10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportDragnea crește salariile printr-o nouă fraudă

Dragnea crește salariile printr-o nouă fraudă

UPDATE Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis că nu va fi reluat votul din şedinţa de luni când s-au adoptat mai multe proiecte, printre care şi cel referitor la modificarea OUG 20/2016, în sensul majorării salariilor unor categorii din sectorul bugetar, fiind respinsă, astfel, contestaţia liberalilor. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a făcut aceste precizări, miercuri, după şedinţa conducerii forului legislativ.  "Biroul permanent a hotărât că nu se reia votul, că votul a fost unul corect. S-au invocat articole din Regulamentul Camerei, care spun foarte clar la articolul 123 că votul putea fi contestat numai în şedinţa de plen, lucru care nu a fost făcut de niciun lider de grup. Deci nu are rost nici să intrăm pe fond", a spus Ciolacu. 

 

Legea privind majorarea salariilor bugetarilor a fost votată după ce social democraţii au forțat obținerea cvorumului de ședință. Nu doar votul este contestat, ci și conținutul actului normativ, care încalcă două legi în vigoare.

Legea privind majorarea salariilor bugetarilor a fost aprobată de Camera Deputaților luni seara  cu 184 de voturi „pentru” și o abținere. Actul normativ prevede  majorări salariale în Educaţie şi Sănătate, în medie cu 15%, deputații modificând în acest sens o ordonanță de urgență emisă de Guvernul Cioloș în luna iunie.

Executivul s-a opus acestor majorări, atrăgând atenția că vor avea un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei.

Pentru a trece majorarea, PSD avea nevoie ca cvorumul de ședință să fie de 177 de deputați și a fost atins în condiții discutabile, într-o ședință condusă de președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD). Cum sistemul electronic al Camerei Deputaților nu este folosit de opt luni de zile, social democraţii au refuzat două solicitări de apel nominal făcute de Mircea Toader (PNL) și Remus Cernea (independent).

În consecință, deputații au votat prin ridicare de mână, caz în care numărătoarea depinde exclusiv de secretarii de ședință.  Liberalii nu au participat la ședința de vot.

Cifra anunțată de șefii Camerei Deputaților nu este confirmată de nicio sursă independentă. Reporterul României libere a numărat 155 de parlamentari în sală, iar agenția news.ro a indentificat 153 de deputați. Ulterior, liberalii au anunțat că au filmat ședința și că au dovezi că în sală ar fi fost doar 168 de parlamentari. În replică, președintele Camerei Deputaților a explicat că cifra furnizată de el s-a bazat pe numărătoarea celor doi secretari de ședință – Marian Ciolacu (PSD) și Dragoș Zisopol (Grupul Minorităților). „În sală colegii se mişcă. Eu întotdeauna am luat de bază acel rezultat pe care mi-l anunţă secretarii”, a reacționat Florin Iordache. Sistemul electronic de vot nu mai funcționează din primăvară. A fost achiziționat unul nou, dar nu a fost pus în funcțiune.

Contestație în Parlament

Grupul parlamentar al deputaţilor PNL a depus la Cabinetul preşedintelui Camerei solicitarea de a se stopa parcursul proiectului de lege privind adoptarea OUG 20/2016 şi al celorlalte proiecte adoptate în şedinţa de plen din urmă cu o zi pe motiv că votul a fost fraudat. Liberalii îi cer președintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, să nu semneze actul normativ, în caz contrat ei anunțând că vor depune plângere penală. Liberalii au anexat la contestație o înregistrare din sala de plen, însoțită de capturi din care reiese că în sală erau doar 168 de deputați, nu 184, cât a anunțat Iordache.

Pe site-ul Camerei Deputaților legea apărea ca fiind înregistrată pentru control de constituționalitate (imediat după votul din plen!). Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, susține că bătălia parlamentară nu este pierdută. „Pentru a pleca la Curtea Constituțională, legea ar trebui să apară cu același statut și pe site-ul Senatului, ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că președintele Camerei nu a semnat-o și nu a trimis-o la Senat”, afirmă Nicolăescu. Contestația PNL ar urma să fie analizată, astăzi, de Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Vicii de constituționalitate

PSD are majoritatea în Biroul Permanent și poate forța un verdict favorabil, riscând, însă, prejudicii de imagine. Dacă legea va fi considerată aprobată, va trebuie să treacă și prin filtrul Curții Constituționale.  Premierul Dacian Cioloş a declarat că Executivul va cere un control de constituţionalitate pe Legea de aprobare a OUG 20 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari, precizând că că această acţiune priveşte legea şi nu ordonanţa în sine.

Premierul invocă legea responsabilității fiscal-bugetare, potrivit căreia sunt interzise majorările salariale cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri. De asemenea, premierul susține că a fost încălcat principiul bicameralismului – legea a fost modificată substanțial în Camera Deputaților fără ca Senatul să fie din nou consultat și să se ceară votul senatorilor.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că legea responsabilității fiscale se aplică doar Guvernului. „Parlamentul nu poate fi oprit să adopte o lege, pentru că asta este esenţa democraţiei. Legea resposabilităţii fiscale se referă la interdicţia Guvernului, nu la Parlament. Nicăieri în lume un Parlament nu poate fi oprit să legifereze“, a comentat liderul PSD. Însă, legea menționată (500/2002) prevede că se aplică autorităților publice definite ca „denumire generică ce include Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice“.

Pe de altă parte, actul normativ nu respectă nici legea finanțelor publice, potrivit căreia pot fi adoptate modificări legislative doar cu precizarea „surselor de acoperire a diminuării veniturilor sau a majorării cheltuielilor bugetare”. Or, există mai multe decizii ale Curții Constituționale potrivit cărora sursele trebuie să fie concrete și nu generale, gen „bugetul de stat”.

Roberta Anastase, reclamată de PSD la Parchet

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor în perioada 2008-2012 din partea PDL, a fost acuzată de PSD și PNL că a fraudat votul la legea pensiilor, în ședința de plen din 15 septembrie 2010. Potrivit înregistrărilor prezentate atunci de televiziuni, la ședință au  fost prezenţi în jur de 100 de deputaţi iar votul final trebuia amânat din cauza lipsei cvorumului de şedinţă, care era de 168 de deputaţi. În jurul orei 22.00, PSD și PNL au părăsit sala, iar liderul grupului PDL, Mircea Toader a invocat o defecțiune a sistemului electronic de vot, deputații votând prin ridicare de mână. 

Sfidând evidenţa, preşedinta Camerei, Roberta Anastase, a supus legea la vot, invocând prezența a 175 de deputaţi. Secretari de ședință erau Sever Voinescu (PDL) și Mihai Voicu (PNL). Ulterior, Voicu a susținut că misiunea sa ar fi fost doar să numere parlamentarii Opoziției (care nu erau în sală!), dar, de menționat că reprezentantul PNL nu a reclamat lipsa cvorumului în timpul ședinței, ci după câteva zile, după ce scandalul izbucnise în presă. Într-o ședință ulterioară (21 septembrie) cererea PSD și PNL de reluare a votului a fost respinsă cu voturile împotrivă ale PDL și UDMR.

PSD a depus plângere penală împotriva Robertei Anastase pentru abuz în serviciu. În 2011, Parchetul Instanţei Supreme a decis neînceperea urmăririi penale faţă de preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi în cazul său şi al secretarului Camerei Sever Voinescu, privind votul pe Legea Pensiilor, pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, respectiv complicitate la infracţiunile amintite.

Populism şi înainte de criză

Cu puțin înainte de alegerile parlamentare din 2008, Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50% a salariilor personalului din învățământ. Deși actul normativ fusese votat inclusiv de liberali, premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu există fonduri pentru finanțarea unei astfel de majorări.

În schimb, PSD și PDL și-au axat campania electorală pe ideea că vor majora salariile dacă vor ajunge la guvernare. Imediat după alegeri, guvernul PDL-PSD a anunțat că nu are bani pentru a majora salariile.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă