21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportDezbinare de Ziua Națională. 1 Decembrie, etern prilej de huiduieli și mici...

Dezbinare de Ziua Națională. 1 Decembrie, etern prilej de huiduieli și mici scandaluri politice

Noul conflict Iohannis–Firea, pornit de la refuzul șefului statului de a-l invita pe primarul general al Capitalei la recepția de la Cotroceni, nu este unul inedit.

Încă din 1990, Ziua Națională a fost prilej de conflicte între diferite tabere politice.

Parlamentul României, dominat de FSN, a decis, la 31 iulie 1990, ca Ziua Națională să fie sărbătorită la 1 Decembrie, când este marcată unirea cu Transilvania. Odată cu prima manifestare a apărut și primul scandal: liderul PNȚCD, Corneliu Coposu, a fost huiduit în timpul discursului ținut la Alba Iulia.

Aflat lângă Coposu, premierul Petre Roman se prefăcea că vrea să calmeze publicul, dar era vizibil amuzat. Ion Iliescu a apărut la tribună pentru câteva secunde, l-a întrerupt pe Copos, le-a cerut manifestanților să-i asculte pe toți vorbitorii, după care a plecat. Liderul țărănist a fost huiduit pe parcursul între-gului discurs.

A urmat o perioadă de relativă acalmie, scanda-lurile reizbucnind în 2012, după eșecul referendumului de demitere a președintelui Băsescu. Din acel an, la fiecare paradă militară -organizată în Capitală, șeful statului era huiduit. „Ştiu că pregătesc pentru 1 Decembrie fluieraşii la Arcul de Triumf“, spunea el, în noiembrie 2012, acuzându-l pe Ponta că îi organizează aceste contra manifestații.

În plus, liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu au refuzat, în ultimii ani ai mandatului lui Băsescu, să participe la recepțiile de la Cotroceni. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, era invitat și venea la aceste evenimente.

În 2012, PNL i-a trimis la recepția de la Cotroceni pe președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, și pe senatorul Ioan Ghișe, ceea ce a dat naștere la un nou incident. Ghișe purta pe sub cămașă un tricou pe care scria: „Poporul a decis, Băsescu e demis“. După ce și-a afișat ostentativ tricoul, el a fost dat afară de doi ofițeri SPP și de consilierul de stat Dorel Onaca. Ulterior, Ghișe a depus plângere penală, la Parchetul Militar, împotriva lui Băsescu.

Maghiarii comemorează

UDMR și alte formațiuni politice ale comunității maghiare au refuzat constant să participe la evenimentele organizate de Ziua Națională. În premieră, anul viitor, la centenarul unirii, liderii uniunii au anunțat că vor fi prezenți în tribuna oficială. Constant, primarii UDMR au refuzat să arboreze tricolorul, dar au umplut orașul pe care-l conduceau de drapele cu însemnele Ținutului Secuiesc, eventual și cu panglici de doliu.

La 1 decembrie 2015, SRI s-a lăudat că a dejucat un atentat terorist plănuit de un extremist maghiar din Târgu Secuiesc. Acesta urma să folosească 400 de petarde care urmau să-i sperie pe românii participanți la manifestările pentru Ziua Națională. UDMR a condamnat intențiile acestuia.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă