17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportDean Thompson dezvăluie cum poate fi combătută CORUPȚIA în România

Dean Thompson dezvăluie cum poate fi combătută CORUPȚIA în România

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat, miercuri, că o revizuire adecvată a regulilor privind achiziţiile publice vor ajuta România să combată practicile de corupţie, infomrează Mediafax.

“Necesitatea ca România să transpună directivele Uniunii Europene în legislaţia privind achiziţiile publice solicită crearea unui cadru legal care să permită managerilor autorităţilor publice şi entităţilor de stat să ia cele mai bune decizii în ce priveşte achiziţiile lor (…) În plus, o revizuire adecvată a regulilor privind achiziţiile publice şi aplicarea sistemului de prevenţie PREVENT pentru identificarea conflictelor de interese vor ajuta România să combată practicile de corupţie în achiziţiile publice. Achiziţiile publice sunt o parte esenţială a asigurării supremaţiei legii în economie şi în instituţiile din domeniu, asigurând creşterea susţinută a României şi luptând împotriva corupţiei”, a spus Thompson.

El a arătat în context că fondurile publice trebuie utilizate pentru achiziţionarea de tehnologie de ultimă oră, care va asigura eficienţă pe durata ciclului de viaţă, şi renunţarea la abordarea actuală a celui mai mic preţ.

“Studii de fezabilitate depăşite sau superficiale şi o reticenţă a autorităţilor contractante de a accepta soluţii alternative poate conduce la achiziţionarea de tehnologii învechite, care presupun costuri mai mari de întreţinere şi de administrare pe perioada ciclului de viaţă. (…) Pentru reprezentanţii instituţiilor implicaţi în achiziţiile publice, aprecierea costurilor pe perioada ciclului de viaţă şi asigurarea unor condiţii egale atât pentru companiile cunoscute, cât şi pentru cele care oferă tehnologii noi şi inovatoare, vor aduce un plus de valoare pentru banii publici cheltuiţi şi o mai mare eficienţă a investiţiilor din bani publici.”, a mai spus diplomatul american.

Thompson a mai arătat că, pe măsură ce România îşi revizuieşte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice şi schimbă instituţiile decidente, încurajează începerea de consultări reale cu toate părţile implicate, deoarece ele pot oferi contribuţii semnificative şi vor dori să obţină asigurări din partea autorităţilor că opiniile lor sunt luate în considerare.

Prezent la ceremonia de semnare, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că în următoarele două săptămâni Strategia Naţională privind Achiziţiile Publice va fi aprobată de Comisia Europeană, fiind o condiţie pentru utilizarea fondurilor europene în noul exerciţiu financiar european.

Teodorovici a reafirmat că până la finalul lunii iunie va fi lansat pentru consultare publică, pe perioada verii, noul pachet legislativ care transpune directiva europeană în domeniu, astfel încât noile reglmentări să fie aprobate în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Pachetul, a arătat ministrul Finanţelor, va cuprinde patru legi care au în vedere achiziţiile publice, utilităţile publice, contestarea şi concesiunile.

Ministrul a mai spus că structura Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice va fi reglementată în luna iulie printr-o hotărâre de Guvern, dorindu-se o structură “mult mai suplă” şi “mai eneregică”.

Teodorovici a insistat că elementul cheie al sistemului de achziţii în reprezintă resursa umană. În contextul în care seminarele oferite prin programul USTDA au o durată de trei zile, ministrul de Finanţe şi-a exprimat speranţa că inclusiv prin seminarele USTDA se vor forma specialişti autentici, şi nu pseudo-specialişti cu diplome obţinute după “un seminar de cinci zile”.

Cele mai citite

Florin Piersic are “o evoluție lent favorabilă” în spital

Actorul Florin Piersic rămâne în spital însă are "o evoluție lent favorabilă", anunță un comunicat transmis de Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor. Comunicatul a fost...

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă