15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportUn deputat PSD propune un proiect controversat pentru modificarea legilor Justiției. Care...

Un deputat PSD propune un proiect controversat pentru modificarea legilor Justiției. Care a fost reacția șefei ÎCCJ

UPDATE 17:50  Deputații Comisiei juridice au respins, luni, în unanimitate proiectul deputatului PSD Marius Manolache privind declararea apelului doar în favoarea inculpatului la ICCJ, inclusiv Manolache votând împotriva acestuia şi declarând că România “nu este pregătită” pentru această prevedere, anunță Mediafax.

UPDATE 17:23  Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casații și Justției, a declarat, luni, după ședința Comisiei juridice din Camera Deputaților la care a fost prezentă, că “din punctul nostru de vedere nu se impune modificarea pentru că propunerea făcută elimină din competență celor cinci judecători calea de atac a contestației împotrivă încheierilor de orice fel. Modificarea are drept consecință crearea unui vid de reglementare care a fost corect acoperit de ordonanța 3/2014. Dacă remodificam ajungem în aceeași situație în care eram înainte de 2014. Ar contraveni Codului de procedura penală. Textul de lege trebuie să rămână așa cum este.  Ar veni în coliziune cu textul articolului 31 al aceleași legi în care sunt arătate toate competențele completurilor.  Propunerea contravine reglementării generale a apelului. Propunerea conține o soluție discriminatorie pentru persoanele judecate în apel. Modificarea pe care o propuneti este neconstituțională, toti cetătenii sunt egali în fața legii fără discriminări și creează un privilegiu pentru cei care sunt judecați în primă instanță de ICCJ“.

UPDATE 14:56  Liviu Dragnea, președinte interimar al PSD, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului că “noi nu sustinem această lege, nu are nicio susținere, nici a mea, nici a partidului, nici a Coaliției. Nu s-a consultat cu nimeni. O astfel de modificare trebuie discutată cu cei din domeniul Justiției. Nici ministrul Justiției nu a fost consultat. Cu domnul Manolache nu mai vorbesc, că văd că vorbesc degeaba

***

Comisia juridică a Camerei Deputaților va discuta, luni, proiectul de lege al deputatului PSD Marius Manolache care vrea modificarea Legii 304/ 2004 privind organizarea judiciară. Inițiativa legislativă se referă la apelul de la completul de 5 judecători de la ÎCCJ. În opinia acestuia, apelul la acest complet trebuie să fie făcut doar în favoarea inculpatului, anunță Hotnews. La ședința Comisiei va fi prezentă și Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți, Livia Stânciu.

De asemenea, Manolache mai susține și înființarea unei secții în cadrul Parchetului General a unei secții care să cerceteze infracțiunile săvârșite de procurori și judecători, altele decât cele în competență DNA și DIICOT.

Care sunt modificările legislative propuse de Manolache

În prezent, articolul 24 din Legea nr. 304/2004 spune astfel: “Completele de 5 judecători judecă apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, soluţionează contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, soluţionează cauzele în materie disciplinară potrivit legii şi alte cauze date în competenţa lor prin lege“, iar modificările deputatului PSD sunt următoarele: “(1) Completele de 5 judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi în alte date în componenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. (2) Apelul prevăzut la alin. (1) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului.

O altă modificare propusă de deputatul PSD se referă și la aliniatul 1, art 75 din Legea 304/2004 care în prezent spune că “Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în structură secţii conduse deprocurori şefi, care pot fi ajutaţi de adjuncţi. În cadrul secţiilor pot funcţiona servicii şi birouri conduse de procurori şefi“, iar ]n opinia lui Manolache modificările ar trebui făcute astfel: “Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în structură următoarele secţii: Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Secţia judiciară, Secţia parchetelor militare, Secţia de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători, altele decât cele date în competenţa DNA şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism“, mai arată Hotnews.

Cum își motivează Manolache modificările pe care le propune

Deputatul PSD susține că “actuală reglementare creează posibilitatea unor situații, să le numim procesuale, de neacceptat. Astfel, să presupunem că într-o situație concretă, soluția pronunțată de către completul de 3 judecători este una de achitare. Parchetul declară recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecători, făcându-se două opinii separate în sensul respingerii recursului. într-o asemenea situație, se constată că dobândește autoritate de lucru judecat o hotărâre de condamnare data de 3 judecători din 8, judecători de același rang și care funcționează în cadrul instanței supreme, adică în cadrul celei mai înalte jurisdicții în stat. Exemplul dat ține de interpretarea ad absurdum a normei de drept, iar concluzia nu poate fi decât în sensul că dacă această lasă posibilitatea nașterii unor soluții absurde ea trenuie suprimată.” 
  
Cât despre înființarea unei secții în cadrul Parchetului General a unei secții care să cerceteze infracțiunile săvârșite de procurori și judecători, altele decât cele în competență DNA și DIICOT, deputatul social-democrat spune că “soluția legislativă se impune dată fiind ineficiența dovedită a mijloacelor legale și procedurale existențe în legătură cu investigarea infracțiunilor săvarsite de magistrați în exercitarea profesiei. Numărul soluțiilor definitive de achitare pronunțate de magistrați constrastează flagrant cu numărul de dosare penale în care aceștia sunt investigați pentru fapte săvarsite în exercitarea profesiei (represiune nedreaptă, cercetare abuzivă)“.  

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă