16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportDNA reacționează la afirmația lui Ponta privind recuperarea prejudiciilor din dosare

DNA reacționează la afirmația lui Ponta privind recuperarea prejudiciilor din dosare

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat, miercuri, referitor la declarațiile făcute de premierul Victor Ponta privind prejudiciile din dosare, că șeful Guvernului ”creează o confuzie gravă în opinia publică prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul DNA”.

Citește și: Ce spune Ponta despre lipsa de performanţă a ANAF

”În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către A.N.A.F. (instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor) premierul Victor Ponta afirmă că „e așa, o mică păcăleală” faptul că A.N.A.F. nu ar recupera decât 10 % din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătoreşti care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor”, se arată în comunicatul citat.

Direcția Națională Antiocorupție mai atrage atenția că hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013:

”Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”, precizează instituția.

De asemenea, procurorii anticorupție au transmis că în Raportul DNA se precizează că, în 2014, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an.

Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată şi reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracţionale, constată prin decizii judecătoreşti rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaşte, au completat anchetatorii.

Citește și: An record pentru DNA, în ciuda alegerilor din 2014. Laude pentru Kovesi din partea lui Iohannis și Ponta

De asemenea, în comunicatul remis de DNA, se precizează că  informările cu privire la soluțiile de condamnare definitive, la momentul pronunțării acestora, sub formă de comunicate de presă sunt transmise pe publică pe pagina sa de internet. În materialele respective sunt trecute și dispozițiile instanțelor privind despăgubirile civile sau confiscări, dispuse în vederea acoperirii prejudiciilor constate de judecători.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă