10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCCR, despre sesizarea lui Tăriceanu privind conflictul dintre Executiv şi DNA: S-au...

CCR, despre sesizarea lui Tăriceanu privind conflictul dintre Executiv şi DNA: S-au perturbat buna activitate a Guvernului și relațiile care trebuie să existe între cele trei puteri ale statului. Șeful Senatului: DNA a făcut abuz de putere

UPDATE 17.30: Ministerul Public a făcut precizări despre dosarul OUG 13: Motivarea CCR în cazul conflictului dintre Guvern și DNA va fi determinantă pentru cursul anchetei


UPDATE 17.00:  Călin Popescu Tăriceanu a declarat la Parlament că el susține funcționarea justiției, dar “DNA face abuz de putere”, ceea ce însemnă “corupție”.

“Cei care au făcut referiri la mine, că nu doresc ca România să funcționeze să funcționeze justiția, se dovedește astăzi, că este fals. M-am referit la cum ar trei să funcționeze instituțiile într-un stat, într-un stat de drept… Ceea ce a făcut DNA-ul înseamnă abuz de putere, iar abuzul este corupție. Este regretabil și sper ca decizia Curții să reglementeze această problemă în viitor.

Salut decizia CCR, pentru că vrea să pună lucrurile în ordine.”


UPDATE 15.53: Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, luni, că a fost perturbată buna activitate a Guvernului.

 „Problema este dacă DNA și-a arogat puteri care nu îi revin legii. Există conflict juridic între autorități atunci când o putere își arogă atribuții care îi revin alteia sau când între acele autorități există divergențe cu privire la întinderea atribuțiilor fiecăruia. DNA a început, însă, printr-o acțiune care s-a demarcat prin descinderi la Ministerul Justiției. Ordonanța de Urgență este un act normativ și este o putere delegată din partea autorității legislative. Am mai verificat dacă s-au primit toate avizele de la CSM, lucruri care exced DNA. Pe de altă parte, toate acestea s-au făcut în timpul desfășurării procesului legislativ. Prin aceasta, considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și relațiile care trebuie să existe  între cele trei puteri. Activitatea de legiferare ține de puterea Parlamentului. Verificarea existenței condițiilor exercitării acestui drept este de competența Curții Constituționale”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu. 


Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a făcut o serie de precizări, luni, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat declinarea dosarului Ordonanței 13 la Parchetul General.

 

 

În plus, Dorneanu a atras atenția că, începând de astăzi, toate actele de exercitare penală trebuie făcute în așa fel încât să nu se încalce atribuțiile CCR.

14.26: Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a declarat, luni, că nu s-a urmărit blocarea unei anchete sau situarea unor persoane deasupra legii prin sesizarea CCR privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public.

„Această sesizare nu a avut ca scop blocarea unei anchete sau situarea unor persoane deasupra legii, ci doar o clarificare a ceea ce înseamnă separația și echilibrul puterilor în stat, așa cum sunt definite de Constituție. Orice anchetă penală este la latitudinea organului de urmărire penală. Există controlul ierarhic al actelor de urmărire penală, există posibilitatea cenzurii în fața judecătorului și nu asta a făcut obiectul acestei sesizări. Remediul (…) indicat de CCR privește strict raportul dintre autoritățile publice, sfera de competență și delimitările dintre acestea”, a spus Șerban Nicolae.

UPDATE 13.00: Ministrul Justiției a precizat, luni, la CCR că orice conflict de natură constituțională trebuie să răspundă la trei întrbări: există sau nu conflictul, cine l-a generat și ce trebuie făcut pentru a nu se mai repeta.

„Nu e suficient să spui că a fost conflict. Trebuie deblocat conflictul și prevăzut ca pe viitor să nu se mai repete”, a declarat Tudorel Toader.


Curtea Constituțională (CCR) dezbate, luni, sesizarea depusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Direcția Națională Anticorupție (DNA). În urmă cu trei săptămâni, el susținea că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 reprezintă o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.

„Conflictul juridic de natură constituţională pe care preşedintele Senatului îl aduce în atenţia Curţii Constituţionale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanţelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului referitor la modificarea şi completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituţionale”, preciza Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

În opinia sa, OUG 13 abordează o temă de politică penală a statului român. Astfel, „măsurile de politică penală se află în competenţa exclusivă a Parlamentului şi a Guvernului, alte autorităţi publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot şi trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferenţă, de amestec discreţionar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului, se menţionează în sesizarea trimisă Curtea Constituţională a României”.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a mai argumentat „procedând la anchetarea oportunităţii, circumstanţelor şi împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, reprezentanţii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competenţele Guvernului, prin Ministerul de Justiţie, fapt care a condus la apariţia prezentului conflict juridic de natură constituţională, în sensul deciziilor CCR”, se mai arată în comunicatul transmis de Senat.

De asemenea, Tăriceanu cere Curţii Constituţionale să statueze că organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării unor acte normative. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la Ministerul Justiţiei (MJ) cu privire la adoptarea OUG 13, susţinând că aceasta reprezintă o imixtiune nepermisă a Parchetului în activitatea Guvernului.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă cu privire la modul de elaborarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, în urma unui denunţ formulat în 24 ianuarie de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.


Direcția Națională Anticorupție (DNA) a decis, duminică, disjungerea și declinarea dosarului privind elaborarea Ordonanței 13 la Parchetul General. Totodată, procurorii anticorupție au decis clasarea acuzației care viza infracțiunea de folosire a influenței de către un lider pentru a obține beneficii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă