12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. Valeriu Zgonea poate fi revocat de la șefia Camerei Deputaților. Proiectul...

UPDATE. Valeriu Zgonea poate fi revocat de la șefia Camerei Deputaților. Proiectul a trecut cu 204 de voturi

Președintele Camerei Deputaților poate fi revocat mai ușor. Parlamentarii au votat miercuri, proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului prin care șeful forului legislativ îşi poate pierde funcţia. 

UPDATE 14.12 Valeriu Zgonea poate fi revocat de la șefia Camerei Deputaților. Proiectul a fost votat de 204 parlamentari, un vot a fost împotrivă, iar 88 de deputați s-au abținut. 

UPDATE 11.30 Valeriu Zgonea s-a retras miercuri de la conducerea plenului Camerei Deputaţilor, susţinând că nu poate să ia parte la o şedinţă care are pe ordinea de zi un punct care încalcă Regulamentul instituţiei. Preşedintele Camerei Deputaţilor a plecat de la prezidiu şi a părăsit sala de şedinţă. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a preluat conducerea şedinţei. 

“Domnul Iordache, cu tot respectul pe care îl am faţă de colegii mei care sunt parlamentari, eu nu pot să conduc o şedinţă care are pe ordinea de zi un punct care încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor. În conformitate cu prevederile Regulamentului, gardianul respectării Regulamentului şi a Constituţiei este preşedintele Camerei. De aceea o să vă rog pe dvs (Florin Iordache – n.r.), pentru că am văzut că sunteţi atât de vehement şi de apărător al Regulamentului, să conduceţi această şedinţă în care propuneţi plenului să încalce atât de grav Regulamentul Camerei”, a spus Zgonea, potrivit Agerpres.

—-
“În caz de pierdere a calităţii de membru al grupului parlamentar căruia îi aparţine funcţia şi care l-a propus pentru aceasta, la data precizată de deputat sau de liderul grupului respectiv, după caz, şi în caz de pierdere a sprijinului politic la data informării plenului Camerei despre încetarea de drept a calităţii de membru al Biroului permanent”, se arată în proiectul ajuns pe masa deputaților, conform Agerpres

Documentul mai prevede, de asemenea, că revocarea din funcţie a oricărui membru al Biroului permanent poate fi solicitată de grupul parlamentar care l-a propus şi se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. 

Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv, iar votul este secret, cu bile. 

Liderul grupului PSD de la Cameră, Florin Pâslaru, este cel care a propus introducerea acestui punct pe ordinea de zi. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut în plen că acest proiect de hotărâre nu este legal, deoarece nu are iniţiator. Totodată, el a arătat că nu a fost depus un proiect de modificare a Regulamentului la care deputaţii să poată depune amendamente şi pe care, ulterior, Comisia pentru Regulament să îl analizeze şi să îi facă raport.

 

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă