19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportDecizie controversată, pasată între instituții: Un condamnat pentru corupție, pe lista revoluționarilor...

Decizie controversată, pasată între instituții: Un condamnat pentru corupție, pe lista revoluționarilor decorați

Florentin Scalețchi, condamnat la șase ani de închisoare, se află pe lista celor 505 revoluționari care au primit din partea președintelui Klaus Iohannis titlul de luptător pentru victoria revoluției. Președinția susține că răspunderea pentru această decizie controversată aparține Secretariatului de Stat pentru Revoluționari.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant“ unui număr de 505 revoluţionari, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Cele 505 persoane au obţinut și avizul comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989.

Printre cei care au primit acest titlul se numără Florentin Scalețchi, fost președintele al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), care a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru fapte de corupție. Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2005, în calitate de președinte al OADO, Scalețchi ar fi pretins 20.000 de euro de la o persoană, care ulterior l-a denunțat. În schimb, acesta a susținut că are influență asupra judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru reducerea pedepsei primite de denunțător în urma deciziilor instanțelor inferioare.
Pe listă mai figurează și câteva personaje-cheie ale puterii postdecembriste: Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier în Guvernul Petre Roman, Răzvan Theodorescu, fost director al televiziunii publice în 1990, sau Nicolae Dide, fost senator, unul dintre cei care în decembrie 1989 au pătruns în clădirea fostului CC. De asemenea, printre revoluționari se numără și actorul Alexandru Arșinel.

Pe listă se află un alt nume controversat – Mircea Stănescu – care este posibil să fie un fost milițian și fost colaborator al Securității. În urma modificării legii, ar fi trebuit să fie eliminați din rândul revoluționarilor foștii ofițeri de Securitate, precum și colaboratori, potrivit deciziilor CNSAS. De asemenea, nu au voie să mai fie considerați revoluționari foștii ofițeri și militari în termen din decembrie 89 decât dacă au fost răniți în timpul evenimentelor.

O hibă gravă a acestei liste publicată în Monitorul Oficial este faptul că nu se specifică anul nașterii și localitatea unde a fost la revoluție pentru a-i indentifica pe impostori. Surse din rândul revoluționarilor spun că și în timpul noii selecții s-ar fi dat mită pentru a fi trecut pe listă. Urmează să fie publicate, prin decret, și alte liste de luptători cu rol determinat la Revoluția din 1989. 

Lista, întocmită la Guvern

După apariția controverselor, Administrația Prezidențială a emis un comunicat prin care precizează că răspunderea revine Secretariatului de Stat pentru Revoluționari (aflată în subordinea Guvernului), care a întocmit lista. Titlul de „Luptător cu Rol Determinant“ a fost instituit de Guvernul Ponta printr-o ordonanță de urgență emisă la sfârșitul anului trecut. Ordonanța prevede că propunerile pentru acordarea acestui titlu sunt înaintate de către Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, cu avizul Comisiei parlamentare pentru revoluționari.

„Conform documentației transmise Administrației Prezidențiale, procedura s-a desfășurat la nivelul instituțiilor abilitate de lege. Aceasta include analiza dosarelor personale, iar decizia acordării acestui titlu, în urma verificărilor, revine în totalitate, din punctul de vedere al legalității și oportunității, Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 și Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989. Acestea din urmă sunt singurele organisme în măsură să ofere clarificări suplimentare“, se afirmă în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Potrivit unei decizii a Guvernului Ponta de la finalul anului 2014, revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut „un rol determinant“ la Revoluţie, pentru indemnizaţii.

Reamintim că mandatul lui Klaus Iohannis a debutat cu o controversă, după ce l-a decorat pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici. Decorarea a fost criticată de Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, care a reclamat decorarea unui fost deținut politic care „se afișează public cu un partid susținător al Mișcarii Legionare“. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă