16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportDacian Cioloș: EBU a primit asigurări că Televiziunea Publică nu va fi...

Dacian Cioloș: EBU a primit asigurări că Televiziunea Publică nu va fi închisă

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că a dat asigurări conducerii European Broadcasting Television (EBU) că televiziunea națională nu va fi închisă și că dorește să se ajungă la o înțelegere, potrivit Agerpres.

„Doamna ministru de Finanţe s-a întâlnit deja cu membrii din CA (al TVR – n.r.), inclusiv, la solicitarea mea, cu conducerea EBU (…) şi ne-am asigurat că există o înţelegere şi acolo. Pentru că acolo exista o teamă, că televiziunea naţională va fi închisă, că restructurarea înseamnă închiderea televiziunii naţionale şi că ei nu-şi vor mai primi datoriile niciodată. I-am asigurat că nu se va întâmpla acest lucru, că statul îşi va asuma responsabilitatea imediat ce conducerea televiziunii, care are un statut foarte clar definit prin legislaţie, îşi va asuma un anumit proiect de restructurare şi suntem deja în acest proces de discuţii. Există acum o conducere care a fost decisă de Parlament, cu care vom începe şi vom continua să lucrăm”, a spus premierul la Realitatea TV. 

Mai mult, șeful Executivului nu crede că situația de la TVR va afecta transmisiuni precum Jocurile Olimpice sau Campionatul European.

Dacian Cioloş s-a declarat deranjat de faptul că s-a încercat transferarea vinovăției, privind situația TVR, asupra Guvernului.

„Unii au avut impresia că, dacă organizează o întâlnire în Parlament la care sunt prezent şi eu, gata, vina şi responsabilitatea de ceea ce nu s-a făcut ani de zile până acum la TVR (…) pot fi transferate pe Guvern doar pentru că o să vorbim şi o să dăm câteva declaraţii în presă. Am spus foarte clar că sunt gata să discut într-un mod foarte precis şi concret cu o conducere a Televiziunii Române care să aibă un mandat foarte clar de reforme şi să îşi asume acest plan de reformă, că nu voi discuta cu nicio conducere sub presiune, doar pentru că e o presiune publică şi pentru că România riscă să piardă dreptul de transmite o emisiune sau alta, oricât de populară ar fi ea. Nu în felul ăsta, cu astfel de presiuni emoţionale şi sentimentale, se pot rezolva probleme structurale acolo”, a adăugat premierul Dacian Cioloș.

La jumătatea lunii aprilie, România a pierdut dreptul de a transmite evenimente sportive, precum Jocurile Olimpice de la Rio, Campionatul European de fotbal, cât și știri referitoare la Eurovision 2016 și transmisiunea evenimentului muzical, din cauză că nu a plătit datoriile către European Broadcasting Union (EBU). Datoriile acumulate de TVR, în ultimii opt ani sunt de 16,5 milioane de euro.

EBU a precizat, într-un anunț postat pe site-ul oficial, că decizia a fost luată după ce Guvernul român nu a respectat deadline-ul impus pentru plata datoriilor.

„Ne pare rău că suntem forțați să luăm o astfel de măsură. Suntem dezamăgiți că toate eforturile prin care am încercat să rezolvăm problema nu au produs niciun răspuns din partea Guvernului român. Săptămânile trecute, EBU a primit o notă a Ministerului de Finanțe, sugerând că TVR ar putea intra în insolvență, ceea ce ar putea produce restructurări ale instituției. EBU este o asociație non-profit care reprezintă 73 de servicii publice de radiodifuziune din 56 de țări. Datoriile TVR pun în pericol stabilitatea financiară a EBU”, a declarat directorul general al EBU, Ingrid Deltenre.

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă