10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportDe ce l-a ales Iohannis pe Hellvig pentru şefia SRI

De ce l-a ales Iohannis pe Hellvig pentru şefia SRI

Într-o ţară normală numirea unui nou şef la conducerea unui serviciu secret nu naşte mare vâlvă. Singura girjă a presei este să-i studieze cu atenţie CV-ul şi să vadă cât de bine se potriveşte pentru o asemenea funcţie. Numirea noului şef este, cu siguranţă, o alegere bună a decidentului politic deoarece, de la idee până la numire, activitatea şi toată viaţa acestuia a fost "scanată" cu mare atenţie de către băieţii cu ochii albaştri. Şi dacă ceva ar fi fost în neregulă cu siguranţa nu ar fi propus.

Însă, în România, un asemenea subiect duce la dezbateri fără sfârşit pe la toate televiziunile patriei. Joi, în jurul orei 16, Administraţia Prezidenţială a anunţat că pe seară preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Imediat, în presa on-line şi pe reţele de socializare au început supoziţiile cu privire la ceea ce va spune şeful statului. Majoritatea înclina spre varianta ca şeful statului să anunţe pe cine a numit la şefia Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe, ambele fără directori în funcţie. Însă, preşedintele a anunţat doar numirea viitorului şef al SRI, urmând ca în perioada următoare să facă şi nominalizarea pentru SIE.

Eduard Hellvig, alegerea preşedintelui pentru a "instaura calmul necesar" la SRI

Încă de la începutul declaraţiei de presă, la care a întârziat un minut, şeful statului a anunţat că l-a nominalizat pe Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. Alegerea europarlamentarului PNL a fost motivată de nevoia de a calma spiritele. "Din motive diferite, în ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că în această perioadă, este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă, pentru a instaura calmul necesar acolo”. Şeful statului a ţinut să precizeze că înainte de anunţul public i-a informat pe şefii de partide, dar şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Calităţile pe care le-a văzut preşedintele la Eduard Hellvig

Întrebat ce calităţi l-au recomandat pe europarlamentar pentru această funcţie Klaus Iohannis a spus: ”Când m-am gândit la o persoană pe care să o propun ca director la SRI, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea Serviciului". Iohannis a mai arătat că, ”pe de altă parte, a căutat o persoană care pentru el reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare şi de europenizare pentru acest Serviciu. SRI a câştigat foarte mult ca şi imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile, s-au făcut progrele".

Reacţia liderilor politici

Propunerea  lui Iohannis a fost vehement contestată, pe Facebook, de către fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, care a scris că "<<premierul de la Grivco>> reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant !!!". Nici Elena Udrea nu s-a arătat încântată de nominalizare şi a scris că "Am spus în denunţul pe care l-am făcut la Parchet că viitorul şef SRI va fi ales de Coldea. Iată că aşa este! Singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele. De altfel, este obişnuit cu aceasta ipostază din campania electorală pentru prezidenţiale."

Dacă reacţiile celor doi au fost vădit împotriva numirii nu acelaşi lucru îl putem spune despre cei din PNL sau din actuala Coaliţie de guvernare. Chiar premierul Victor Ponta a declarat că este de acord cu propunerea lui Klaus Iohannis. În spirit de glumă premierul a spus că nu are cum să nu fie de acord cu cineva care a fost alături de el la lovitura de stat din 2012. Ponta a ţinut să precizeze că votul său va fi în conformitate cu decizia partidului. De parcă nu el nu ar fi preşedintele PSD. Şi UNPR şi-a arătat dispoziţia de a-l vota pe Eduard Hellvig deoarece, nu-i aşa, interesul naţional primează. În fine, şi liberalii sunt de acord cu propunerea şefului statului. Era şi ciudat să spună altceva. Hellvig încă este membru PNL şi europarlamentar din partea acestui partid.

Ce a spus europarlamentarul despre nominalizarea sa

Eduard Hellvig s-a declarat "onorat" de faptul că a fost nominalizat pentru şefia SRI şi a subliniat faptul că, în perioada următoare, interesele Serviciului Român de Informaţii trebuie să fie consolidarea siguranţei naţionale şi combaterea corupţiei. "Interesul național înseamnă, în actuala etapă a democrației românești și conform voinței cetățenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanței – în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar și al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esențiale două coordonate de acțiune: combaterea corupției și dezvoltarea capacităților de apărare a siguranței naționale", a scris Hellvig pe contul său de Facebook.

Cine este Eduard Hellvig

Şi-a început cariera în politică în 1998 când a fost, pe rând, consilierul fostului vicepreședinte liberal Horia Rusu, ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, al candidatului la președinția României, Mugur Isărescu, iar în anul 2009 a devenit șeful staff-ului în campania lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale.

Actualul vicepreşedinte al liberalilor şi europarlamentar şi-a început activitatea politică, în 2003, la dreapta lui Dan Voiculescu fiind membru al PUR, devenit ulterior PC, unde a ocupat funcţia de președinte interimar al PUR Bihor, iar în 2004 a ajuns deputat. Din 2008 s-a înscris în Partidul Național Liberal. În 2012  a fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în Guvernul Ponta 1, iar pe 3 septembrie 2013 a demisionat din Parlamentul României pentru a prelua mandatul de europarlamentar.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă