9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportDacian Cioloș: Este important ca Turcia să se întoarcă la ordinea constituţională,...

Dacian Cioloș: Este important ca Turcia să se întoarcă la ordinea constituţională, la respectarea principiilor statului de drept şi a drepturilor omului

Premierul Dacian Cioloș consideră că, după lovitura de stat eșuată, Turcia trebuie să se întoarcă la ordinea constituțională, la respectarea principiilor statului de drept și a drepturilor omului, informează Agerpres.

„În privinţa Turciei, mesajul nostru este clar. Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană şi, sigur, ne dorim stabilitate acolo. Este important ca, după şocul acestei tentative de lovitură de stat, Turcia să se întoarcă la ordinea constituţională, la respectarea principiilor statului de drept şi a drepturilor omului. Sunt valori pe care le împărtăşim cu toţii în Uniunea Europeană şi ne exprimăm convingerea că şi Turcia le împărtăşeşte în continuare, date fiind şi relaţiile pe care le are cu Uniunea Europeană”, a afirmat premierul Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern. 

Prim-ministrul Cioloş a mulţumit, totodată, Ministerului Afacerilor Externe pentru modul în care a tratat situaţia din Turcia. 

„Doresc pe această cale să mulţumesc Ministerului de Externe pentru (…) modul, aş spune, exemplar în care s-a mobilizat pentru a repatria (…) cetăţenii români care au rămas blocaţi în aeroporturile din Turcia. E de menţionat (…) că Tarom a fost prima companie din afara Turciei care a aterizat pe aeroportul internaţional Ataturk după evenimentele petrecute acolo, operând inclusiv cu o cursă umanitară suplimentară, care a fost organizată de Ministerul de Externe în urma solicitărilor venite din partea cetăţenilor români (…) blocaţi acolo”, a precizat Cioloş.

O lovitură de stat eșuată a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia. Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi, pentru legături cu tentativa eșuată, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. Peste 230 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de pucişti, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat militară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă