15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportCum se împarte puterea în Guvernul Cioloş

Cum se împarte puterea în Guvernul Cioloş

Şeful Cancelariei premierului, Ioan Dragoş Tudorache, a devenit numărul doi din Executiv, pe zona de organizare. Acesta va coordona priorităţile ministerelor. Cei doi vicepremieri, Vasile Dîncu şi Costin Borc, au atribuţii similare, însă doar pe zona lor de răspundere.

Premierul Dacian Cioloş a schimbat, recent, regulile de organizare a Guvernului, sporind atribuţiile Cancelariei, condusă de Ioan Dragoş Tudorache. Astfel, pe baza memorandumului adoptat de Executiv, Cancelaria premierului devine o unitate care va superviza activitatea ministerelor. Aceasta „stabileşte, în baza programului de guvernare, proiectele prioritare şi conformitatea acestora cu strategiile europene şi naţionale“. Împreună cu consilierii prim-ministrului, structura va monitoriza „tendinţe şi evoluţii din diverse domenii de activitate guvernamentală“, identificând măsuri şi proiecte. Mai departe, Cancelaria se va asigura că aceste proiecte vor fi îndeplinite. Structura va solicita şi verifica planurile de acţiune ale ministerelor şi resursele alocate pentru realizarea priorităţilor. De asemenea, monitorizează performanţa ministerelor în conformitate cu obiectivele şi indicatorii stabiliţi. Pasul următor este informarea prim-mi­nistrului privind stadiul implementării priorităţilor şi raportează „întârzierile majore“. În acest context, Cancelaria organizează întâlniri periodice ale prim-ministrului cu miniştrii responsabili de implementarea priorităţilor și, în plus, coordonează echipe tehnice de lucru din experţi identificaţi la nivelul ministerelor „în vederea implementării priorităţilor“. La începutul fiecărei săptămâni, şeful Cancelariei va avea o reuniune de lucru, la care participă directorii de cabinet ai miniştrilor, însoţiţi de o echipă tehnică.

În aceste condiţii, se poate spune că atribuţiile concrete ale şefului Cancelariei, Ioan Dragoş Tudorache, sunt chiar mai importante comparativ cu cele ale vicepremierilor Vasile Dîncu şi Costin Borc, considerați secunzii lui Cioloş la momentul formării Executivului. Dar acum cei doi au atribuţii similare cu ale Cancelariei, însă numai pe zona lor de activitate. Vasile Dîncu este ministrul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei, iar Costin Borc este şi ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. 

Astfel, vicepremierii avizează planurile de măsuri sectoriale din domeniile care le revin, potrivit deciziilor prim-ministrului, elaborate de ministerele pe care le coordonează, în vederea asigurării conformităţii cu programul de guvernare. Ei urmăresc îndeplinirea planurilor de măsuri sectoriale în domeniile în care le revin. De asemenea, cei doi asigură „o abordare coerentă“ a politicilor de care sunt responsabili. Vicepremierii asigură „informarea permanentă“ a prim-ministrului în legătură cu aplicarea prevederilor stabilite.

Într-o şedinţă anterioară a Guvernului, premierul Cioloş l-a mandatat pe Vasile Dîncu să se ocupe de reforma administrativă, urmând să conducă un grup interministerial care să realizeze acest obiectiv.

Dîncu, arbitru între centru şi teritoriu

Vasile Dîncu a sintetizat deciziile pe care trebuie să le ia acest grup, de exemplu în privinţa administraţiei centrale şi locale. „Pentru nivelul central vorbim de funcţia strategică şi cea de supervizare. Cât mai aproape de cetăţean este nivelul local de administraţie, trebuie să definim cât mai bine principiul operabilităţii la nivel local fără a încuraja dependenţa de centru“, a afirmat vicepremierul. Deşi explicaţiile oferite de Vasile Dîncu sună foarte tehnic, în realitate miza proiectului este împărţirea puterii între Guvernul central şi aleşii locali. De altfel, el a lăsat să se înţeleagă că va reduce lista actelor aleşilor locali care pot fi controlate de prefect, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

„Există de foarte multe ori dezbateri în legătură cu controlul de legalitate pe care îl face prefectul asupra unor acte ale administrației locale. Tutela administrativă este o derogare de la autonomia locală. Noi trebuie să respectăm autonomia locală. În mod normal, în legislația europeană, prefectul nu se poate pronunța asupra oportunității, ci asupra legalității“, a mai precizat Vasile Dîncu.

La rândul său, vicepremierul Costin Borc va coordona un grup de lucru interministerial pentru dezvoltare economică care va avea ca scop constituirea unui plan de acţiune rapidă. „Obiectivul fundamental al acestui plan este, desigur, creșterea convergenței  nu doar cu celelal­te state europene, dar și între regiunile țării. Pentru aceasta, vom identifica în primul rând resursele existente, sol, subsol, bineînțeles și, nu în ultimul rând, resursele umane existente. De asemenea, vom ține cont de condiționalitățile acordului de parteneriat cu UE pentru că ne interesează o creștere economică inclusivă, curată, inteligentă“, a explicat Costin Borc.    

CV – Cine este mâna dreaptă a lui Cioloş

Ioan Dragoș Tudorache este de profesie jurist și are o bogată experiență managerială în instituții internaționale. A lucrat și pentru Organizația Națiunilor Unite în Kosovo. Anterior numirii în Guvern, a lucrat  în cadrul Comisiei Europene și a avut responsabilitatea unității care se ocupă de Schengen și de relații internaționale, în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă