14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCum va funcționa agenția pentru recuperarea prejudiciilor

Cum va funcționa agenția pentru recuperarea prejudiciilor

Înființarea unei noi structuri, în cadrul Ministerului Justiției, care să se ocupe exclusiv de recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, se va realiza în mai multe etape, iar astăzi au loc discuții cu reprezentanții Parchetului General, DNA, DIICOT și ANAF.

Potrivit ministrului de Finanțe, Darius Vâlcov, Guvernul va merge, cel mai probabil, pe varianta depunerii unui proiect de lege în Parlament și nu pe cea a emiterii unei ordonanțe de urgență. Totuși, în acest caz, este neclar cum va reuși Executivul să se încadreze în calendarul destul de strâns pe care și l-a propus.

Etapele, însușite din propunerile ANAF

Potrivit ministrului Vâlcov, care a participat ieri la o dezbatere organizată de PNL pe tema confiscării averilor ilicite, ar trebui creată, întâi, o bază de date cu toate cazurile gestionate de unitățile de administrare fiscală, în condițiile în care deciziile instanțelor sunt comunicate, în prezent, direct în teritoriu și nu există o evidență la centru. Apoi, va fi creată o aplicație informatică, astfel încât să se poată urmări stadiul executării fiecărui titlu de creanță.

A treia etapă o presupune înființarea agenției specializate, care se va ocupa exclusiv de monitorizarea și coordonarea acțiunilor de recuperare a prejudiciilor. Odată devenită operațională această structură, la 1 iulie, ar trebui să se înființeze servicii terioriale și să se ceară instanțelor să transmită și la centru deciziile definitive de confiscare a unor bunuri și recuperare a prejudiciilor.

De menționat că ministrul Vâlcov a preluat, practic cuvânt cu cuvânt, propunerile formulate de ANAF și transmise premierului Ponta pentru îmbunătățirea ratei de recuperare a prejudiciilor.

Statul nu știe câți bani are de luat

În acest moment, deși ar putea obține sume frumoase la buget din valorificarea averilor ilicite confiscate de instanțe, statul român nici măcar nu are o evidență a banilor pe care îi are de recuperat. Potrivit lui Vâlcov, s-ar cunoaște doar că ANAF a avut un număr de 8.261 de dosare în perioada 2010-2014, din această cifră 1.656 dosare fiind primite anul trecut.

„În momentul de față, ANAF inventariază sumele stabilite de instanțe și acoperite prin măsuri asigurătorii, precum și defalcarea pe unități ale parchetelor – DNA, DIICOT, parchete județene. În momentul în care această analiză va fi finalizată o vom face publică, pentru că trebuie să vedem de la ce rată am plecat“, a declarat ieri șeful de la Finanțe. Spre orientare, merită menționate prejudiciile pe care statul trebuia să le recupereze doar în dosarele DNA care au primit hotărâri definitive în instanță în ultimii trei ani: 347 milioane euro în 2014, 105 milioane euro în 2013 și 107 milioane euro în 2012. Deci, peste jumătate de miliard de euro. Evident, suma totală (adunând și dosarele instrumentate de DIICOT și Parchetul General) este mult mai mare.  

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă