4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportDonaţiile către partid, răsplătite cu contracte cu statul

Donaţiile către partid, răsplătite cu contracte cu statul

Firmele care au finanţat PDL în 2009 au beneficiat de contracte substanţiale cu instituţiile publice. O parte dintre companii sunt şi sponsori ai PSD, partid care a primit anul trecut donaţii de peste 21 de milioane de lei.

Companiile care au făcut donaţii generoase către democrat-liberali cumulează zeci de contracte atât din partea autorităţilor publice centrale, cât şi cele locale, conduse de reprezentaţi ai PDL, scrie NewsIn.

Transilvania Construcţii SA a obţinut în 2009, de la Primăria Cluj-Napoca, un contract în valoare de 1.895.433 de lei fără TVA pentru lucrări suplimentare la un ansamblu de locuinţe. Modalitatea de atribuire a fost prin negociere fără anunţ de participare şi a reprezentat în fapt un act adiţional la un contract încheiat în 2006.

De asemenea, de la Consiliul Judeţean Cluj, firma a mai obţinut un contract în valoare de 115.548.400 de lei, fără TVA, pentru realizarea unui stadion cu o capacitate de 29.648 locuri la gradene şi 948 locuri în lojele pentru VIP şi care să respecte normele FIFA şi UEFA. Contractul în cauză a fost obţinut în urma unei licitaţii câştigată de Transilvania Construcţii SA în asociere cu SC ACI SA Cluj, SC Con-A SRL Sibiu, Universitatea Tehnica Cluj, SC Dico şi Tiganas Birou de proiectare SRL Cluj, SC Bogart Construct Cluj, SC Das Engineering Grup Cluj şi SC Grup 4 Instalatii Cluj.

Un alt contract obţinut de Transilvania Contrucţii SA în 2009 a provenit de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, prin negociere fără anunţ de participare, în valoare de 2.656.298 de lei, la aceeaşi sumă pe care a oferit-o iniţial spitalul. Obiectul contractului priveşte proiectarea şi execuţia de lucrări de recompartimentări nestructurale şi modernizarea centralei termice şi a unui lift.

Tot de la Primăria Municipiul Cluj Napoca, firma a mai câştigat un contract pentru proiectare şi lucrări de execuţie la “Centru de întreţinere şi tratare câini” în valoare de 1.473.861 de lei. Achiziţia a fost făcută prin cerere de ofertă, Transilvania Contrucţii SA fiind singurul ofertant.

Societatea a contribuit în 2009 la puşculiţa PDL cu 435.000 de lei.

Lukoil a încheiat 31 de contracte cu instituţii ale statului, dintre care unul în asociaţie, cele mai multe fiind cu Romsilva (6). Astfel, printre instituţiile care au acordat contracte Lukoil România se află Ministerul Finanţelor, CFR Călători, APIA, Loteria Română, mai multe unităţi militare şi Consilii Judeţene, precum şi Primăria Sectorului 3 şi Direcţia Parcurilor Sector 3.

Cel mai mare contract a fost încheiat cu Baza de Aprovizionare, Gospodărire şi Reparaţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţie, în valoare de 17.247.259 RON. Cele 30 de contracte unde Lukoil este unic furnizor însumează 34.817.009 de lei. Pe de altă parte, Lukoil a sponsorizat PDL anul trecut cu 429.750 de lei.

SC UMR SA, cu sediul în Rovinari, a obţinut, în anii 2009 şi 2010, 60 de contracte cu statul, încheiate cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Craiova, pentru diverse prestări de servicii şi furnizare, în special pentru lucrări de reparaţii şi întreţinere a echipamentelor.

UMR a încheiat cu SNLO 28 de contracte, 11 fiind atribuite prin licitaţii deschise, 13 prin negociere fără anunţ de participare (procedura motivându-se prin existenţa unor situaţii de urgenţă), iar restul de patru au fost atribuite prin cereri de ofertă. Dintre acestea, două au fost obţine în asociaţie cu o altă societate, SC Grimex SRL, care figurează pe site-ul UMR ca firmă parteneră. Astfel, contractele încheiate de UMR, ca unic prestator de servicii, cu SNLO sunt în valoare de 1.059.081 de lei, cele două contracte în asociere valorând 285.895 de lei.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Rovinari, UMR a încheiat 15 contracte, ca unic prestator de servicii, în valoare de 5.274.818 de lei. UMR a mai obţinut 15 contracte cu C.E. Turceni, dintre care opt ca unic prestator de servicii şi şapte în asociere. Dintre acestea, şase s-au atribuit în urma unor negocieri, iar restul în urma unor licitaţii deschise. UMR a obţinut 2.095.760 de lei ca firmă unică prestatoare şi 57.598.358 de lei în asociere. Complexul Energetic Craiova a atribuit, în anii 2009 şi 2010, două contracte UMR, în urma unor licitaţii deschise, acestea valorând 5.368.950 de lei. În total, UMR a obţinut, de la stat, contracte în valoare de 13.798.610 de lei, ca unică firmă prestatoare, şi 57.884.253 de lei în cadrul unor asocieri.

UMR s-a aflat şi ea printre societăţile cu contribuţii consistente la situaţia financiară a democrat-liberalilor, oferindu-le anul trecut 300.000 de lei.

Greenbau Tehnologie SRL a încheiat în 2009 un contract cu Societatea Naţională NuclearElectrica S.A. în valoare de 2.441.701 de lei pentru două strunguri pentru fabricarea dopurilor. Contractul a fost atribuit prin negociere fără anunţ de participare. Firma în cauză este controlată de două persoane cu cetăţenie israeliană care deţin câte 50% din firmă, David Bauman şi Ferry Grinberg, şi a sponsorizat PDL anul trecut cu 200.000 de lei.

Bercas SA a obţinut de la Primăria Piatra Neamţ, condusă de democrat-liberalul Gheorghe Ştefan, un contract în valoare de 2.314.392 de lei fără TVA pentru lucrări suplimentare pentru o serie de locuinţe sociale. Contractul a fost atribuit în 2009 prin negociere fără anunţ de participare, firma fiind singurul ofertant. Un alt contract a fost obţinut printr-o asociere cu SC Conbas SRL, în valoare de 1.008.416 de lei pentru consolidarea unui corp al clădirii Colegiului Naţional Roman Vodă din Municipiul Roman. Totodată, Bercas SA a susţinut PDL cu 120.000 de lei în 2009.

Restaco SRL a obţinut anul trecut un contract de la Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice în valoare de 492.525 de lei fără TVA pentru lucrări suplimentare de consolidare şi restaurare la Biserica Sf. Nicolae din Dorohoi, judeţul Botoşani, unde preşedinte al CJ este Cătălin Flutur (PDL). Atribuirea contractului s-a făcut prin negociere fără anunţ de participare. Un al contract a provenit din partea aceleaşi instituţii pentru lucrări de execuţie a Bisericii Sf Simeon, din Suceava, judeţ condus de Gheorghe Flutur, contra sumei de 192.514 de lei, prin aceeaşi procedură de atribuire. Tot în Suceava, dar pentru lucrări de construcţii la Biserica Sf. Dumitru din Suceava, Restaco SRL a obţinut un contract de 231.064 de lei de la Compania Naţională de Investiţii. Societatea comercială a contribuit anul trecut la prosperitatea financiară a PDL cu 110.000 de lei.

SC General Concrete Cernavoda SRL a obţinut anul acesta un contract de 22.298.261 de lei, de la Compania Naţională de Investiţii, pentru lucrări de execuţie a sălii de sport din Bucureşti a Clubului Dinamo. Procedura de atribuire a fost negociere fără anunţ de participare, firma în cauză fiind singurul ofertant. Tot de la CNI societatea a obţinut în 2009 un contract pentru realizarea unei săli de sport în Dâmboviţa, contra sumei de 2.508.537 de lei. Al treilea contract obţinut de la CNI vizează de asemenea construcţia unui săli de sport, tot în Dâmboviţa, pentru 2.861.893 de lei.

O altă instituţie de la care firma a obţinut mai multe contracte este Societatea Naţională NuclearElectrica SA. Astfel, prin negocieri fără anunţ de participare SC General Concrete Cernavoda SRL a obţinut contracte în valoare totală de 5.841.701 de lei, fără TVA. Alte două contracte au fost obţinute prin licitaţie deschisă, primul, în valoare de 52.002.514 de lei – pentru servicii de manipulare, transport, conservare produse şi servicii de exploatare, întreţinere şi reparaţii ale spaţiilor de depozitare ale Sucursalei CNE Cernavoda – iar al doilea în valoare de 5.713.772 de lei pentru lucrări de construcţii – montaj pentru Depozitul Intermediar de Combustibil Ars.

General Concrete Cernavodă SRL este deţinută de omul de afaceri Valentin Popescu, fiind printre cei mai “fideli” clienţi ai NuclerElectrica, după ce anul trecut a contribuit la bugetul PDL cu 105.000 de lei.

SC Victor Construct SRL a obţinut în 2009 de la Compania Naţională de Investiţii un contract în valoare de 713.000 de lei, fără TVA, pentru lucrări la clădirea Primăriei Municipiului Botoşani. În plus, a mai obţinut un contract chiar de la Primăria Botoşani, în valoare de 432.964 de lei pentru lucrări suplimentare. Firma a mai obţinut, de asemenea, o serie de contracte de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în valoare totală de 42.263.157 de lei fără TVA pentru construcţia de locuinţe în Fălticeni şi Rădăuţi (judeţul Suceava), Neamţ, Sibiu, Bacău, Harghita şi Botoşani. De asemenea, SC Victor Construct SRL a mai obţinut un contract de la Autoritatea Naţională a Vămilor pentru lucrari de construcţii şi instalaţii pentru clădiri noi la Comuna Stanca, judeţul Botosani în valoare de 6.993.670 de lei.

Victor Construct SRL este deţinută de omul de afaceri Victor Mihalachi, din Botoşani, şi a spirjinit PDL cu 100.000 de lei, dar şi PSD cu 40.000 de lei.

Construcţii Unu SA Iaşi a beneficiat anul trecut de un contract în valoare de 8.812.914 de lei de la Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice pentru lucrări de consolidare şi restaurare a Catedralei Mitropolitane. De la aceeaşi instituţie firma a obţinut, în urma unei negocieri fără anunţ de participare, contractul pentru restaurarea mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi în valoare de 2.176.984 de lei. În schimb, firma a sponsorizat PDL, în 2009, cu 100.000 de lei.

SC Criseni SRL a câştigat prin licitaţie, de la Societatea Comercială Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice „Electrica Distribuţie Transilvania Sud” S.A. – aflată sub autoritatea Ministerului Economiei – un contract în valoare de 452.650 de lei pentru lucrări de reabilitare. De asemenea, Criseni SRL a oferit anul trecut democrat-liberalilor 100.000 de lei.

SC Popeci Utilaj Greu SA a beneficiat în 2009 de două contracte încheiate cu Complexul Energetic Rovinari SA – sub autoritatea Ministerului Economiei – în valoare totală de 341.464 de lei. De asemenea, de la Complexul Energetic Turceni două contracte cu o valoare cumulată de 1.208.879 de lei, iar împreună cu alte patru firme contracte în valoare totală de 21.019.140 de lei. Susţinerea către PDL s-a ridicat la 90.000 de lei.

Asesoft Internaţional SA a obţinut împreună cu Teamnet Internaţional de la Ministerul Finanţelor Publice un contract în valoare de 775.524 de lei pentru servicii informatice. Alte două contracte, care au fost încheiate cu ministerul, s-au ridicat la 32.325.857 de lei şi, respectiv, 16.580.295 de lei – ultimul fiind obţinut printr-o asociere cu SC Romtelecom SA. De asemenea, societatea a obţinut un contract de 9.989.518 de lei de la STS pentru echipamente de comunicaţii de date, servere şi sisteme de stocare. De la Unitatea Militară 0251 din Bucureşti Asesoft a obţinut un contract în valoare de 16.070.687 de lei pentru implementarea sistemului E-learning.

SC Teamnet Internaţional a beneficiat în 2009 de mai multe contracte cu ministere din Guvernul Boc. Este vorba de Ministerul Sănătăţii, de la care a obţinut un contract de 231.545 de lei pentru servicii informatice. De la Ministerul Finanţelor firma a câştigat, prin asociere cu alte trei firme două contracte pentru prestarea unor servicii informatice şi de învăţământ, în valoare totală de 3.111.540 de lei. Un alt contract de la Ministerul Finanţelor a fost obţinut contra sumei de 1.713.654 de lei, pentru servicii informatice şi conexe. Teamnet a mai câştigat un contract din partea Inspecţiei Muncii, având ca obiect servicii informatice privind „Registrul general de evidenţă a salariaţilor”, în valoare de 1.384.507 de lei. Un alt contract de servicii informatice a provenit de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate, în cuantum de 4.648.000 de lei. De la Hidroelectrica SA – aflată sub autoritatea Ministerului Economiei – firma a obţinut un contract de 1.304.226 de lei pentru servicii informatice. De asemenea, Consiliul Judeţean Ilfov, condus de democrat-liberalul Cristache Rădulescu, a declarat Teamnet câştigător pentru un contract în valoare de 5.104.386 de lei, privitor la servicii informatice şi conexe. Firma a obţinut şi un contract de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură de 9.228.372 de lei pentru servicii informatice privind gestiunea proiectelor în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit.

Teamnet Internaţional este membră a grupului Asesoft, care este deţinut de omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Prin cele două firme au ajuns anul trecut în bugetul PDL 135.000 de lei. Despre Ghiţă, presa a scris că a fost membru al PC, dar şi un apropiat al pedelistei Roberta Anastase, şi prieten cu lideri PSD. Ghiţă a beneficiat, prin firmele sale, de importante contracte cu statul şi în timpul guvernării PDL-PNL.

Titan Echipamente Nucleare SA a obţinut în 2009 un contract în valoare de 15.734.421 de lei de la Societatea Naţională NuclearElectrica SA – instituţie sub autoritatea Ministerului Economiei – pentru amortizori de şoc şi prestare de servicii de asistenţă tehnică. Un alt contract încheiat cu NuclearElectrica SA se ridică la 64.498.597 de lei pentru achiziţionarea de „palete pentru depozitare combustibil ars”. Firma este deţinută în proporţie de 87% de către o companie libaneză, respectiv Bertrand Freres et Compagnie, şi a susţinut PDL cu 70.000 de lei.

Paul Construct Impex SRL a beneficiat anul trecut de un contract de 940.956 de lei, obţinut prin negociere directă fără anunţ de participare, de la Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, pentru lucrări de restaurare a Mănăstirii Aninoasa. Totodată, PDL a beneficiat din partea acestei companii de o sponsorizare de 60.000 de lei.

SC Artego SA a câştigat în 2009, prin asociere cu UMR SA, Popeci Utilaj Greu SA, Neptun SA şi Damitrade SRL, un contract în valoare de 19.615.737 de lei de la Complexul Energetic Turceni pentru modernizarea electrică şi mecanică a benzilor transportoare. În 2010 a mai obţinut, în aceeaşi asociaţie, două contracte de 544.371 de lei şi, respectiv, 859.032 de lei pentru lucrări suplimentare la benzile transportoare de la Turceni. De la Compania Naţională a Huilei firma a obţinut două contracte în valoare totală de 408.513 de lei pentru furnizarea de salopete, costume şi veste vătuite. Artego SA a mai obţinut de la C.E. Rovinari, în 2009, contracte în valoare totală de 66.804.779 de lei. Acestea au vizat în principal materiale din cauciuc pentru benzile transportoare. Anul trecut Artego SA a sprijinit atât PDL cât şi PSD cu câte 50.000 de lei.

SC Prima Glass SRL a obţinut în 2009, de la Spitalul Clinic de recuperare din Cluj Napoca, un contract în valoare de 2.400.561 de lei pentru furnizare şi montare a tâmplăriei din aluminiu pentru uşi şi ferestre. La rândul său, PDL a fost sprijinit cu 50.000 de lei de companie.

Moldocor SA a încheiat anul trecut cu Compania Naţională de Investiţii trei contracte, dintre care două privesc obiective din judeţul Neamţ, fief al liderului PDL, Gheorghe Ştefan. Firma s-a angajat contra a 5.191.723 de lei să contruiască o sală polivalentă de 4000 de locuri, şi totodată, pentru 4.165.364 de lei un bazin de înot didactic în localitatea Roman. Un alt contract vizează construcţia unei săli de sport de 150 de persoane în judeţul Brăila, în schimbul sumei de 2.614.310 de lei.

Tot în judeţul Neamţ, în localitatea Bicaz, Moldocor SA a obţinut de la ANL un contract în valoare de 3.288.347 de lei pentru lucrări de construcţie a unor locuinţe pentru tineri. De la Primăria Neamţ societatea a mai beneficiat de o lucrare în valoare de 2.836.706 de lei pentru extinderea cu şase săli de clasă şi Sala de Sport a unui liceu. Moldocor a finanţat anul trecut PDL cu 50.000 de lei.

Argos Industrial SRL a semnat în 2009 un contract în valoare de 683.900 de lei cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, pentru lucrări de drenare la Capidava. Un alt contract a fost semnat cu Serviciu Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat din Constanţa, contra a 215.004 de lei, pentru reparaţia trotuarelor din muncipiul Mangalia. La rândul său, Argos Industrial a sponsorizat PDL cu 50.000 de lei.

O altă firmă care a contribuit atât la bugetul PSD cât şi cel al PDL este SC Master Chem Oil, care a oferit celor două formaţiuni sume egale de câte 100.000 de lei. Despre firma în cauză presa a scris că este una dintre cele două societăţi la care au apelat companiile de stat pentru a achiziţiona păcură fără iniţierea procedurilor de licitaţie, alături de Petrom, în februarie 2009.

De asemenea, o serie de firme au finanţat în anul electoral 2009 atât PDL cât şi PSD. Este vorba de SC Remat SA (PSD-10.000 de lei, PDL-3.000 de lei), SC Ecolact Prod SRL (PSD-300.000 de lei, PDL-2.000 de lei), SC News Outdoor România (PSD-32.465 de lei, PDL-10.142 de lei) şi SC Unicarm SRL (PSD-30.000 de lei, PDL-50.000 de lei).

PSD a primit sponsorizări de peste 21 de milioane de lei

Partidul Social Democrat a acumulat, în 2009, venituri din cotizaţii şi donaţii în cuantum de 21.186.322 lei, cele mai mari sume fiind plătite de Robert şi Ionuţ Negoiţă, care au donat 520.000 lei, Constantin Niţă, care a cotizat 28.800 lei şi SC Agrotrust SRL, din Teleorman, care a donat 500.000 lei, potrivit Mediafax.

Totodată, în 2009, alianţa politică PSD+PC a cumulat venituri din cotizaţii şi donaţii în valoare de 3.542.263 lei.

Astfel, potrivit Monitorul Oficial, veniturile încasate în 2009 de PSD din plata cotizaţiilor s-a ridicat la suma de 10.309.590 lei.

De asemenea, în 2009 PSD a obţinut 2.386.135 lei de la membrii de partid care au plătit cotizaţii a căror valoare, cumulată, depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară.

Cea mai mare sumă cotizată de către un membru PSD a fost în cuantum de 28.800 lei, cotizaţia fiind plătită de către social-democratului Constantin Niţă.

De asemenea, PSD a obţinut 4.865.845 lei de la persoane fizice care au făcut în 2009 donaţii a căror valoare, cumulată, depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară.

Cea mai mare sumă donată de către o persoană fizică a fost în cuantum de 320.000 lei, donaţia fiind făcută de Robert Sorin Negoiţă. Acestuia i s-a alăturat şi fratele său, care a donat, tot în calitate de persoană fizică, suma de 200.000 lei.

PSD a obţinut şi 3.199.861 lei de la persoane juridice care au făcut în 2009 donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară.

Cea mai mare sumă donată de către o persoană juridică a fost în cuantum de 500.000 lei, donaţia fiind făcută de SC Agrotrust SRL, din Teleorman.

Suma totală a donaţiilor confidenţiale făcute către PSD, în 2009, a fost de 16.800 lei, în timp ce cuantumul veniturilor din alte surse a fost de 408.291 lei.

Pe de altă parte, alianţa politică PSD+PC a cumulat 2.643.741 lei din partea persoanelor fizice care au făcut în 2009 donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară.

Cea mai mare donaţie a fost în cuantum de 214.500 lei, a fost făcută de Mihai Rotaru, din Bucureşti.

Alianţa politică PSD+PC a obţinut 864.161 lei de la persoane juridice care au făcut în 2009 donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară.

Cea mai mare sumă donată de o persoană juridică a fost în cuantum de 220.000 lei, fiind făcută de SC Diana-SRL din comuna Bujoreni, judeţul Vâlcea.

Cuantumul total al veniturilor obţinute de alianţa politică PSD+PC din alte surse a fost de 34.381 de lei.

Fotografie homepage: Mediafax Foto/Adriana Neagoe

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă