21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportDragoş Pîslaru, despre greva Sanitas: I-am atenționat să nu facă acest lucru,...

Dragoş Pîslaru, despre greva Sanitas: I-am atenționat să nu facă acest lucru, că nu este corect să faci lucruri cu implicații politice evidente și m-au ignorat

Ministrul Muncii a declarat, duminică, la Digi24, că i-a sfătuit pe liderii sindicalişti Sanitas să nu facă grevă deoarece "nu este corect să faci lucruri cu implicații politice evidente" și că această grevă a fost manevrată de PSD.

"Conducerea Sanitas și-a mânat membrii sindicatului să între într-o grevă în legătură cu care au fost notificați de Ministerul Muncii că încalcă prevederile legale, iar eu, ca ministru, în patru discuții cu liderii conducerii Sanitas, i-am atenționat să nu facă acest lucru, că nu este corect să faci lucruri cu implicații politice evidente și au ignorat", a spus Pîslaru.

Dragoş Pîslaru a mai adăugat faptul că este sigur că această grevă a fost doar o manevră a social-democraţilor.

"Pentru că vreau să vă spun cum a început dezbaterea de luni din Parlament (privind amendamentele la OUG 20/2016 n.r). În momentul în care am evocat ilegalitate pe Legea responsabilității fiscal bugetare, unul dintre argumente, trecând peste faptul că s-a spus că nu se aplică, unul dintre argumente a fost: domnule, oamenii sunt în grevă, pacienții suferă. Trebuie să adoptăm imediat niște rezultate. Al doilea element: când m-am dus în birou la domnul președinte Solomon (președintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon n.r) ca să îl salut înainte de începerea discuțiilor, erau liderii Sanitas care stăteau cu doamna Plumb (Rovana Plumb, deputat PSD, fost ministru al Muncii n.r) în birou la domnul președinte și lucrau pe text. Sunt niște evidențe…", a explicat ministrul Muncii.

Întrebat dacă îşi va da demisia după cererea sindicaliştilor, ministrul Muncii a afirmat că "demisia și-o dă cel care încalcă o lege. Dacă încalci o lege evident îți dai demisia".

În urma deciziei Tribunalului Bucureşti de a califica greva Sanitas drept ilegală, sindicaliştii i-au transmis o scrisoare deschisă Ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, în care i se cere demisia ca urmare a unei postări a acestuia de pe pagina sa de Facebook în care susţine că liderii sindicalişti "ar face jocurile PSD" şi că regretă faptul că au fost atrase cadrele medicale.

"Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale. Şi răspunsul dumneavoastră ? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei ? Abject este modul în care dumneavoastră trataţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Abject este că aţi tergiversat luarea unor decizii concrete şi corecte pentru cadrele medicale. Abject este modul în care dumneavoastră minţiţi acest popor şi vă ascundeţi în spatele unor scuze care nu au nici o bază reală. (..) Abject este să spuneţi că “este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de alegeri” şi tot abject este ca dumneavoastră să cunoaşteţi cererile angajaţilor din Sănătate înainte de apariţia de OUG nr. 43 şi să nu le daţi curs", se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Muncii.

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, că greva din Sănătate este ilegală. Decizia este executorie. Revendicările solicitate în cadrul manifestaţiilor din 19 octombrie nu vor fi soluţionate, iar angajații din Sănătate au decis să intre de luni în grevă generală, pe perioadă nedeterminată. Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Federația SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.

Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

 

Cele mai citite

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă