5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportCioloş a explicat de ce nu a vrut să discute cu unioniştii...

Cioloş a explicat de ce nu a vrut să discute cu unioniştii din Piaţa Universităţii: Nu vreau să intru în dezbateri electorale. Ei vor discuții cu oameni politici

Primul-ministru Dacian Cioloş a declarat că nu a discutat cu unioniştii care au manifestat, în week-end, la Bucureşti fiindcă nu doreşte să intre în polemici în pragul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Totodată, premierul a mai adăugat faptul că actualul Guvern mai are doar două luni de mandat şi nu poate vorbi despre o situaţie care se va întâmpla după alegerile parlamentare din 11 decembrie.

”Au fost destul de clari în declarațiile lor (unioniștii — n.r.) că vor discuții cu oameni politici care își pregătesc programele de guvernare. Noi mai avem două luni de guvernare, nu văd ce am fi putut discuta despre ceea ce ar urma să se facă după aceea. (…) Nu vreau să intru în dezbateri electorale. Vă reamintesc că la Chișinău sunt alegeri prezidențiale în acest weekend. La noi se intră în campanie electorală în curând. Cred că astfel de discuții trebuie să aibă loc cu liderii de partide politice exact așa cum s-a întâmplat și e foarte bine așa”, a spus Cioloș, înainte de a participa la un eveniment legat de pregătirea preluării de către România a președinției UE în 2019.


Citeşte şi: Cine sunt tinerii moldoveni care au dormit în corturi în Piața Universității și de ce cer acum unirea. Studentul Nicolae Capceriu: Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană e imposibilă. Politicienii sunt prea corupți | VIDEO


Discuţiile unioniştilor cu celelalte partide politice

Duminică, cei care au pledat pentru unire au început întâlnirile cu oameni politici la sediul PMP, unde au stat de vorbă cu fostul şef de stat Traian Băsescu. Apoi s-au întâlnit cu reprezentanţii ALDE, iar în jurul orei 15:00 au terminat discuţiile și cu PSD-ul. 

George Simion, organizatorul protestului pentru unirea cu Basarabia, a cerut PSD-ului înfiinţarea unui Oficiu pentru Moldova, în subordinea premierului, şi cu vicepreşedinte PSD pentru unire. Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu a menţionat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova. 

Liderul protestatarilor unionişti, George Simion a declarat, duminică, după discuţiile cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018.

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că a avut o discuţie deschisă, “în limba română”, cu delegaţia de unionişti din Republica Moldova.

Andronescu a menţionat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova.

”Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile”, a mai menţionat Ecaterina Andronescu.

Ea a subliniat că sunt ”foarte multe posibilităţi de a deschide aceste relaţii de colaborare, în sensul în care să lucreze pentru a contribui la aspiraţiile pe care moldovenii le au”.

”Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru”, a mai spus senatoarea PSD.

Tinerii unionişti s-au întâlnit şi cu reprezentanţii PRU. La întâlnire, Sebastian Ghiţă a adus cinci cadouri simbolice pentru aceştia.

  • o monedă din vremea Împăratului Traian, găsită în Dacia,
  • o baionetă de luptă a unui soldat român din Primul Război Mondial,
  •  însemnările Mareşalului Antonescu în care condamnă cedarea Basarabiei şi Bucovinei,
  • o carte a lui Theodore Roosvelt care confirmă dreptul naţiunilor de a se autodetermina şi de a modifica graniţele în Europa prin voinţa cetăţenilor,
  •  primele acţiuni în original emise de Compania Astra Romana care să arate că românii pot avea identitate economică şi se pot dezvolta armonios şi pot genera prosperitate.

Partidul România Unită (PRU) a anunţat după întâlnirea cu liderii Platformei Unioniste Acţiunea 2012 de duminică seara că îşi va completa statutul în sensul menţionării ca obiectiv al formaţiunii a obiectivului ”reîntregirea teritoriului naţional”, scrie Mediafax. Astfel, PRU a anunţat că îşi asumă responsabilitatea completării art.10 pct.g din Statutul partidului, care menţionează ”reîntregirea teritorului naţional”.

 

 

 

Tinerii unioniști din Republica Moldova s-au instalat în Piața Universității sâmbătă seară, după ce au participat la un marș prin București, eveniment soldat și cu incidente. Conform organizatorilor, la marș au participat 20.000 de persoane, însă surse independente cum sunt jandarmii prezenți la fața locului sau reporterii televiziunilor de știri au vorbit de o participare ceva mai mică, estimând că la miting au luat parte între 2.000 și 5.000 de persoane.

Sâmbătă seară, când un grup dintre participanții la mitingul unionist a încercat să meargă către Piața Universității, Jandarmeria a intervenit în forță. Patru persoane au fost reținute și ulterior eliberate după aplicarea unor amenzi de 3.000 de lei. Printrei persoanele ridicate de poliţie s-a aflat şi liderul marşului pentru unirea Basarabiei cu România, George Simion. Incidentul a explodat pe televiziunile de știri și organizatorii au fost lăsați, în cele din urmă, să ocupe Piața Universității unde au instalat corturi și au petrecut noaptea.

 

 

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă