13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportDemagogie. Deși au criticat măsurile Guvernului Ponta, aleșii PNL și PDL le-au...

Demagogie. Deși au criticat măsurile Guvernului Ponta, aleșii PNL și PDL le-au votat cu două mâini

În ciuda semnelor de întrebare legate de capacitatea bugetului de stat de a suporta avalanșa de proiecte electorale, Parlamentul a dat undă verde reducerii CAS și amnistiei fiscale pentru bugetari, mame și pensionari. Controversatele proiecte au fost votat și de opoziție.

CAS se va reduce cu cinci puncte procentuale, la angajator, dar nu neapărat de la 1 octombrie. Un amendat introdus luni în Comisia de buget-finanțe, de deputatul PSD Viorel Ștefan, spune că reducerea se va aplica veniturilor „aferente lunii următoare intrării în vigoare“ a legii. Cu alte cuvinte, dacă legea intră în vigoare, de pildă, în luna noiembrie, scăderea se va aplica de la 1 decembrie. În acest fel, parlamentarii puterii și-au luat o măsură de siguranță în eventualitatea în care președintele Traian Băsescu decide să atace la Curtea Constituțională proiectul de lege.

Reamintim că șeful statului a criticat, în mai multe rânduri, intenția Guvernului Ponta de a scădea CAS fără să identifice precis sursele din care poate acoperi deficitul bugetar creat. De asemenea, președintele a criticat dur prestația premierului Victor Ponta și a ministrului de Finanțe Ioana Petrescu de la consultările de la Palatul Cotroceni, făcând referire la „o echipă foarte nepregătită“. Ulterior, șeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea proiectului de lege, subliniind impactul major asupra bugetului și faptul că, în 2015, fondul de pensii va avea un deficit de peste 18 miliarde de lei.

Toate aceste argumente nu i-au convins însă pe senatori și deputați, care au revotat, rapid, proiectul privind reducerea CAS, singura modificare operată referindu-se la momentul aplicării. Cererea de reexaminare a fost respinsă, ieri, la unison de putere și opoziție, înregistrându-se 307 voturi „pentru“ și doar 7 „împotrivă“.

Ploaia de amnistii fiscale

Cum lunea viitoare, cu ocazia începerii anului școlar, toți politicienii se vor îmbulzi să fie în mijlocul alegătorilor, aleșii s-au grăbit să voteze alte trei proiecte controversate, dar cu impact electoral: cele prin care sunt amnistiate fiscal mai multe categorii de persoane. Este vorba de bugetarii, pensionarii și mamele care au încasat sume necuvenite, în special din vina funcționarilor publici care au făcut calculele (în cazul bugetarilor, intră și sporurile ilegale acordate angajaților din primării).

Potrivit cifrelor avansate de ministrul Muncii, Rovana Plumb, vor beneficia de cele trei proiecte de amnistie fiscală 50.000 de pensionari, 20.000 de mame și 25.000 de bugetari. Ministrul a omis însă să precizeze, pentru fiecare categorie în parte, cât pierde statul nerecuperând banii încasați fără drept. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, spunea totuși, acum câteva zile, că ar fi vorba de un impact de 400 milioane lei doar în cazul pensionarilor și mamelor.

La fel ca în cazul reducerii CAS, opoziția a votat cot la cot cu puterea cele trei proiecte de lege, înregistrându-se doar câteva voturi răzlețe „împotrivă“. La nivel de discurs, reprezentanții opoziției au vorbit însă despre gesturile „electorale“ ale Guvernului Ponta și despre posibilitatea de a urma „și amnistierea și grațierea prietenilor penali“.

După votul din Parlament, proiectele pleacă la președintele Traian Băsescu. Acesta are varianta promulgării sau poate cere reexaminarea celor trei propuneri.

Tot ieri, senatorii au aprobat OUG nr. 40/2014, care prevede, printre altele, anularea impozitului pe venitul agricol pentru agricultorii care au suferit, în 2013, pierderi în urma unor factori externi. Senatul este prima Cameră sesizată pe acest proiect.

„Ministerul MTO“, luat în vizor

Deputații PNL și PDL au depus, ieri, o moțiune simplă împotriva Ioanei Petrescu, prin care îi reproșează acesteia că are o politică dezastruoasă și că este „depășită total de problemele pe care le ridică sectorul financiar“. Moțiunea, intitulată „Ministerul MTO – minciună, taxare, oprirea economiei“, va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare. 

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă