13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportDacian Cioloș, la bilanțul anual ANAF: Nu este un organ represiv, ci...

Dacian Cioloș, la bilanțul anual ANAF: Nu este un organ represiv, ci un partener

Premierul Dacian Cioloş, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş, participă, marţi, la prezentarea Raportului de Performanţă a ANAF pentru anul 2015.

În deschiderea evenimentului, premierul Dacian Cioloș a declarat că ANAF are „toate atuurile pentru a fi considerat unul dintre promotorii instituțiilor românești moderne și eficiente”. Mai mult, premierul a adăugat că instutuția își „face treaba” cu „onestitate și eficiență”.

Premierul a mai vorbit și despre reformarea ANAF, „fără să abuzeze de o putere pe care o au”, dar și „fără să închidă ochii”. Mai mult de atât, Fiscul trebuie să fie și partenerul statului, a declarat Dacian Cioloș.

„Sunteți în prima linie de contact cu contribuabilii, atunci când colectați taxele și impozitele”, a mai spus Dacian Cioloș, adăugând că și cei din administrația publică au o responsabilitate față de contribuabili, care trebuie să „înțeleagă modul în care acest lucru se întâmplă”.

Reforma din cadrul ANAF mai include și debirocratizarea, transparentizarea, iar premierul îndeamnă la continuarea modernizării, ce va duce la „creșterea încrederii cetățenilor” în activitatea realizată de ANAF.

Mai mult, Dacian Cioloș atrage atenția că ANAF nu este „un organ represiv”, ci un partener, o instituție care aplică legea.

Președintele instituției, Dragoș Doroș, a anunțat, marți, că printre prioritățile ANAF în 2016 sunt: simplificarea formularelor şi procedurilor administrative, dezvoltarea spaţiului virtual privat şi implementarea plăţii prin POS.

Un obiectiv este dezvoltarea spaţiului virtual privat. Este unul dintre obiectivele noastre importante, să tăiem cât mai mult hârtii, să interacţionăm cât mai mult în spaţiul virtual cu contribuabilii. Este un pas mare în vederea îmbunătăţirii colectării", a spus Doroş. 

El a precizat că îşi doreşte ca în acest an să fie implementată plata cu cardul. 

„Anul acesta, cât mai curând, sperăm să implementăm plata cu cardul. Din păcate suntem printre instituţiile care nu au implementat lucrul acesta. Vom face în aşa fel încât să se întâmple anul acesta", a precizat şeful Fiscului. 

Anul trecut, Fiscul a implementat programul de modernizare a instituţiei, a îmbunătăţit gradul de colectare cu 7,8% iar conformarea voluntară la plată a fost de 83,5%, potrivit Raportului instituţiei pe anul trecut. 

Tot anul trecut, ANAF a colectat 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde euro), cu 14,26 miliarde lei (7,8%) mai mult decât în 2014. "Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% faţă de 2014, până la 57,13 miliarde lei, iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei", se arată în Raport. 

Instituţia precizează că la sumele atrase la buget au contribuit structurile inspecţiei fiscale care au stabilit obligaţii suplimentare de peste 18,9 miliarde lei şi au diminuat pierderea fiscală declarată cu peste 2,69 miliarde lei. 

„De asemenea, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au restructurat reţele tranzacţionale frauduloase şi au stabilit sume în valoare de peste 5 miliarde lei, valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de un milion de euro reprezentând 87,6% în total prejudicii identificate. Inspectorii structurilor de control al veniturilor persoanelor fizice au identificat în total peste 20 milioane lei nejustificaţi care aparţineau unui număr de 350 de contribuabili. Prin structurile vamale s-a asigurat supravegherea şi controlul vamal a 20 milioane de călători şi şase mijloace de transport, printre altele fiind confiscate 4,58 milioane ţigarete de contrabandă", se mai spune în documentul citat. 

Pentru fiecare 100 de lei viraţi la buget s-au cheltuit 1,05 lei, din care 0,98 lei pentru salarii. 

La eveniment participă și prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Dimitrie Bogdan Licu, şi vicepreşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comerţ în România, Ionuţ Simion.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă