8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportDaniel Constantin: Înghețarea prețurilor, cea mai bună măsură

Daniel Constantin: Înghețarea prețurilor, cea mai bună măsură

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că a avut discuții cu retailerii pe tema prețurilor explodate și că cea mai bună măsură, din punctul lui de vedere, este înghețarea prețurilor, așa cum a făcut un mare lanț de magazine, potrivit B1 TV. 

Reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie, a anunţat, marţi, compania.

De asemenea, mai mulţi retaileri au anunţat, marţi, că vor afişa, de la 1 iunie, atât preţurile cu TVA vechi de 24%, cât şi pe cele noi cu 9%.

“De la 1 iunie, multe magazine vor afişa atât preţul cu TVA redus la alimente, cât şi pe cel vechi de 24% pentru a putea fi văzută diferenţa” a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Totodată, Constantin a precizat că va prezenta Guvernului un raport cu situația pe care o are în acest moment și se va face o analiză a prețurilor de la momentul reducerii TVA-ului și până la 1 iunie.

”Mâine trebuie să prezentăm în Guvern un raport cu toate informațiile pe care le avem în până acest moment, dar și care vor fi acțiunile din perioada următoare, astfel încât să ne asigurăm, să asigurăm cetățeanul că, într-adevăr, efectul reducerii TVA se va simți și la beneficiarul final”, a spus Daniel Constantin.   

Citește și: Surpriza pe care ne-o pregătesc hipermarketurile după scăderea TVA
  
Ministrul Agriculturii a spus că raportul va conține date statistice de la INS, pe bază cărora se va face o analiză a evoluției prețurilor pentru prima parte a lunii aprilie și a adăugat că analiza va continuă și cu datele ce vor veni și în perioadă următoare.   

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat că va prezenta săptămâna aceasta o situaţie a controalelor efectuate în magazine, după ce s-a anunţat reducerea TVA la alimente.

Daniel Constantin, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu și reprezentanți ai altor instituții de stat, dar și retaileri au avut, marți, o întâlnire pentru a discuta despre reducerea TVA-ului la alimente. 

Consiliul Concurenţei a anunţat că va sta cu ochii pe marii retalieri, pentru ca aceştia să respecte tăierea TVA la alimente. Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică. Moment în care măsura trebuie să se simtă imediat şi la raft. 

”Ce căutăm noi să identificăm e comportamentul ilegal, atât timp cât o compania ia decizia de a crește sau de a scădea prețul e comportament ilegal și fondurile concurențiale sunt cele care vor penaliza pe care care țin prețurile la un nivel nejustificabil. Anul trecut am dat amenzi de 35 de milioane de euro pentru câteva lanțuri și sunt convins că asta îi va descuraja pe care care nu vor proceda corect”, a spus Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.  

În urma unei vizite într-un hipermarket din Capitală, Daniel Constantin a spus că cei care nu vor respecta legea în ceea ce privește reducerea TVA de la 1 iunie și care au mărit deja prețurile, pentru a le scădea apoi la data menționată, vor fi pedepsiți conform legii.

După ce Executivul a anunţat că scade TVA-ul la alimente, unii dintre cei mai importanţi comercianţi de pe piaţa din România au crescut preţurile treptat înainte de 1 iunie, data când taxa pe valoare adăugată va scădea la 9%. 

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă