24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportDaniel Morar: Lupta anticorupție din România a fost câștigată

Daniel Morar: Lupta anticorupție din România a fost câștigată

Judecătorul CCR, Daniel Morar, a declarat că fostul președinte Traian Băsescu a avut ”inspirația” să numească în funcția de ministru al Justiției pe cineva care nu era din sferă politică, iar acea persoană la rândul ei a numit șefi ai instituțiilor anti-corupție, oameni care nu aveau legătură cu mediul politic. 

“Președintele Băsescu a avut inspirație să numească în funcția de ministru al Justiției o persoană care nu era din sferă politică (n. red. Monica Macovei), iar acea persoană a avut inspirația să numească șefi ai instituțiilor anti-corupție, la fel, oameni care nu aveau legătură cu mediul politic. Cert este că acești doi oameni au făcut ce trebuie și au schimbat modalitatea cum se derulau lucrurile până atunci”, a precizat Morar pentru Agora.md.

Citește și: Sfatul lui Daniel Morar pentru moldoveni în combaterea corupției

Daniel Morar a povestit că a trimis în judecată oameni pe care îi cunoștea personal, apropiați, din sistem.

“Da, s-a întâmplat. Am investigat, am cercetat, am trimis în judecată oameni pe care îi cunoșteam. Erau din magistratură. Nu era foarte comod, dar cineva trebuia să o facă.”, a spus Morar. 

Daniel Morar a declarat că dacă cetățenii simt că sunt sfidați să se revolte, deoarece în lupta anticorupție este nevoie de voință politică consecvență. 
  
“Dacă spuneți că cetățenii sunt sfidați, va trebui că ei să se revolte. Dacă vor continuă să aleagă politicieni care-i dezamăgesc, cred că va trebui să-și schimbe radical opțiunile. În momentul care aleg pe cineva, pentru că dacă duci o luptă anti-corupție ai nevoie de o voința politică consecvență și continuă, trebuie să știi cine sunt cei care se prezintă în față ta la urne. Dacă nu corespund cerințelor, da-le votul de blam. Fără a trece prin clasă politică nu ai cum să ajungi la instituții judiciare performanțe. Da, populația trebuie să curețe clasă politică, atunci când merge la vot. Problemă este că nu ai de ales întotdeauna între bine și rău. Ar trebui să puneți în fruntea instituțiilor nu doar oameni care vor, dar și oameni care pot. Nu ai cum să reziști într-o asemenea poziție dacă nu ai abilitățile necesare să o faci. Lucrul acesta trebuie bine asimilat. Apoi, aveți nevoie de timp. Știu că nimeni nu are răbdare, dar în România a durat aproape 10 ani. Totul a început în anul 2005. Ceea ce preconizau unii, că lucrurile se aprind greu și se sting ușor, nu s-a întâmplat“, a mai afirmat Daniel Morar.  
  
Judecătorul Daniel Morar a subliniat că lupta cu anticorupție din România a fost câștigată. 
  
“Luptă cu corupția în România a fost câștigată. Dacă s-a putut în România, se poate face și în altă parte, inclusiv în Republica Moldova. Cu o singură condiție: Războiul să fie dus”, a încheiat Daniel Morar.  
  

 

Cele mai citite

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...

„Pufu” de la RAR, pus pe pilotul automat al sforarului șef Mîndrescu

Directorul general al Registrului Auto Român (RAR), agronomul Mihai Alecu „Pufu”, este doar o marionetă a sforarului șef al Ministerului Transporturilor, secretarul de...

Sebastian Burduja: Menținerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă

Menţinerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă în contextul în care instabilitatea regională este încă semnificativă, dar e corect să ne preocupăm încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă