15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportDacian Cioloș, după întâlnirea cu parlamentarii USR: Intenționez să punem bazele unei...

Dacian Cioloș, după întâlnirea cu parlamentarii USR: Intenționez să punem bazele unei asociații care va promova valorile platformei România 100. Nicușor Dan: Vom colabora pe politici publice

Fostul premier Dacian Cioloș s-a întâlnit, joi, cu parlamentari ai grupului USR, la Palatul Parlamentului. În acest context, el a declarat că va pune în practică măsurile Platformei România 100, în cadrul unei „asociații active”.

 „Intenționez să punem bazele unei asociații active. Va fi o asociație care va promova valorile Platformei România 100. Am nevoie de o analiză pentru a vedea cum pot eu, ca persoană, să fiu activ în viața publică”, a spus Dacian Cioloș, după o întrevedere cu parlamentarii USR.

Întrebat în ce direcție va acționa platforma, Dacian Cioloș a precizat că platforma sa nu se va transforma într-un partid politic. „Nu, nu cred că asta este soluția”, a răspuns el.


Citește și: Platforma Cioloș, o idee proastă pentru democrație | OPINIE

Atunci când am avansat prima dată numele lui Dacian Cioloș ca prim-ministru în ianuarie 2015, când nu se gândea nimeni la el, provocând mai ales mirare inițial, știam deja și părțile bune, și cele slabe ale personajului. Adică observasem civilitatea, modestia, deschiderea spre dialog și îl apărasem public – cred că am fost singura – când Băsescu l-a denunțat ca traseist care i-ar fi spus lui Juncker că ar trece la socialiști dacă asta i-ar păstra postul de comisar la Agricultură. L-am apărat pentru că, din informațiile mele, aceste negocieri și cu tabăra cealaltă sunt frecvente la comisari, iar Băsescu fusese informat despre ele. Azi, când Cioloș se lansează în politică, Băsescu îl demască din nou ca pe un om fără caracter, care ar face orice pentru a-și păstra postul.


La rândul său, președintele USR, Nicușor Dan, a precizat că formațiunea va colabora cu fostul premier Dacian Cioloș pe politici publice.

El a arătat că întâlnirea parlamentarilor USR cu fostul premier, care a avut loc joi la Palatul Parlamentului, a fost o primă discuție după campania electorală, de fapt o reîntâlnire.

„În campania electorală am avut mai multe discuții. Acum a fost o primă reîntâlnire. A fost o discuție cordială, între oameni care s-au susținut în campania electorală. Legat de viitor, în afară de ideea domniei sale, pe care ne-a expus-o, am vorbit foarte mult de lipsa de politici publice din spațiul public. De fapt, vedem cu toții dispute sterile între politicieni, însă nu vedem politici publice cu care clasa politică să vină către cetățeni. Colaborarea pe care o s-o avem va fi pe partea de politici publice. Nu refuzăm expertiză în nicio parte”, a precizat Nicușor Dan.

Acesta a adăugat că „următoarele alegeri sunt foarte departe”. „Dar pe politici publici, fără îndoială, vom colabora”, a completat liderul USR. 


Potrivit site-ului Platformei ro100.ro, cele zece principii susținute de Dacian Cioloș vizează o Românie fără corupție, cu o clasă politică responsabilă, guvernare pe bun simț, fără sărăcie.

O Românie fără corupție

„Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept. Corupția înseamnă sărăcie, corupția ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupției trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conștiința că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primește mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe și ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiție puternică, independentă”, se precizează în descrierea platformei.

O Românie cu o clasă politică responsabilă

„După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiția, care țin cont de nevoile și de așteptările societății, care lucrează pentru țară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari și oameni de stat vizionari, care să lucreze în serviciul cetățenilor”.

O Românie guvernată cu bun simț

„Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbării în condițiile unui aparat administrativ opac, nereformat și puternic politizat. Ne-am aliat cu cetățenii pentru a le simplifica interacțiunea cu instituțiile statului. La 100 de ani, românii merită un stat puternic, reformat, cu o administrație competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni. Este nevoie de o reformă profundă a administrației și de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetățeni trebuie scris în ADN-ul administrației. Doar în felul acesta administrația va inspira încredere și respect”.

O Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit

„Creșterea economică sănătoasă și nivelul de trai vor putea fi menținute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creșterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienți oameni care muncesc, care aduc valoare în economie. Crearea de noi locuri de muncă trebuie să fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanentă a decidenților politici. Pentru aceasta avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat, dar și de capital de peste hotare. Oamenii trebuie să-și găsească de muncă nu numai la București, în Cluj sau în Timiș, ci și în Botoșani, Vaslui sau Dolj.”

O Românie fără sărăcie

„Aproape jumătate din populația țării trăiește în sărăcie. Un copil din trei abandonează școala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistență socială din Europa. În loc să fie sprijiniți, cei mai săraci dintre noi sunt puși pe drumuri, sunt folosiți ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială, bazat pe activarea economică a celor în nevoie. Trebuie să continuăm reforma asistenței sociale, să promovăm pachete de sprijin integrat pentru oamenii săraci și pentru familiile lor, care să ducă la o reală integrare în societate: locuri de muncă, sănătate, școală pentru toți”.

O Românie cu o economie competitivă

„La aproape 100 de ani de la Marea Unire, România nu are o autostradă care să treacă munții. Polul sărăciei din Europa este la noi și există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvența, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte și de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a “cumpăra” primari pentru campania electorală. La 100 de ani, România are nevoie de o viziune pentru dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene, care încurajează investițiile private și eficientizează investițiile publice. Debirocratizarea trebuie să continue, în relația cu cetățenii, în interacțiunea statului cu mediul de afaceri, în interiorul instituțiilor publice. Mediul de achiziții publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel încât să maximizăm investițiile din bugetul țării”.

O Românie cu adevărat educată

„În România de azi avem un sistem de educație în mare parte decredibilizat de interese partinice și de non-valori, subfinanțat, un sistem în care dascălii onești sunt sufocați de hățișuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice și agricole au fost neglijate, în care multe universități au devenit fabrici de diplome. La 100 de ani, România merită altceva, românii merită mai mult. Avem nevoie să continuăm îmbunătățirea și repunerea pe fundamente etice a sistemului universitar, să scoatem politica din școli. Trebuie să dăm o șansă egală elevilor și profesorilor din mediul rural, să recuperăm și să dezvoltăm învățământul tehnic, agricol și învățământul dual astfel încât școala să înțeleagă realitățile pieței, să lucreze direct cu întreprinderile și să fie direct cuplată la economie.”

O Românie sănătoasă

„Prea mulți medici pleacă din țară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de extindere, de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitalicești. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupția, politicul și conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiții de muncă și de dezvoltare decente, astfel încât medicii noștri să rămână în țară. Sunt necesare realizarea și punerea în aplicare a unui plan național de resurse umane pentru reprofesionalizarea administrației și a managementului în sistemul medical din România. Este nevoie de un sistem transparent, meritocratic, etic, care să pună pacientul în centrul său. Trebuie să creștem accesul și calitatea serviciilor medicale la sate și în orașele mici și mijlocii. România la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanță, nu numai în clinicile de vârf, ci în fiecare spital obișnuit.”

O Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO

„Urmează vremuri tulburi pentru Europa. Uniunea Europeană este în criză. România trebuie să decidă dacă vrea să fie parte din problemă sau parte din soluție. Trebuie să decidem dacă preferăm o Europă a populismului, a etnocentrismului și a demagogiei sau o Europă a democrației, a toleranței și a prosperității. În 2019, România centenară va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Avem forța și oportunitatea să arătăm că România este un stat membru puternic și să construim Uniunea Europeană alături de nucleul dur al celor care doresc să țină împreună Europa. Avem forța de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică și morală de a-i ține lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generațiile care vin, de aici și de dincolo de Prut.”

O Românie a tuturor românilor

„Cei mai mulți dintre românii plecați să muncească în străinătate fac asta pentru că și-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja și sprijini acolo unde au ales sa trăiască, dar și obligația de a nu-i înstrăina de țară și de a-i încuraja să se întoarcă acasă. România este a fiecăruia dintre noi, cetățenii ei, în măsura în care ne-o asumăm, indiferent de etnia noastră, de credințele noastre, de locul unde trăim sau muncim. La 100 de ani de la Marea Unire, o Românie puternică are nevoie mai mult ca oricând de un spirit de neam puternic, de un țesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne definește și ne unește. Pentru aceasta, avem nevoie să regăsim încrederea unii în ceilalți și în noi înșine. O nație puternică, încrezătoare, își susține și promovează valorile pe care se construiește.”


Citește și: Platforma „Cioloș 100“ are priză la public, dar nu impresionează specialiștii. Proiectul este susținut de zeci de mii de români. Economiștii au însă o reacție surprinzătoare

Premierul și-a lansat mult așteptata „platformă“, intitulată „România 100“, cu referire la centenarul unirii cu Transilvania de la 1 Decembrie 2018. PNL și-a anunțat deja susținerea, în timp ce Victor Ponta s-a plâns că a fost plagiat.


 

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă