10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportSurse: Dacian Cioloş ar putea prezenta, sâmbătă, noul Guvern

Surse: Dacian Cioloş ar putea prezenta, sâmbătă, noul Guvern

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, ar putea prezenta, sâmbătă, miniştrii noului Guvern, susțin surse politice pentru Mediafax.

Totodată, birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului s-ar putea reuni luni pentru a stabili calendarul audierii în comisii a celor care vor fi propuşi să facă parte din Guvern, iar marţi s-ar putea întruni plenul pentru votul de învestire a Cabinetului, mai precizează sursele. În cazul unui vot favorabil în Parlament, noul Cabinet ar putea depune, marţi seară, jurământul de credinţă, în faţa preşedintelui, iar miercuri să aibă prima şedinţă la Palatul Victoria.

Citeşte şi: Premierul desemnat Dacian Cioloș, discuții cu liderii partidelor parlamentare. Când va anunța echipa ministerială

Miercuri, Dacian Cioloş are o primă serie de întâlniri cu liderii partidelor parlamentare. Astfel, în cursul dimineţii, fostul europarlamentar a discutat cu liderii PNL, iar miercuri după-amiaza, au loc discuţii la sediul UNPR. Totodată, începând cu 16.30, urmează să aibă întâlniri cu liderii ALDE. La 18.30, premierul desemnat se va întâlni cu liderii UDMR, iar de la ora 19.00, cu reprezentanţii PSD. Întâlnirile vor avea loc la sediile formaţiunilor politice.

După întâlnirea cu Dacian Cioloş de la sediul PNL, Vasile Blaga a precizat că liderii liberali au avut miercuri o primă discuţie cu premierul desemnat, o altă întâlnire urmând să aibă loc după alcătuirea listei Cabinetului.

Citeşte şi:  REVISTA BLOGURILOR. Moise Guran: Stimaţi tehnocraţi, viitori miniştri, nu vă fie teamă de Parlament!

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ar putea să își păstreze portofoliile în Guvernul pe care îl pregăteşte premierul desemnat, Dacian Cioloş, fiind posibil ca Sorin Cîmpeanu să fie şi vicepremier, au precizat sursele politice.

La întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi liderii PSD se va discuta şi posibilitatea ca un ministru susţinut de social-democraţi să facă parte din Guvern, în schimbul sprijinului PSD. Numele vehiculat în acest moment este cel al sociologului Vasile Dâncu, variantă discutată în partid anterior pentru postul de prim-ministru. PSD nu a avansat un portofoliu pentru Vasile Dâncu, iar această variantă va fi luată în discuţie doar în cazul în care PSD decide să acorde sprijin pentru Dacian Cioloş, cel puţin la votul de învestitură, lucru care încă nu a fost hotărât, au declarat surse social-democrate.

Fostul ministru al Internelor Constantin Dudu Ionescu, în prezent consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, este o variantă luată în calcul de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru portofoliul de la Interne.

Citeşte şi:  Surse: Cîmpeanu și Aurescu ar putea face parte din Cabinetul Cioloș

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloș a fost desemnat, marți, de către președintele Klaus Iohannis, pentru funcția de premier, Iohannis precizând că soluția agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepții, este cea a unui guvern de tehnocrați.

Dacian Cioloş, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi.

Citeşte şi:  Provocările premierului desemnat Dacian Cioloș

Cele mai citite

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă