20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportDNA: Procurorul general a folosit coloană oficială ”în mod nelegal”. De ce...

DNA: Procurorul general a folosit coloană oficială ”în mod nelegal”. De ce trebuie să-și dea Nițu demisia

UPDATE: Adjunctul lui Nițu, Codruț Olaru, a semnat documentele trimise de DNA privind dosarul lui Gabriel Oprea. 

UPDATE: Procurorul general Tiberiu Nițu și prim-adjunctul său, Bogdan Licu, s-au abținut de la soluționarea cererii DNA pe numele lui Gabriel Oprea. Astfel, Tiberiu Nițu nu îl poate ancheta pe Oprea, întrucât a avut și el coloane oficiale ”în mod nelegal”. De altfel,specialiștii consultați de România liberă au arătat că Nitu ar trebui sa își dea demisia, pentru ca structura de Parchet sa îl poata ancheta si pe el în legătură cu protocolul încheiat cu MAI. 

Adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, nu a făcut decât să-și mențină abținerea din luna noiembrie, cand Tribunalul București a declinat la Sectia de Urmarire Penală și Criminalistică dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Astfel, Licu s-a abținut din cauză că Oprea i-a fost conducător de doctorat și se afla, astfel, în conflict de interese. 

Citește și: Cine sunt magistraţii și șefii de instituţii făcuţi doctori de generalul-politician Gabriel Oprea

UPDATE: Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a precizat, într-un comunicat de presă, că nu este ”oportun” să facă declarații în legătură cu concluziile procurorilor anticorupție. Totodată, el a precizat că se abține

”Totodată, procurorul general doreşte să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenţei, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz”, se mai arată în comunicatul PICCJ. 

—–

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a folosit coloana oficială ”în mod nelegal”, arată procurorii anticorupție, în cererea de avizare a urmăririi penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. 

Astfel, Oprea este acuzat de abuz în serviciu și pentru că a încheiat un protocol cu Parchetul General, ” în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.”

Totuși, așa cum arată DNA, nici unul din documentele invocate la semnarea protocolului (respectiv OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare) nu include procurorul general printre persoanele îndreptăţite să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. 

Citește și: DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Când va discuta Senatul solicitarea. Primele declaraţii ale lui Gabriel Oprea

De altfel, procurorul general beneficiază de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.

”Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului București. În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată DNA.

Singurele persoane care pot beneficia de coloană oficială permanentă sunt președintele României și prim-ministrul. 

Procurorii anticorupție solicită încuviințarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pentru Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. El a murit în timp ce îl escorta pe Gabriel Oprea, în timpul mandatului său de ministru de Interne, într-o coloană oficială.  

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă