18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportDNA cere acte suplimentare de la Senat, în cazul lui Dan Șova....

DNA cere acte suplimentare de la Senat, în cazul lui Dan Șova. Politicianul se plânge, iar șefii Senatului critică demersul procurorilor

UPDATE: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, referitor la cererile Direcţiei Naţionale Anticorupţie trimise Senatului, că este ”o solicitare inedită”.

Citește și: Tăriceanu, despre cererile DNA în cazul Șova: Este o solicitare inedită

UPDATE: Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, miercuri, că scrisorile primite de la DNA, prin care se cer înscrisurile în cazul Şova, încalcă procedura instituțională.

Citește și: Ioan Chelaru: Solicitările DNA nu au respectat procedura

UPDATE: Fostul senator PSD Dan Șova a depus, la ICCJ, o contestație în care arată că ancheta procurorilor anticorupție în dosarul Rovinari și Turceni durează prea mult.

Citește și:  Șova se plânge de tergiversarea anchetei sale la DNA

——–

Procurorii anticorupție au cerut, miercuri, acte suplimentare de la Senat, în cazul lui Dan Șova. De asemenea, DNA a cerut acte suplimentare pentru toți aleșii cu probleme penale.

Citește și: Tăriceanu cere organizarea unei întâlniri între conducerea Senatului şi CSM, după disputa în cazul Șova. Cum răspunde CSM

Este vorba despre două solicitări separate, venite la Senat de la DNA. Una se referă la cazul Dan Șova, pentru care parlamentarii au votat în 25 martie, și o alta care înglobează toate cererile de urmărire penală, reținere sau arestare preventivă, de anul acesta sau anul anul trecut, care au ajuns la Senat de la DNA.

Prima cerere adresată Senatului vine din partea Ministerului Public, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie şi este adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fiind datată 14 aprilie 2015.

Cererea a fost înregistrată la Biroul Permanent al Senatului.

”În vederea documentării dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Şova, nr), vă solicităm să ne comunicaţi, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcției Naționale Anticorupție, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan-Coman, cercetat pentru fapte de corupție în dosarul nr.122/P/2012”, se arată în prima cere a DNA emisă Senatului.

O altă cerere solicită Senatului să comunice, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul nr. 122/2012.

”În vederea documentării dosarului cu numărul de mai sus, vă solicităm să ne comunicați, în cel mai scurt timp,toate înscrisurile întocmite de Senatul României, în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor Direcției Naționale Anticorupție pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015”, se arată în a doua cerere emisă de DNA Senatului.

Cea de-a doua cerere este datată 9 aprilie 2015 şi este semnată, de asemenea, de procurorul-şef de secţie Constantin Claudiu Dumitrescu şi de procurorul Uncheşelu Jean.

Dan Șova a scăpat de arest, în data de 25 marție, însă în Senat nu a fost întrunit cvorumul. În cazul senatorului, au fost înregistrate 79 de voturi “pentru”, 67 “împotrivă”, 5 abţineri.

Senatorul PSD este acuzat că a săvârșit trei infracțiuni de abuz în serviciu, privind atribuirea unor contracte ilegale la companiile energetice Turceni și Rovinari. Totodată, Dan Șova, urmărit penal din iulie 2014 în acest dosar, ar fi trimis la DNA, la sfârșitul lunii februarie, 11 procese verbale false, prin care încerca să se dezvinovățească de implicarea în încheierea celor trei contracte semnate cu complexele Turceni și Rovinari.

De asemenea, procurorii anticorupție mai arată că senatorul ar fi distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați, în care se găseau convorbirile dintre avocați și cele două complexe energetice.

Citește și: Miercurea neagră pentru lupta anticorupție? Parlamentul îl scapă pe Șova și dă unde verde pentru Vâlcov. Reacțiile lui Tăriceanu, PNL și Ambasadei SUA

Prejudiciile totale în dosarul “Șova-Turceni, Rovinari” depășesc 71 de milioane de lei.

Cele mai citite

Piedone nu se poate retrage repede, pentru că se vrea bărbat în toată Firea

Ilustrație: Marian Avramescu Candidatul independent pentru funcția de primar general al Capitalei, dar totuși dependent de vaccin anti-varan, Cristian Popescu – Piedone, vrea să...

A crescut interesul românilor pentru a deveni proprietari de case în Dubai

Dubaiul reprezintă un teritoriu extrem de ofertant pentru românii care sunt în căutare de investiții imobiliare pe termen mediu și lung. Astfel, aceștia achiziționează...

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă