11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportUPDATE: Legea defăimării, retrimisă în comisia de specialitate

UPDATE: Legea defăimării, retrimisă în comisia de specialitate

UPDATE 14.29: Deputații au decis, miercuri, să retrimită Proiectul Legii defăimării în Comisii juridică, informează Agerpres.

Astfel, 154 deputați au votat „pentru”, șase ”împotrivă”, iar 56 s-au abținut.

UPDATE 14.02: Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a vrut să blocheze ușile, în timpul ședinței de plen, relatează Digi24.

UPDATE 13.32:  Votul electronic va fi suspendat, timp de o săptămână, în ședințele de plen, și înlocuit cu votul deschis, prin ridicar de mână, timă de o săptămână, informează Agerpres.

Pentru suspendarea votului electronic au votat 176 deputaţi, 114 au votat “împotrivă”, doi s-au abţinut, iar 8 nu au dorit să voteze. 

“De azi înainte, secretarii sunt responsabili pentru numărarea celor care sunt prezenţi în sală. Termen avem o săptămână, liderii grupurilor parlamentare cu membrii Comisiei pentru regulament trebuie să vină miercurea viitoare în Biroul permanent cu un plan de măsuri clar, completări, modificarea Regulamentului, verificări ale acestei proceduri electronice, clare, transparente, să nu mai existe nicio problemă şi cei care sunt în sală şi introduc cartela, acei oameni să voteze”, a spus preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. 

UPDATE 13.30: Liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, a transmis, miercuri, că va părăsi miercuri sala de plen la reluarea votului pe proiectele de lege discutate săptămâna trecută, potrivit Agerpres.

“Ceea ce dumneavoastră cu Biroul permanent majoritar PSD încercaţi să faceţi este neconstituţional şi creează un grav prejudiciu Parlamentului pentru viitor. (…) Cineva ar putea în orice moment să solicite în instanţă o excepţie de neconstituţionalitate pentru orice lege adoptată de la noul sistem de vot şi până în prezent. Cine răspunde de haosul legislativ pe care vreţi să îl introduceţi? Asumaţi-vă singuri acest lucru. Grupul parlamentar PNL nu va participa la acest vot. Vom părăsi sala şi ne vom întoarce la votul cu bile”, a spus Nicolăescu, în plen. 

UPDATE 13.27: Deputații supun din nou la vot, miercuri, Legea Defăimării.

—–

Șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat, miercuri, că Biroul permanent propune plenului Camerei Deputaţilor să reia votul la cele nouă proiecte de lege, votate electronic, săptămâna trecută, printre care şi Legea defăimării, informează Agerpres.

“Dacă ea va aprobată, cele 9 proiecte vor merge la votul final din nou. Dacă nu va fi aprobată, atunci preşedintele de şedinţă va semna cele 9 proiecte să le trimite mai departe. Liderul grupului parlamentar PSD a cerut demisia de onoare a celor doi secretari generali adjuncţi şi l-a rugat pe secretarul general să identifice cine a interpretat Regulamentul Camerei. Sunt întrebări la care staff-ul tehnic nu a răspuns, ridicate insistent de către colegi”, a spus Zgonea la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. 

Zgonea a propus, în urma deciziei Bp, şi suspendarea procedurii votului electronic până când Comitetul liderilor şi Comisia de regulament vor clarifica anumite aspecte din Regulamentul Camerei şi vor verifica soft-ul de la votul electronic. 

Bp a dezbătut raportul redactat de către serviciile administrative privind sistemul de vot electronic, la contestarea grupului parlamentar al PSD. 

“Este un raport amănunţit, cu foarte multe date, în care au încercat să se explice cum funcţionează acest sistem şi ce s-a întâmplat săptămâna trecută la votul final. În urma analizei acestui raport, Bp a decis că nu există nicio suspiciune cu privire la soft-ul respectiv. Nimeni nu poate interveni în modificarea datelor, este imposibil acest lucru, este clar ca lumina zilei. În raport nu se răspunde totuşi la câteva întrebări. De ce un deputat care îşi lasă cartela în aparatul de vot este, după o săptămână, înregistrat ca prezent atunci când sistemul este repornit, chiar dacă el este sau nu este la şedinţă? De ce un deputat care alege să fie doar la dezbaterile generale, dar nu şi la votul final rămâne în sistem ca fiind prezent şi poate influenţa prin prezenţă numărul de voturi pe care trebuie să le dai în momentul în care adopţi o lege ordinară? Parlamentul este format din oameni, nu din cartele”, a afirmat Zgonea.

Totodată, deputatul PSD Marian Neacşu a declarat, miercuri, că cele nouă proiecte legislative au fost votate săptămâna trecută prin vicierea cvorumului de şedinţă, menţionând că legea demnităţii nu constituie o problemă pentru că va fi retrasă şi retrimisă la comisia de specialitate. 

“Dacă ne facem că nu înţelegem, vom duce iarăşi discuţia într-o zonă politică şi politicianistă, unde nu e cazul. Este o problemă strict de proceduri. (…) Nu în ultimul rând, că s-a făcut trimitere şi la acest lucru, vă rog frumos, lăsaţi legea preşedintelui partidului (legea demnităţii umane, iniţiată de Liviu Dragnea – n.r.) în pace. A spus şi la finalul şedinţei de vot de miercurea trecută, a spus-o şi ieri în conferinţa de presă că nu asta e problema. Proiectul legislativ respectiv, prin acordul domniei sale şi bănuiesc că al plenului, va fi retras şi retrimis la comisie”, a afirmat Neacşu, în plenul Camerei Deputaţilor. 

Săptămâna trecută, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii membri ai Biroului permanent al Camerei Deputaţilor vor solicita reluarea votului la proiectele de legi care au fost votate de forul legislativ pe data de 17 februarie, iar el va cere ca Legea toleranţei să fie retrimisă la comisie, întrucât în sală erau 27 de deputaţi, erau 24 de cartele în terminal, iar pe ecran apăreau 114 prezenţe.

Citește și: Dragnea: Plângerea penală care vizează modul de votare al Legii defăimării va ajunge, săptămâna viitoare, la Parchet

“Am ajuns la concluzia că actualul sistem de vot electronic nu ne dă încredere că prezenţa afişată pe ecran este aceeaşi cu realitatea din sală. Sunt diferenţe flagrante între datele care apar în sistem. Reprezentanţii noştri din Biroul permanent al Camerei (Deputaţilor – n.r.), mâine dimineaţă, să ceară reluarea votului pentru legile din acea zi, pentru că acele legi sunt puse sub semnul întrebării, votul la ele. Pentru a nu se duce discuţia către Legea toleranţei, după ce Biroul permanent al Camerei va aproba acest lucru şi plenul să aprobe reluarea votului, atunci am posibilitatea să cer ca legea să fie retrimisă la comisie, pentru a se relua votul numai pe celelalte legi, în afară de legea toleranţei, pentru a nu spune cineva că acesta e motivul principal. Principalul motiv este că sistemul de vot pune sub semnul întrebării legitimitatea unui vot în Camera Deputaţilor”, a explicat Dragnea, marţi, într-o conferinţă de presă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă