21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportDeputatul Ovidiu Raetchi îl critică pe Tăriceanu, după ce a cerut demisia...

Deputatul Ovidiu Raetchi îl critică pe Tăriceanu, după ce a cerut demisia Laurei Codruța Kovesi: Faptul că politicienii care sunt direct vizați de anchetele DNA atacă instituția cu orice ocazie este inacceptabil. Ei se află într-un conflict moral de interese

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi l-a criticat, marți, pe șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce el a cerut demisia șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Deputatul a calificat drept „inadmisibilă” decizia unui politician cercetat de DNA de a solicita demisia șefului instituției.

„E inadmisibil ca un politician care a fost cercetat de DNA să solicite demisia șefului Direcției Naționale Anticorupție cu orice prilej – așa cum procedează, cumva obsesiv, Tăriceanu”, a scris Ovidiu Raetchi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, după 1989, sistemul judiric din românia a devenit unul „puternic, capabil, dispus să cerceteze politicieni suspectați de corupție”.

„Cel mai important câștig după Revoluția din 1989, odată cu stabilizarea regimului pluralist, este edificarea unui sistem juridic puternic, capabil și dispus să cerceteze politicieni suspectați de corupție. Această capacitate – pe care nu o găsim în alte state din Estul Europei – a făcut din România un reper regional”, a continuat el.

Deputatul a reiterat că, în cazul în care persoane vizate de anchetele DNA critică instituția reprezintă „un conflict moral de interese”.

„Faptul că politicienii care sunt direct vizați de anchetele DNA atacă Direcția cu orice ocazie este inacceptabil. Ei se află, în mod vădit, într-un conflict moral de interese. Din momentul în care au fost puși sub acuzare, singura lor preocupare politică a devenit, din senin, <<lupta împotriva oprimării cetățenilor>>. În fapt, lupta pentru distrugerea și înlocuirea procurorilor care și-au luat în serios menirea. Într-o ordine morală firească, politicienii penali ar fi primii care ar trebui să demisioneze din funcții publice cu miză – nu să se agațe dizgrațios de putere pentru a ataca procurorii cu orice prilej”, a conchis el.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marți, pe pagina sa de Facebook, că decizia Curţii Constituţionale privind conflictul dintre Direcţia Naţională Anticorupţie şi Executiv, ar trebui să fie urmată de demisia procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi. 

„În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR, ar fi fost urmată de demisia șefului instituției care a încălcat un principiu fundamental al democrației: separația puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aș numi: corupția de putere. Am spus și repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acționat în logica instituțiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea și că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică și cred că stopează ofensiva unor instituții nedemocratice de a prelua toată puterea în România. Ca președinte al Senatului, camera superioară a forului democratic suprem, nu pot decât să sper că în instituțiile nedemocratice mai sunt oameni care au suficientă responsabilitate pentru a înțelege că lucrurile trebuie să se schimbe”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.



CCR a constatat, luni, existența unui conflict de natură instituțională între DNA și Guvern, după ce procurorii anticorupție au deschis un dosar, în cazul elaborării Ordonanței 13.


 


Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă