17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCum vede Traian Băsescu situaţia din estul Prutului

Cum vede Traian Băsescu situaţia din estul Prutului

Traian Băsescu a revenit în viaţa politică din România după două luni de tăcere. Este deja cel de al doilea interviu pe care fostul preşedinte îl are în presa de la Bucureşti. Dacă la începutul săptămânii trecute a mers la Televiziunea Publică marţi seara el a ales postul privat de televiziune B1 Tv.

Ce aşteptări avea Traian Băsescu de la Klaus Iohannis în cazul Moldovei

Nici în interviul de aseară fostul preşedinte nu a ocolit situaţia din Ucraina şi din Republica Moldova. Traian Băsescu a spus că vizita şefului statutui de la Chişinău este oportună, dar a precizat că se aștepta la o agendă mai puternică. ”E bine că s-a dus Iohannis acolo, dar agenda trebuia să fie mult mai puternică și făcută publică. Moldova nu e încă pierdută, Ucraina e pierdută". 

CITEŞTE ŞI  De ce nu crede Traian Băsescu că Opoziţia va ajunge la guvernare

Fostul preşedinte a acuzat şi lipsa de reacţie şi implicare a clasei politice de la Bucureşti în timpul negocierilor de la Chişinău pentru formarea unui nou guvern. "Gândiţi-va şi la politicieni capabili să discute cu cei trei politicieni. Tranziţia de la un preşedinte la altul, unul nu mai avea legitimitate, îmi iau şi mie o bucăţică, eu ştiam că îmi termin mandatul. Niciodată un serviciu nu se va implică fără acordul şefului statului. Se poate remonta."

Traian Băsescu a mai spus că preşedintele Iohannis ar fi trebui să discute intens la Chişinpu şi despre decizia Curţii Constituţionale privitoare la limba română. ”M-aș fi așteptat să văd măcar o reamintire a faptului că la Curtea Constituţională a Republicii Moldova s-a stabilit că limba oficială e româna și trebuie transpus în legislație. Mă așteptam să fie un subiect dur de discuții, mă așteptam să aud promisiunea că se mențin cele 5.500 de burse date tinerilor. Dacă vom continua și nu vom face cum a cerut Leancă și Ponta să reducem numărul de burse, avem șanse să-i convingem pe moldoveni că România este una dintre soluții pentru ei”, a explicat fostul preşedinte.

CITEŞTE ŞI  Traian Băsescu şi-a preluat biroul de la PMP. Ce a spus despre Elena Udrea

În urmă cu câteva zile, la TVR, Traian Băsescu vorbea despre eşecul formării unui guvern proeuropean la Chişinău şi lipsa de implicare a României, deşi ţara noastra avea "destule chei" pe care trebuia să le folosească pentru a ajuta Republica Moldova să nu se îndepărteze de la drumul pro-european: "România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău. Aveam chei pe care le ştiu cei care trebuie să le ştie, cu care puteam să ne aşezăm la masă alături de cele trei partide politice pro-europene. N-au fost folosite şi s-a ajuns aici". 

Tot atunci, Traian Băsescu considera că fostul premier Leancă "s-a dus în Parlament neavând alianţele făcute. Greu de explicat logica politică, n-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal cele două partide, PLDM şi PDM, n-au avut alianţe cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comuniştii lui Voronin. Nu ştiu ce-a fost atât de drag lor, încât n-au reuşit să-i facă o concesie celui mai pro-românesc partid, Partidul Liberal. L-au lăsat în afară şi guvernul a căzut."

Cum vede Traian Băsescu drumul european al Republicii Moldova

Referitor la noul premierul desemnat, Chiril Gaburici, Traian Băsescu a spus că "Republică Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu, pentru că, în mod cert, nefiind forţa unui premier om politic, nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici Acordul de Asociere, nici Acordul de Liber-Schimb".

CITEŞTE ŞI  ANALIZĂ. De ce s-a reîntors Traian Băsescu în politică

Ce crede Traian Băsescu despre acţiunile României în cazul Ucrainei

Cât priveşte situaţia din Ucraina fostul preşedinte a precizat, şi aseară, că în mandatul său această ţară nu a fost o prioritate. "În Ucraina ne interesează doar stabilitate și când va fi stabilitate ne interesează problema românilor de acolo. Înainte, Ucraina a fost poligon de experimentare pentru ambițiile Poloniei și balticilor”, a mai precizat fostul președinte.

Şi în urmă cu o săptămână Traian Băsescu spusese că Ucraina "este cea mai mare problemă de securitate. Ucraina este o ciorbă în care nu ne putem amesteca. Am fost mereu împotriva angajării în problemele din Ucraina. Lucrurile sunt atât de complicate încât forţe politice şi economice mari, nu pot ajunge acolo.(…) Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială. România nu trebuie să mai aibă niciodată frontieră cu Federaţia Rusă. Nu întrevăd riscul ca România să fie atacată de Federaţia Rusă ".

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă