24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportDeținuții români din Malaezia, vizitați de ministrul Dan Stoenescu

Deținuții români din Malaezia, vizitați de ministrul Dan Stoenescu

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, i-a vizitat pe cei patru deținuți români din Malaezia, arestați pentru trafic de droguri, informează Agerpres.

Potrivit Ministerului de Externe, Dan Stoenescu le-a transmis deținuților că statul urmărește „cu atenție” situațiile lor, iar instituțiile „fac eforturi pentru fiecare caz în parte”. 

Demnitarul român i-a vizitat în închisoarea Sungai Buloh din statul Selangor pe doi cetăţeni români acuzaţi de trafic de droguri şi ale căror procese sunt încă în derulare. Oficialul i-a vizitat şi pe cetăţeanul român condamnat la moarte, aflat în centrul de detenţie Johor, şi pe românul condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, încarcerat în centrul de detenţie Kajang, din statul Selangor. 

În cadrul vizitei de lucru, ministrul delegat a avut şi o întâlnire cu avocatul malaezian Datuk Nyananthan Sivananthan, care se ocupă de cazurile românilor, pentru a afla detalii despre procese şi demersurile juridice în curs de desfăşurare. 

„Demnitarul român a apreciat deschiderea şi atitudinea constructivă a autorităţilor malaeziene cu privire la începerea negocierilor celor trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistenţă judiciară, extrădare şi transferul persoanelor condamnate”, se arată în comunicatul MAE. 

În cazul cetăţeanului român condamnat la moarte, oficialul român, în calitate de trimis special al preşedintelui Klaus Iohannis şi al premierului Dacian Cioloş, i-a adus la cunoştinţă că a transmis autorităţilor malaeziene scrisorile celor doi înalţi demnitari în care fac apel la clemenţă. 

„Abolirea pedepsei capitale la nivel global reprezintă un obiectiv important pentru România, promovat, în calitatea sa de stat membru UE, în cadrul grupului de lucru cu privire la abolirea pedepsei capitale, precum şi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Adunarea Generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 2014 o rezoluţie cu privire la impunerea unui moratoriu în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea, România fiind unul dintre statele care a sprijinit această iniţiativă, iar demersurile noastre la nivel internaţional reprezintă paşi necesari în această direcţie, cu atât mai mult cu cât este vorba de cetăţeni români”, a adăugat demnitarul. 

Potrivit sursei citate, MAE care are ca principal obiectiv evitarea pedepsei cu moartea pentru cei patru români arestaţi în Malaezia. 

Cele mai citite

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...

VIDEO. Neil Lennon, primele declarații după ce a preluat banca tehnică a Rapidului

Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului, a susținut astăzi prima conferință de presă de la instalarea pe banca tehnică a giuleștenilor. Nord-irlandezul a afirmat...
Ultima oră
Pe aceeași temă