11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportUPDATE: Dacian Cioloș: Cum poţi să faci o reformă într-un sistem când...

UPDATE: Dacian Cioloș: Cum poţi să faci o reformă într-un sistem când la fiecare lună mai apare câte o criză, câte un scandal?

Premierul Dacian Cioloș a declarat, vineri, că sănătatea este prioritatea principală a Guvernului. Astfel, Corpul de control al premierului verifică informațiile oferite de reprezentanții Spitalului Floreasca, privind operațiile efectuate la Secția de Arși.

Totodată, el a precizat că nu exclude nicio măsură în cazul ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, dar este de părere că schimbarea oamenilor nu rezolvă problemele unui sistem.

Nu exclud nicio măsură, dar în momentul de faţă nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice. Dacă va fi cazul şi când va fi cazul, aşa cum am demonstrat şi până acum, voi lua orice măsură, dar acum mă interesează să găsim soluţii la problemele care sunt acolo şi să putem scoate la lumină alte probleme care eventual se pot isca. Pentru că, vă daţi seama, cum poţi să schimbi, să faci o reformă într-un sistem când la fiecare lună, aproape la fiecare lună, mai apare câte o criză, mai apare câte un scandal?”, a afirmat Cioloş, întrebat dacă ia în calcul demiterea ministrului Sănătăţii în contextul crizei dezinfectanţilor din spitale. 

Cioloş a precizat că a constatat că aceasta este „a treia situaţie de criză” de când are mandatul. „Sunt lucruri care vin din spate. Sunt lucruri care arată disfuncţionalităţi în sistemul de sănătate. (…) Cred că în ultimii şase ani sau şapte ani am avut cel puţin, cred, 10 miniştri care s-au succedat. E clar că în astfel de situaţii nu ai cum să faci reformă”, a adăugat premierul. 

Premierul a afirmat că trebuie rezolvate „problemele structurale” și „clarificate lucrurile legate de dezinfectanți”, însă a atras atenția că „schimbările de oameni nu vor rezolva problemele sistemice”. „Cum poți să schimbi un sistem când la fiecare lună mai apare o problemă, mai apare un scandal?”, a afirmat premierul.

Pe mine mă interesează să găsim soluţii la problema care s-a iscat, să clarificăm de fapt lucrurile acolo, legat de aceşti dezinfectanţi. Trebuie să facem acest lucru respectând legislaţia şi v-am spus – nu mă mulţumeşte legislaţia, pentru că de multe ori nu ne lasă să facem lucrurile până la capăt. O să modificăm legislaţia, dacă va fi cazul. V-am dat exemplu cu acest institut de cercetare care ar putea să facă testări în România şi care nu e acreditat. O să facem acea acreditare rapid, dar până atunci facem oricum testele. Avem probleme şi legat de responsabilitatea şi responsabilizarea managerilor de spitale, legat de deciziile pe care le iau. Am cerut ministerului măsuri pe termen scurt, am trimis şi Corpul meu de control pentru a clarifica mai rapid lucrurile şi pentru a putea lua decizii cât mai repede”, a precizat prim-ministrul. 

 

Dacian Cioloș a mai spus că în următoarele șase luni dorește să ia măsuri pentru a scoate la lumină problemele.

„Am intenţia chiar de săptămâna viitoare să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alţii din afara sistemului pentru a avea o înţelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în şase luni şi voi face lucrul ăsta”, a spus Dacian Cioloş, vineri, răspunzând unei întrebări înainte de a participa la a IV-a ediţie a forumului de dezbateri Eurosfat. 

Citește și: Corpul de control al premierului ar putea depune plângere penală împotriva Spitalului Floreasca, pentru fals în declarații

„Înteleg foarte bine îngrijorările oamenilor”, a spus premierul, dând asigurări cetățenilor că nu le va ascunde nicio informație.

Corpul de control al premierului ar putea depune plângere penală împotriva Spitalului Floreasca. Acțiunea vizează un posibil fals în declaraţii în legătură cu funcţionarea Secţiei de Arşi.

„Față de informațiile comunicate în cadrul conferinței de presă din data de 4 mai 2016 a Ministerului Sănătății, prezentăm documentele emise de către Spitalul Clinic de Urgență Floreasca în cadrul controlului Corpului de Control al Prim Ministrului cu privire la intervenția de urgență în urmă tragediei de la clubul “Colectiv”, în ceea ce privește funcționarea și utilizarea efectivă a Unității de Arși Grav din această unitate. Corpul de Control va analiza în continuare neconcordanțele constatate cu privire la utilizarea Unității de Arși Grav și va sesiza organele de cercetare penală dacă va avea indicii privind existența unor declarații false din partea reprezentanților Spitalului Clinic de Urgență Floreasca”, a transmis Corpul de control al prim-ministrului pe Facebook.

Citește și:  VIDEO. Scandalul dezinfectanţilor: Ministrul Sănătăţii rămâne în funcţie. Corpul de Control al premierului, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide

Jurnalistul Cătălin Tolontan a relatat, joi, pe blogul său, că reprezentanții Spitalului Floreasca au oferit informații false Corpului de control al premierului Dacian Cioloș, într-o anchetă legată de incendiul din „Colectiv”. Deși reprezentanții spitalului au precizat că în Secția de Arși au fost făcute 78 de operații, dintre care 67 cu victime de la Colectiv, șeful Corpului de control de la Ministerul Sănătății a declarat, mircuri, că la Unitatea de Arși nu au fost făcute operații.

„Primul ministru a trimis Corpul de control ca să ancheteze de ce Unitatea Modernă de Arși de la „Floreasca” nu era funcțională în vremea catastrofei de la „Colectiv”. Asta în condițiile în care taman pentru „accidente colective cu mari arși” a fost ea concepută. Statul român a plătit 8,5 milioane de euro pentru această unitate, dorită la „Floreasca” de reputatul medic Ion Lascăr. „Unitatea s-a deschis și s-au făcut 78 de operații, dintre care 67 cu victime de la Colectiv au fost făcute în Unitatea Modernă de Arși”, a răspuns spitalul, în scris, către Corpul de control al lui Dacian Cioloș. Dar adevărul e altul. Ieri, în dreapta ministrului, șeful Corpului de control de la MS mai avea puțin și se galvaniza de rușine, în direct. Întrebare din sală: Au fost făcute operații la Unitatea de Arși de la „Floreasca”? Ministrul: Se studiază problema. Ziariștii insistă: Adică s-au făcut operații acolo, cum i-a răspuns spitalul primului ministru?! Ministrul ezită. Întoarce privirea ușor, spre dreapta. „Nu, nu au fost făcute operații”, recunoaște șeful de la controlul MS. Că nu era dator omul să mintă pentru nimeni”, a scris jurnalistul, pe blogul său. 

Citește și:  EXCLUSIV. Scandalul dezinfectanţilor: Declararea STĂRII DE URGENŢĂ în sănătate, solicitarea organizatorilor protestului de la Universitate

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă