12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportDan Suciu: BNR este ținta unui ATAC mediatic. Cum va riposta Banca...

Dan Suciu: BNR este ținta unui ATAC mediatic. Cum va riposta Banca Națională

BNR este ținta unui atac mediatic, pornit de circa o lună de zile și care vine dintr-o singură sursă, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, Dan Suciu, citat de Agerpres.

“Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susțin cu documente, avansează date false, mai mult, conțin de prea multe ori neadevăruri economice și acuzații la limita linșajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce privește activitatea Băncii Naționale. Nicio acuzație serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susține, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog”, a adăugat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, acuzațiile lansate în spațiul public nu au niciun corespondent în realitate, reprezintă un atac la reputația BNR și face inutil demersul de a mai reacționa la încercarea de ducere în derizoriu a activității băncii centrale — instituție cu responsabilități, obligații și obiective de interes național.

“Să fim bine înțeleși: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzațiile fără conținut, total fanteziste și răuvoitoare. Nu se poate răspunde unui tir de simple aserțiuni care nu sunt susținute de nicio altă argumentație precum: ‘BNR a afectat economia reală dramatic prin greșelile intenționate de politică monetară și de credit’ sau ‘Tranzacțiile în marjă pe fondul unui regim valutar ‘curs cu flotare controlată’ permit câștigarea de benevolență din partea majorității parlamentare’. Nu se poate reacționa nici în fața unor acuzații false de la un cap la altul: ‘Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului’, ‘Cine și-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiți angajați ai BNR’, care țin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale”, a mai subliniat Dan Suciu.

“BNR este oricând pregătită să răspundă la orice întrebare legitimă și coerentă despre activitatea sa. BNR înțelege și respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public și cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informații care răspund întrebărilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialiștii și comunicatorii băncii să intre în orice dezbatere publică și să ofere toate informațiile necesare pentru o mai bună înțelegere a activității și a responsabilităților băncii. Dar Banca Centrală nu va răspunde unei campanii care are ca scop denigrarea instituției și care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului”, a precizat Suciu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă