10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihailescu pot fi URMĂRIŢI PENAL. Cei doi...

VIDEO. Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihailescu pot fi URMĂRIŢI PENAL. Cei doi vor fi audiați vineri la DNA

UPDATE 15:30 Senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) și Șerban Mihăilescu (UNPR), vor fi audiați, vineri, de DNA, în calitate de suspecți în dosarul Microsoft. Cei doi vor lua la cunoștință că sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

Potrivit referatului DNA, Șerban Petru Mihăilescu este cercetat pentru următoarele:

– În 2004, l-a determinat pe ministrul Bejenariu Eugen să semneze HG nr. 1473/2003, HG nr. 470/2004 şi  Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptând oferta tehnică şi financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers, fără a-i aduce la cunoştinţă că această firmă nu era unic distribuitor de licenţe Microsoft pentru a beneficia de încheierea contractului prin încredinţare directă şi fără a detalia modalitatea de stabilire a preţului, respectiv preţul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României şi preţul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers,

– în perioada aprilie – noiembrie 2004, a pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de  Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca în baza influenţei pe care o avea să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

Șerban Mihăilescu, spuranumit Miki Șpagă, este suspectat de abuz în serviciu, trafic de influență, spălare de bani.

Ce a făcut ECATERINA ANDRONESCU și cum a luat șpaga:

Andronescu a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioadele:  28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009;ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării; iar între 2008-2012 membru al Grupului de Promovare a Tehnologiei Informaţiei în Româniaavând atribuţii în stabilirea direcţiilor strategice pentru trecerea la societatea informaţională în România; aprobarea proiectelor directoare şi a bugetelor anuale aferente acestora, din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, ale instituţiilor publice; aprobarea şi coordonarea proiectelor mai mari de 100.000 euro, din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, ale instituţiilor publice; aprobarea proiectelor din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei care necesită garanţii guvernamentale; organizarea, coordonarea si controlul aplicării legilor, ordonanţelor si hotărârilor Guvernului, a ordinelor şi instrucţiunilor emise potrivit legii, cu respectarea limitelor de autoritate si a principiului autonomiei locale a instituţiilor publice si a agenţilor economici;iniţierea şi avizarea de proiecte de lege, ordonanţe, hotărâri ale Guvernului, in condiţiile stabilite prin metodologia aprobata de Guvern etc.

ANDRONESCU a procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; a iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora (Memorandumul din data de 31.08.2001, Memorandumul cu privire la începere a „Proiectului naţional de implementare a învăţământului alternativ de educaţie asistată pe calculator” încheiat între MEC, SIVECO, HP, IBM., mai multe hotărâri de guvern); a stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; a stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; a acceptat cesiunea contractului de către SIVECO deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; a înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie , încheind contractul în condiţii oneroase pentru Minister, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

– în perioada 2001 -2009 a pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul.

Ecaterina Andronescu este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, spălare de bani

Proiectele și contractele nelegale puse în sarcina Ecaterinei Andronescu ar fi:

– „Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscripţion” încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105  milioane USD, derulat în perioada 2004-2009,

– „Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription” încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract  în derlare).

– Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124  milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

– Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare de 534  milioane EUR (extins în 2009 cu 200  milioane EUR).

UPDATE 14:01  Şerban Mihăilescu a rămas fără imunitate parlamentarăColegii săi senatori au aprobat cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale cu 77 de voturi "pentru" şi 51 "împotrivă" şi un vot anulat.

UPDATE 13:35  S-a început votul în Senat pentru ridicarea imunităţii senatorului Şerban Mihailescu.

UPDATE 13:24  Ecaterina Andronescu: Nu sunt vinovată. O să-mi demonstrez nevinovăţia. Vorbim despre ce s-a întâmplat în 2001, deci în urmă cu 13 ani. Cred că este mai potrivit să merg să dovedesc că sunt nevinovată. Nu am emoţii pentru zilele următoare. Nu am nicio tangenţă cu licenţele Microsoft şi cu dosarul Microsoft. S-au cumpărat în 2004. Ştiu că l-am derulat corect. Acuzaţiile sunt pur aberante. Nu ştiu dacă votul a fost politic, important e că trebuie să îmi dovedesc nevinovăţia.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/eca7f0a59cc1448e7c465122a01b9c29/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 13:20  În aceste momente, senatorul Şerban Mihăilescu îşi informează colegii de la tribuna Senatului că nu este vinovat şi le cere să dea un vot împotriva începerii urmării penale cerută de DNA. "Nu sunt vinovat, nu acceptaţi cererea DNA!", a mai spus Mihăilescu în plenul Senatului.

UPDATE 13:10  Ecaterina Andronescu a rămas fără imunitate parlamentară. Colegii săi senatori au aprobat cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale cu 72 de voturi "pentru" şi 62 "împotrivă" şi o abţinere.

_ _ _ 

Miercuri are loc în plenul Senatului votul pentru aprobarea raportului Comisiei Juridice care a avizat, marţi, cu voturi 8 "pentru", o abţinere şi unul împotrivă, încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu în dosarul Microsoft, cazurile urmând să fie discutate în şedinţa de plen de marţi.

În timpul dezbaterii cu privire la avizarea urmării penale pe numele său în dosarul Microsoft, Ecaterina Andronescu a declarat că nu se face vinovată pentru acuzațiile care i se aduc de către procurorii DNA. "Nu vă cer să mă apărați prin votul dumneavoastră, pentru că am gândit în toată activitatea mea cu onestitate. Dosarul se numește Microsoft, licențele s-au cumpărat în anii 2004 2009 și 2011, în perioadele în care eu nu eram ministrul Educației. Nu există niciun document pe care să fi pus aviz favorabil. Cred că numele meu nu avea ce căuta în acest dosar. În acest referat al DNA se face referire la proiectul național informatizat demarat în 2001 continuat până în 2008, în 6 etape. Îmi pun întrebarea dacă proiectul era greșit croit. De ce doar eu mă fac vinovată pentru demararea acestui proiect? Proiectul nu a fost demarat la inițiativa mea. Am pornit pe baza unor documente pe care aveam obligația ca ministru să le aplic”, a mai spus Andronescu.

Potrivit acesteia, proiectul de informatizare a fost verificat după plecarea sa din minister de la multe ori de Curtea de Conturi, "care nu a semnalat derularea defectuoasă a acestui proiect”.

video: youtube.com

ştire în curs de actualizare

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă