15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportDeputații vor amenzi mai mari pentru persoanele care defăimează

Deputații vor amenzi mai mari pentru persoanele care defăimează

Persoanele care discriminează persoane fizice riscă amenzi între 1.000 și 30.000 lei, iar cei care discriminează grupuri sociale, între 2.000 și 100.000 lei, conform unui raport admis, marți, de Comisiile juridică și pentru drepturile omului, din Camera Deputaților, conform Agerpres. 

Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputaţilor PSD, fără susţinerea UDMR şi PNL. 

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Liviu Dragnea, iniţiator al proiectului de lege, care a invocat OUG 137/2000, republicată în 2014, potrivit căreia constituie contravenţie, "dacă fapta nu intră sub incidenţa legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia". 

Se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate, prevede modificarea adoptată de cele două comisii. 

În forma adoptată de Senat, amenda pentru discriminarea unui grup social se încadra între 2.000 lei şi 60.000 lei. 

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că această propunere legislativă este o reglementare excesivă. 

"Există prevederi în vigoare, mai ales în Codul civil, care dau posibilitatea mai ales celui care se consideră lezat în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă. Nu era necesară o astfel de suprareglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată o reglementare a cenzurii pe facebook, de asemenea un pumn în gură dat ziariştilor din România. Dacă PSD îşi asumă o astfel de reglementare, este dreptul acestui partid şi să-şi asume toate consecinţele de rigoare", a precizat Andronache. 

Propunerea legislativă are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umană şi toleranţa faţă de diferenţele de grup. Sunt vizate trei domenii prin care pot fi promovate aceste mecanisme – educaţia, mass-media şi activitatea funcţionarilor din administraţia publică centrală şi locală. 

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. 

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă