10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportDeputații au aprobat Legea dării în plată. Suciu: Legea nu are un...

Deputații au aprobat Legea dării în plată. Suciu: Legea nu are un caracter social atât de pronunţat cât ar fi dorit Guvernul

UPDATE 17.15: Legea privind darea în plată nu are un caracter social atât de pronunţat cât ar fi dorit Executivul, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul să sesizeze Curtea Constituţională în acest caz, Dan Suciu a spus că nu s-a discutat acest subiect. 

„Am văzut că a trecut de votul Camerei darea în plată. S-a ţinut cont de anumite aspecte pe care şi Guvernul le solicita pentru instaurarea şi clarificarea caracterului social al acestui proiect de lege. Acesta a fost obiectivul principal al Guvernului, vorbim de programul ‘Prima Casă’, care trebuie să fie eliminat, şi instaurarea unui plafon. Mai avem şi alte condiţii. Din păcate, nu are un caracter social atât de pronunţat cât ar fi dorit Guvernul şi rămân anumite rezerve legate de retroactivitate, rezerve pe care le exprimase şi CSM, şi Ministerul Justiţiei. E un proiect care a trecut de Cameră, nu avem o altă poziţie în acest moment legat de legea respectivă”, a explicat Dan Suciu. 

UPDATE 13,15: Deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului Legii dării în plată, a salutat votul din Camera Deputaților. în favoarea acestui act normativ.

Proiectul a fost aprobat miercuri cu 207 voturi “pentru” și un vot împotrivă. Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea urmează să meargă la promulgare.

Deputatul Daniel Zamfir l-a criticat miercuri, cu prilejul votului din plen, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cel care se pronunțase împotriva acestui proiect de lege. În replică, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat miercuri, la Digi 24, că această lege “nu are viață lungă”, întrucât “inevitabil se va ajunge la procese” între bănci și clienții acestora.

————-

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, pe articole, proiectul Legii dării în plată, care fusese supus reexaminării la cererea şefului statului, informează Agerpres.

Majoritatea grupurilor parlamentare s-au declarat de acord cu acest proiect care a fost modificat la solicitarea şefului statului şi care urmează să intre la vot final în plen la ora 13,00. 

“Chinurile facerii au fost destul de lungi pentru acest proiect legislativ, dar bine că până la urmă lucrurile s-au finalizat cu bine. Printre cele câteva principii care au făcut ca de la bun început PSD să se poziţioneze de partea acestei legi amintesc faptul că prin ea nu va avea de suferit programul guvernamental ‘Prima casă’. A apărut acea necesitate de a reduce acel plafon, nu sunt foarte tare de acord cu afirmaţia că plafonul este discriminatoriu. Un plafon de 250.000 de euro reprezintă cam majoritatea cazurilor care ar putea să subscrie unei caracteristici sociale. Un alt principiu este că acest proiect se aplică numai acelor imobile care au caracter de locuinţă şi pentru o singură locuinţă”, a spus, la dezbateri, deputatul PSD Marian Neacşu. 

La rândul său, liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a menţionat că PNL va vota acest proiect, pentru că este una dintre “cele mai aşteptate legi de societatea românească”. 

“Am plecat de la ceea ce societatea românească aştepta de la parlamentari şi poate că ar trebui să subliniem faptul că facem o lege cerută de cetăţeni. Cred că Parlamentul a găsit o formulă care creează echilibru între cetăţean, în calitatea lui de împrumutat, şi sistemul bancar, în calitatea lui de finanţator al multor activităţi din societatea românească. Este un lucru important, cetăţeanul iese în faţă, este respectat, este tratat cu demnitate. Împărţirea riscului între cei doi parteneri este, cred, în premieră în România”, a spus Nicolăescu. 

Şi reprezentantul grupului minorităţilor Dragoş Zisopol a anunţat că grupul său va vota pentru acest proiect, “pentru că aduce în centrul atenţiei o dată în plus o problemă fundamentală – coeziunea socială”. 

Liderul grupului UDMR, Mate Andras, a arătat că parlamentarii Uniunii susţin acest proiect, dar că acesta rezolvă doar o parte a acestor “situaţii nefericite”. 

“UDMR a mai depus şi un alt proiect de lege care se referă la acele credite care nu au drept ipotecă un imobil şi sunt luate în franci elveţieni. Să ne gândim să accelerăm şi acea lege pentru că rezolvăm o altă situaţie”, a menţionat el. 

Deputatul ALDE Cornelia Negruţ a spus că şi parlamentarii acestui grup vor vota proiectul de lege. 

“Este o lege bună care ia în calcul poziţia BNR, poziţia deponenţilor şi poziţia specialiştilor în finanţe. Vorbim despre o lege bună pentru toţi românii”, a susţinut Negruţ.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă