9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportCum va continua cazul Șova

Cum va continua cazul Șova

Liberalii au atacat la Curtea Constituțională hotărârea semnată de Călin Popescu Tăriceanu în cazul Șova, invocând atât modul de redactare a acesteia, cât și faptul că este un act de constatare, nu o decizie de respingere sau admitere a cererii DNA. Ca prim răspuns, președintele CCR a precizat că nu este exclusă reluarea votului în dosarul senatorului PSD.

Sesizarea Curții Consti­tuționale de către opoziție survine după ce, miercuri seara, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea Senatului nr. 32, redactată și semnată de Călin Popescu Tăriceanu pe 22 aprilie, prin care se constată că pe 25 martie nu au fost întrunite „condițiile“ cerute de Regulamentul Senatului și de Statutul aleșilor pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova. Odată noua sesizare depusă, subiectul Șova se reîntoarce pe masa judecătorilor constituționali la mai bine de două săptămâni de la prima decizie a CCR și la aproape o lună și jumătate de la formularea cererii DNA.

Argumentele opoziției

Liberalii susțin că hotărârea semnată de Tăriceanu ar fi neconstituțională deoarece „lasă loc la interpretări“ prin simpla consemnare a rezultatului votului din 25 martie. „Hotărârea, astfel cum este redactată, e lipsită de decizia, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea Parchetului. (…) Senatul trebuia să-și asume decizia prin care încuviințează ori nu reținerea și arestarea preventivă a senatorului în cauză“, se arată în sesizarea PNL.

Nu în ultimul rând, liberalii au invocat nerespectarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor Senatului în legătură cu modul de redactare a hotărârii. Concret, semnatarii sesizării susțin că documentul trebuia să fie întocmit de Serviciul proceduri și evidență legislativă și nu de Comisia juridică.

Se poate sau nu relua votul?

Dacă sesizarea PNL va fi admisă, iar hotărârea Senatului nr. 32 va fi găsită neconstituțională, s-ar putea relua votul în cazul Dan Șova, potrivit președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean. „Dacă am zice că e neconstituţională, cred că (Senatul – n.r.) ar trebui să adopte altă hotărâre, dacă aia nu e bună. Dacă va fi declarată ne-bună va trebui dată alta, nu? (…) Ar trebui să rejudece cererea aceea, mă gândesc. Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituţionale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt“, a precizat Zegrean, ieri dimineață.

Pentru ca situația să fie și mai clară, șeful CCR a dat ca exemplu un vot dat de Parlament în 2012 în privința Consiliului de Administrație al TVR. „Curtea a admis sesizarea, a declarat-o (hotărârea Parlamentului – n.r.) neconstituțională și atunci au trebuit să o ia de la capăt cu totul“, a precizat Zegrean. Președintele Curții Constituționale a făcut referire la situația din septembrie 2012, când CCR a decis, la sesizarea PDL, că este neconstituțională o hotărâre a Parlamentului din iunie 2012 privind componența CA al SRTv, deoarece locurile nu fuseseră ocupate conform configurației politice și ponderii grupurilor parlamentare (democrat-liberalii nu primiseră nici un loc). Prin urmare, la luni bune de la votul din plen, CA al SRTv a fost desființat, procedura numirii membrilor a fost reluată, la fel votul în plenul reunit al celor două Camere.

Rămâne de văzut dacă se va repeta istoria în cazul Șova, în condițiile în care reprezentanții puterii au susținut cu obstinație că Senatul nu poate relua votul pe cererea DNA. „Un nou vot nu este posibil în cazul domnului Şova, pentru că legea nu acţionează în nici un caz retroactiv. Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul domnului Şova. Votul dat în cazul domnului Şova a fost unul perfect legal“, declara, de pildă, Călin Popescu Tăriceanu, pe 8 aprilie, într-un interviu la RFI.

„Această hotărâre nu este în nici un caz expresia votului din Senat, ci expresia ostilității PSD față de legi, norme, principii, expresia servilismului domnului Tăriceanu față de PSD, expresia aroganței PSD redescoperită prea repede după campania umilitoare din 2014.”, a precizat Alina Gorghiu, copreședinte PNL

Cele mai citite

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...
Ultima oră
Pe aceeași temă