12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportDe ce este convocat un premier în Parlament: criză economică, devalizări, incapacitate...

De ce este convocat un premier în Parlament: criză economică, devalizări, incapacitate de plată, bani murdari pentru partid

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis – în urma unui vot larg majoritar – că premierul Dacian Cioloș va fi convocat de urgență, miercuri în Parlament. Cioloș va trebui să dea explicații după ce ANAF a somat Antena Grup să părăsească sediile din care emit în cinci zile. Despre somație, Tăriceanu a spus că este "un grav atentat la adresa libertății de exprimare".

Convocarea premierului unei țări în general și a României în privat în fața Parlamentului este o măsură excepțională. De obicei, scopul unui asemenea demers îl reprezintă discutarea unor chestiuni de securitate națională, apariția unei situații de criză, explicații privind un pachet de legii controversat sau care schimbă din temelii o anume viziune de țară, scandaluri în care este implicat un înalt membru al guvernului. Foarte rar, un premier este chemat în fața Parlamentului pentru a da explicații într-o afacere privată.

România liberă vă prezintă câteva momente în care premieri ai României și din Occident au fost convocați în Parlament:

Iunie 2010. Premierul Emil Boc a fost chemat în fața Parlamentului pntru a da explicații în legătură cu măsurile privind reducere a salariilor bugetarilor cu 25% și a pensiilor cu 15%, pentru o economie de aproximativ 10 miliarde de euro la bugetul de stat. Boc a fost chemat la Parlament și pentru a lămuri de ce a invocat în procedura de asumare a răspunderii articolul 53 din Constituție – care se referă la starea de urgență și calamitate. Coaliția de atunci și-a asumat în Parlament aceste măsuri de austeritate.

Septembrie 2010. În contextul crizei economice, Emil Boc s-a aflat din nou în fața Parlamentului pentru explicații privind strategia economică viitoare. El a anunțat că greul nu a trecut și că Guvernul are nevoie, în 2011, de peste trei miliarde euro pentru susţinerea sistemului public de pensii.

Decembrie 2011. Premierul britanic David Cameron a fost convocat în Parlament pentru a explica decizia de a se opune modificărilor tratatului UE, după declaraţia vicepremierului său , care a menţionat  că măsura este "greşită pentru Marea Britanie". La summitul UE de la Bruxelles, Cameron a blocat modificarea Tratatului de la Lisabona, privind contracararea crizei din Zona euro.

Februarie 2013. Premierul moldovean, Vlad Filat, a fost chemat de urgență în plenul Parlamentului, pentru audieri în cazul situaţiei de la Banca de Economii, devalizată cu peste un miliard de euro.

August 2013. Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a trebuit să dea explicații parlamentarilor, după ce trezorierul partidului său a fost arestat și a dezvăluit că Rajoy ar fi primit, între 1997 și 2008, "plăți în valoare totală de 25.200 euro pe an", din donații din partea unor șefi de întreprinderi private. Partidul Popular a acordat remunerații complementare unor lideri ai săi, însă acestea corespundeau "muncii" lor, a afirmat atunci președintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

Noiembrie 2015. Conducerea Camerei Deputaților aprobase convocarea premierului Ponta  la o dezbatere intitulată  "Ora Guvernului", pentru a prezenta responsabilitatea Executivului în ceea ce privește respectarea Codului rutier și utilizarea Poliției Rutiere la însoțirea demnitarilor. Tema devenise de actualitate în urma morții polițistului aflat pe motocicleta care deschidea calea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea. Convocare a fost anulată după tragedia din Colectiv, care a și dus la căderea guvernului Ponta.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă