5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportCum se fac jocurile în Parlament pe ultima sută de metri

Cum se fac jocurile în Parlament pe ultima sută de metri

Sesiunea parlamentară de toamnă va începe la 1 septembrie,  fără o majoritate parlamentară clară, pe fondul evenimentelor din ultima perioadă. O serie de parlamentari au părăsit Legislativul pentru administrația locală, iar majoritatea depinde de PMP, UDMR și de parlamentarii independenți.

În prezent, în Camera Deputaților mai sunt 358 de parlamentari, după vacantarea a 20 de mandate în ultima lună de zile – 19 deputați au optat pentru posturi în administrația locală, în timp ce unul a devenit judecător la Curtea Constituțională (CCR). În acest fel, majoritatea în această Cameră este de 180 de voturi. Până recent, PSD a avut majoritate alături de ALDE și UNPR, dar, între timp, lucrurile s-au complicat, după ce UNPR a fuzionat cu PMP. 

PSD are 132 de deputați, grupul social-democrat fiind cel în care s-au produs cele mai multe modificări. În ultima lună de zile, PSD a fost victima propriului succes de la alegerile locale, 15 dintre deputații acestui partid retrăgându-se pentru a ocupa posturi în administrația locală. Însă, anterior, PSD își întârise rândurile racolând 15 deputați de la UNPR, partid care dădea semne că vrea să rupă alianța cu social-democrații. Chiar ieri, însă, deputatul PSD Liviu Harbuz a anunțat că s-a înscris în UNPR. PSD este aliat cu ALDE, formațiune care are 23 de deputați. Cele două formațiuni se bazează pe 155 de voturi. PSD se bazează, în principiu, și pe grupul minorităților naționale (17 voturi) care colaborează, în general cu tabăra cea mai puternică. Cu sprijinul acestora, tabăra PSD poate miza pe 172 de voturi. 

Partidele mici decid majoritatea

De cealaltă parte a baricadei, PNL are 113 deputați, fără a avea, însă, niciun aliat sigur. 
PMP va absorbi, în zilele următoare,  UNPR și va deveni, în acest fel, a treia forță ca număr de parlamentari. Partidul condus de Traian Băsescu se bazează pe 36 de parlamentari: 26 proveniți de la fostul UNPR (inclusiv Harbuz) și zece de la PMP. Dacă fostul UNPR avea un protocol cu PSD, noul PMP nu a anunțat clar cu cine va colabora în sesiunea de toamnă. De altfel, și până acum, atitudinea acestei formațiuni a fost ambiguuă. De menționat că, după alegerile locale, PMP a colaborat, în plan local, atât cu PSD cât și cu PNL, în funcție de situația din fiecare județ. 
Și UDMR a negociat atât cu PSD cât și cu PNL după alegerile locale. UDMR are 16 deputați, care, în general, au votat alături de liberali în sesiunea precedentă, însă sunt şi excepţii notabile de la această regulă. În fine, există 21 de deputați indepedenți care fie nu au partid, fie fac parte din formațiuni fără grupuri parlamentare, cum este de exemplu, PND. 

PSD poate avea majoritatea necesară de peste 180 de voturi,  dacă obține fie sprijinul PMP, fie pe cel al UDMR, fie pe cel al independenților. În schimb, pentru a avea o șansă să aibă majoritatea, PNL ar trebui să obțină tuturor forțelor neutre, atât al PMP cât și al UDMR plus cel al independenților. În scenariul optim pentru liberali, împreună cu UDMR şi PMP, ar aduna 165 de voturi, numai șapte diferenţă faţă de PSD, ALDE şi minorităţi laolaltă. În aceste condiţii, voturile deputaţilor neafiliaţi capătă o importanţă mare, putând înclina balanţa în favoarea taberei strânse în jurul PSD sau a celei grupate lângă PNL.

Cum poate influența Oprea majoritatea

La Senat, însă, situația este mult mai favorabilă PSD. Senatul mai are 157 de membri, ceea ce face ca majoritatea să fie de 79 de voturi.  La Senat, grupul parlamentar al PSD numără 63 de senatori, după demisiile celor care au câştigat alegerile locale din 5 iunie. Social-democraţii sunt aliaţi cu ALDE, care numără 14 membri, astfel că există un bloc de 77 de voturi pro-PSD. 

Liberalii au 53 de senatori. UNPR a rămas fără grup parlamentar, dar zece senatori fac parte, în continuare, din acest partid. UDMR are șapte senatori. Alți zece parlamentari sunt independenți – fac parte fie din partide fără grup, fie nu mai sunt în niciun partid. 

Practic, PSD mai are nevoie de doar două voturi pentru a forma majoritatea. Aceste pot fi obținute fie de la PMP, fie de la UDMR, fie de la unii dintre independenți. De exemplu, ar fi suficient ca senatorii independenți Gabriel Oprea și Șerban Mihăilescu să voteze cu tabăra PSD, pentru ca social-democrații să își asigure majoritatea. În schimb, PNL ar avea nevoie de sprijinul tuturor forțelor neutre, greu de realizat. Dacă PMP și UDMR s-ar ralia PNL, ar strânge 70 de voturi și majoritatea ar depinde de orientarea parlamentarilor independenți. 

Configurația Parlamentului
 

Camera Deputaților
PSD – 132
PNL – 113
PMP – 36
ALDE – 23
Independenți – 21
Minorități – 17
UDMR – 16

Senat
PSD- 63
PNL-53
PMP-10
Independenți -10
UDMR – 7

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă