15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportDe ce nu au magazinele din România destule produse româneşti?

De ce nu au magazinele din România destule produse româneşti?

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu spune că s-a dus într-un magazin, unde a constatat “cu suprindere că sunt foarte multe produse poloneze și din alte țări, dar aproape nimic din România, ceea ce nu este normal”. Care e însă cauza probabilă pentru care marii retaileri nu respectă legea?

Ministrul îşi propune să discute cu reţeaua respectivă de magazine.

“Eu pot să înțeleg că vin anumite produse mai ieftine din alte state, dar știu că sunt și rețele care își propun cu prioritate să folosească produsele din țara unde câștigă multe milioane din comerț și ar fi normal să se îndrepte către acestea”, spune Irimescu.

Problema este că România nu este capabilă în acest moment să asigure din producţia sa internă necesarul de produse cerut de lege, în pofida dorinţei guvernanţilor.

Analistul economic Sorin Dinu a declarat “României libere” că România are un număr foarte mare de ferme de subzistenţă, care nu pot oferi produsele către marile lanţuri de retail, ce au nevoie de o aprovizionare continuă cu cantităţi mari de marfă standardizată.

Este posibil acest lucru prin deschiderea unei pieţe dedicate?

“În anumite zone, dar pentru aceasta trebuie un sistem de colectare şi  distribuţie. Dacă nu există acesta, un loc unde se negociază vânzarea acestor produse, fermele de semisubzistenţă nu vor putea vinde niciodată. Eventual, foarte puţin pe la piaţă, dar aceasta nu îi ajută foarte mult”, spune Dinu.

Până atunci, executivele din România degeaba legiferează, dacă România nu are forţă productivă.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă