinţă, luând act de declaraţiile primul-ministrului de aseară, de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea prim-ministrul, dacă ele se confirmă sau nu. Dacă se confirmă să se ia, evident, de urgenţă, măsurile care se impun, dar, dacă nu se confirmă, atunci prim-ministrul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii prin care vrea să pară interesant la televizor, sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu indice o revenire la logica din campania electorală, promovată atunci de candidatul Ponta şi care a fost la un nivel inacceptabil de jos”, a declarat Iohannis.

În acest context, şeful statului a ţinut să precizeze că a rugat, încă de miercuri seara, pe cei din Departamentul Juridic din Administraţia Prezidenţială să verifice care este încadrarea unor astfel de afirmaţii şi ce demersuri pot fi făcute dacă aceste se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi.

“Deci este foarte gravă afirmaţia. Dacă începem iarăşi să ne jucăm cu astfel de afirmaţii ca în campanie nu este bine şi, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva”, a reinterat Klaus Iohannis.

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că anumiți oameni din PNL apără interesele companiei Schweighofer deoarece a primit informaţii potrivit cărora membri PNL  au avut întâlniri informale şi formale cu reprezentanţii companiei.

Citeşte şi: Victor Ponta acuză membri din PNL că apără interesele companiei Schweighofer

Astfel, primul ministru a precizat că este de părere că preşedintele a retrimis legea în Parlament după ce a fost influenţat de nişte “binevoitori” din PNL. 

“Impresia mea personală este că preşedintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care i+a primit de la nişte “binevoitori” care luptă cu îndârjire pentru interesele firmei Schweighofer.  Oameni din PNL. Nu pot face încadrări juridice dar sunt convins că cei din PNL care se luptă acum în Parlament au avut întâlniri formale şi informale cu reprezentanţii companiei. Eu îmi explic lupta din aceste zile şi dezinformarea de la Administraţia Prezidenţială prin interesele unor persoane din PNL.”, a subliniat Ponta. 

În acest weekend, mii de oameni din toată țara au ieșit în stradă, cerând autorităților să oprească tăierile ilegale de păduri. Atunci, președintele Klaus Iohannis a promis că această temă va fi discutată în ședința CSAT,  iar Guvernul a înaintat un raport pe acest subiect șefei DNA.

Citeşte şi: VIDEO. Cum au dispărut 7 hectare de pădure din Rezervația Naturală Râul Tur

Subiectul defrișărilor ilegale a revenit puternic în atenția opiniei publice după apariția unui film din care reieșea că cel mai mare prelucrător din industria lemnului, Holzindustrie Schweighofer, a fost de acord să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Ulterior, Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer.

Totodată, România liberă a dezvăluit cum președintele Holzindustrie Schweighofer a venit de două ori în România, anul trecut, pentru a se întâlni cu premirul Ponta. Scopul întâlnirilor solicitate și obținute de afaceristul austriac ar fi fost să obțină schimbarea proiectului de Cod Silvic, în așa fel încât societatea  acestuia să aibă drept de preemțiune la achiziționarea buștenilor, așa cum a avut din 2003 până în 2013, grație unui contract pe 10 ani încheiat cu reprezentanții Guvernului Năstase. În această perioadă, firma lui Schweighofer a avut profituri de sute de milioane de euro.

 

 

 

Cele mai citite

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă