15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDNA, semnal de alarmă: Peste 2.000 de dosare aflate în lucru pentru...

DNA, semnal de alarmă: Peste 2.000 de dosare aflate în lucru pentru infracțiunea de abuz în serviciu, afectate de OUG

Direcția Națională Anticorupție (DNA) atrage atenția că OUG pentru modificarea Codului Penal, adoptată marți seară de Guvernul Grindeanu, favorizează persoanele care au săvârșit abuz în serviciu în trecut, iar persoanele acuzate sau trimise în judecată pentru această infracțiune pot profita de prevederi.

Procurorii mai spun că 2.151 de dosare penale aflate în lucru pentru infracțiunea de abuz în serviciu se vor clasa, iar un număr mare de dosare aflate deja în curs de judecare pe rolul instanțelor vor fi afectate.

DNA avertizează: 

“1. Prin dezincriminare, așa cum este ea reglementată de Ordonanța de Urgență menționată, va fi afectată instrumentarea unui mare număr din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA având ca obiect infracțiunea respectivă; în unele situații o parte din aceste cauze se vor clasa.

2. Ca urmare a aceleiași măsuri, va fi afectat procesul penal într-un număr semnificativ de dosare aflate deja în curs de judecare pe rolul instanțelor (procesul penal va înceta sau vor fi pronunțate soluții de achitare).

Prevederile care produc impactul cel mai mare se referă la introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu – 200.000 lei – prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată (limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate); scăderea termenului de prescriere a faptelor la 5 ani ca urmare a reducerii sancțiunilor pentru abuzul în serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea).
Pe viitor, prin introducerea în articolul privind infracțiunea de abuz în serviciu a alineatului potrivit căruia „Dispozițiile alin. (1) și (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.”, sunt scutiți de răspundere toți funcționarii publici de rang înalt și mediu (parlament, guvern și organe administrative locale) abilitați să emită, aprobe sau adopte acte normative. Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenților”,  notează DNA.

Șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, a precizat, anterior, că Executivul Grindeanu a cerut și a primit foarte multe puncte de vedere asupra Ordonanței grațierii și asupra modificării Codului Penal, dar nu le-a luat în considerare.

Citiți și: Laura Kovesi, despre ordonanța grațierii: S-au primit foarte multe puncte de vedere din partea sistemului judiciar. Nu s-a ținut cont de ele

 

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă