15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVIDEO. Două dosare penale, în cazul înregistrărilor difuzate de RTV, în care...

VIDEO. Două dosare penale, în cazul înregistrărilor difuzate de RTV, în care șefa DNA le-ar da indicații procurorilor. Infracțiunile cercetate: inducere în eroare a organelor judiciare și folosirea de informații nedestinate publicității

UPDATE 17.35: Parchetul General a deschis un dosar penal, după sesizarea DNA, privind infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public. 

”Ca urmare a sesizării transmise de către Direcția Națională Anticorupție, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii prev. de art. 268 alin. 2 din Codul penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare, constând în producerea sau ticluirea de probe nereale în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârșirea acesteia de către o anumită persoană”, precizează Parchetul General.


Direcția Națională Anticorupție (DNA) a sesizat Parchetul General cu privire la înregistrările difuzate de postul de televiziune România TV, în care șefa instituției de forță ar fi fost înregistrată în timpul unei discuții cu procurorii din subordine, în care i-ar spune lui Jean Uncheșelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier. Totodată, DNA a dechis dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru că ședințele cu procurorii nu sunt publice.

Potrivit comunicatului de presă remis redacției RL, "înregistrările respective nu ar fi autentice, ele conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor enunțate de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative. Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește".

O parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care ar fi participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative din cadrul Structurii Centrale: Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor ședințe, la care, alături de Laura Codruța Kövesi ar fi participat și cei doi adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție, s-ar fi discutat despre „operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală”. Totodată, doamna Laura Codruța Kövesi ar fi cerut procurorilor cu funcții de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi și verificarea cu regularitate a ritmicității în efectuarea urmăririi penale”, adaugă procurorii.





Potrivit sursei citate, aceste aspecte ar ține de exercitarea firească și responsabilă de către procurorul șef a atribuțiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcției Naționale Anticorupție.

Printre problemele identificare în soluționarea cu întârziere a unor cauze ar fi fost: efectuarea unor expertize și constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistență judiciară internațională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală și efectuarea formalităților pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror, mai scrie DNA, în comunicat.

La una din cele două secții s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare și 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare.

Față de această situație, la data de 31 martie 2017, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție ar fi emis un ordin prin care a dispus un control al activității desfășurate de către Secția de combatere a corupției și de către Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a stabili motivele nesoluționării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp. Controlul ar fi fost efectuat de cei doi procurori șefi adjuncți al DNA, respectiv Marius Iacob și Nistor Călin, în perioada 28 aprilie -12 mai 2017, conchide sursa.

În înregistrare, șefa DNA  i-ar spune lui Jean Uncheșelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier, conform unei înregistrări difuzate de România Tv, post deținut de fostul deputat Sebastian Ghiță, care a fugit în Serbia, în urma declanșării mai multor anchete anticorupție care îl vizează. 

"Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o… /nu se intelege/ DNA-u aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. (..) M-am uitat pe situaţiile astea şi unele sunt îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani, cu urmărirea penală începută şi nesoluţionată (..) Mă îngrijorează de ce nu îi înhăţăm", ar spune Kovesi în înregistrarea difuzată de România Tv.

Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că va sesiza direcția de resort și inspecția judiciară în ceea ce privește înregistrările în care procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, i-ar spune lui Jean Uncheșelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier. 

"Am văzut aseară cu privire la acele discuții pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Nu am pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea informărilor acelor înregistrări. Voi chema de la Direcția de Resort, vom sesiza inspecția judiciară pentru a verifica veridicitatea lor. Dacă Instanța Judiciară nu are posibilitatea verificării acestora, evident, vom găsi celelalte soluții, inclusiv prin expertizele tehnice. Ministrul Justiției nu face anchetă, iar când e seiszat, dirijează acele sesizări către cine trebuie", a declarat ministrul de resort.

Guvernul demontează orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar, susține purtătoarea de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

"În primul rând, nu comentăm direct înregistrarea, nu ştim dacă ea este sau nu autentică. Vreau doar să demontez orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar. În vremea în care a fost viceprimar, Sorin Grindeanu s-a ocupat de direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun. Direcţia Patrimoniu nu era în subordinea domnului Grindeanu", a declarat Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului, pentru Mediafax. 

 

 

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă