4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDNA: Dintr-o regretabilă eroare, o statistică a dosarelor restituite definitiv în ultimele...

DNA: Dintr-o regretabilă eroare, o statistică a dosarelor restituite definitiv în ultimele șase luni a fost prezentată ca fiind pe întregul an 2016

Direcția Națională Anticorupție a anunțat sâmbătă seară, într-un comunicat de presă, că "în ultimele șase luni ale anului 2016 la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă" a vreunui dosar întocmit de procurorii DNA.

Totuși, "dintr-o regretabilă eroare", un angajat al DNA "a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv, aferentă ultimelor șase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016".

Acestă precizare a apărut, sâmbătă, după o afirmație făcută la un post de televiziune de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit căreia DNA nu a avut în 2016 nicio restituire dintre dosarele trimise în judecată.

"Datele statistice aferente anului 2016 se află în curs de validare și de centralizare, în vederea întocmirii Raportului anual de activitate care va fi prezentat, ca în fiecare an, la sfârșitul lunii februarie 2017. În procesul de colectare a datelor, dintr-o regretabilă eroare, un angajat al DNA a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv, aferentă ultimelor șase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016. Într-adevăr, în ultimele șase luni ale anului 2016, la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă", arată comunicatul de presă de sâmbătă al DNA.

"Menționăm că, la criteriul restituiri definitive, pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitivă în 4 dosare, iar în anul 2014 tot în 4 dosare. Restituirea dosarului la procuror vizează completarea urmăririi penale în conformitate cu precizările făcute de judecătorul de cameră preliminară și nu echivalează cu exonerarea de răspundere penală a inculpatului. În unele situații restituirea poate să vizeze și aspecte de formă ale rechizitoriului", precizează comunicatul DNA.

Într-un interviu difuzat marți de postul Digi 24, procurorul șef Laura Codruța Kovesi afirma că în cursul anului 2016 niciun dosar nu a fost restituit definitiv de instanță către DNA.

"Nu avem nicio restituire definitivă în cursul anului trecut, ceea ce nu s-a mai întâmplat în DNA de foarte mulți ani. Numărul restituirilor era destul de mic, dar acum, de când funcționează această cameră preliminară în care se invocă excepții și în care se dezbate modul în care au fost administrate probele, nu avem nicio restituire definitivă. Sunt situații în care s-au dispus restituiri și am contestat în calea de atac, s-a dispus refacerea anumitor aspecte din rechizitoriu și ne-am conformat dispoziției judecătorilor și am ajuns la acest rezultat", a explicat Kovesi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă