8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportDragnea, prins din nou în ofsaid. Răspuns dur al lui Cioloș

Dragnea, prins din nou în ofsaid. Răspuns dur al lui Cioloș

 

 

Premierul Dacian Cioloș a dat o replică fără precedent, prin duritate, după ce liderul PSD Liviu Dragnea, a amenințat cu o moțiune de cenzură pentru presupusa anulare de către Guvern a unor drepturi ale veteranilor de război.

„Am fost surprins să constat că suntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări”, a declarat Dacian Cioloș, pentru Mediafax. Premierul a explicat că Guvernul nu a făcut nicio modifcare legislativă, ci a lămurit  printr-o hotărâre de guvern, definiția bunului aflat în proprietate. Cioloș a anunțat că Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind „repararea” unei „greşeli” făcute de guvernul Ponta şi votată în Parlament.  Şeful Executivului a spus că sunt „multe inepţii” inițiate de fostul Executiv pe care actualul Guvern „a trebuit să le corecteze” şi „aceasta va fi încă una dintre ele”. 

"Pe scurt, sunt multe inepţii pe care acest guvern a trebuit să le corecteze. Aceasta va fi încă una dintre ele. Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu şi vom modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greşeală făcută de guvernul Ponta şi votată în parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparaţie morală şi compensaţie financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani şi pentru familiile lor", a spus, pentru MEDIAFAX, premierul Cioloş.

Dragnea, campionul acuzațiilor nedovedite

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a amenințat guvernul condus de Dacian Cioloș ca va depune o  moțiune de cenzură daca nu își „cenzurează disprețul”, acuzându-l, că a adoptat o hotărâre de guvern prin care veteranii de razboi și militarii care au luptat în teatrele de operațiuni au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal. Potrivit acestuia, cei care s-au sacrificat pentru România, luptând în Al Doilea Război Mondial sau în războaiele din Afganistan, Bosnia sau Irak, dar şi persoanele cu handicap sunt somaţi de administraţiile financiare să plătească impozite de care fuseseră scutiţi prin Codul fiscal.
După atacul lui Dragnea, însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu,  a explicat că hotărârea menționată are cu totul alt conținut. „Ministerul de Finante (…) ne-a transmis că veteranii sunt în continuare scutiți de la plata taxelor și impozitelor locale. (…) Această scutire nu se mai aplică pentru bunurile comune ale familiilor, ci doar pentru bunurile sau cotă parte deținută de persoanele care au luptat în război, în teatrele de operații etc”, a declarat  Liviu Iolu. 

Nu iese pentru prima dată când Liviu Dragnea iese la atac împotriva Guvernului, fluturând perspectiva unei moțiuni de cenzură, pe baza unor informații neconfirmate. Acum o lună de zile, președintele PSD a anunțat că vrea să cheme parlamentarii din vacanță pentru a discuta o moțiune de cenzură în contextul unor informații despre planurile Executivului de „a privatiza câteva mine de sare“. Ulterior, Dragnea a anunțat că PSD nu va depune o moțiune de cenzură, pentru că guvernanții nu intenționează să facă nicio privatizare în domeniul minelor de sare. Defapt, planul Guvernului era de a lista la bursă 49% din acțiunile de la SALPROM, restul de 51% urmând să rămână în proprietatea statului.
De altfel, Dragnea și-a făcut un obicei de a „retrage” moțiuni de cenzură anunțate la televizor. La începutul sesiunii parlamentare, în februarie, Dragnea a fluturat depunerea unei moțiuni de cenzură, în contextul descinderii inspectorilor ANAF la sediul Intact, acuzând Guvernul că încalcă libertatea presei. Mesajul la fost schimbat după o săptămână, când liderul PSD a exclus varianta unei moțiuni de cenzură, punând afirmațiile sale pe seama „emoției” . 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă