30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportSurse: Eduard Hellvig ar putea da explicații, miercuri, în Comisia de control...

Surse: Eduard Hellvig ar putea da explicații, miercuri, în Comisia de control a SRI, cu privire la influența pe care instituția ar fi avut-o asupra protestelor de amploare din țară

Comisia de control a SRI ar intenționa să discute, miercuri, în cadrul audierii șefului Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, și despre „influența” pe care instituția ar fi avut-o asupra protestelor care au avut loc, duminică seara, în întreaga țară, potrivit unor surse din Comisie, citate de News.ro.

Sursele citate au afirmat că membrii Comisiei de control al SRI vor adăuga la ordinea de zi şi „subiectul mai larg al evenimentelor” care au avut loc duminică seara în întreaga ţară, unde zeci de mii de oameni au protestat faţă de ordonanţele care vizează graţierea şi modificările aduse Codului penal.Potrivit surselor citate, reprezentanţii SRI vor fi întrebaţi, în cadrul audierii de miercuri din Comisie, despre „influenţa lor asupra situaţiei generale a ţării”. „Priveşte şi siguranţa naţională”, au completat sursele citate. 

Senatorul UDMR, Verestoy Attila: Situaţia o impune

Senatorul UDMR, Verestoy Attila, secretar al Comisiei de control al SRI, a declarat luni, pentru News.ro, ca situaţia de faţă impune ca membrii Comisiei să solicite informaţii de la conducerea Serviciului în legătura cu protestele care au avut loc în ţară, în condiţiile în care aceştia au în vedere şi „problemele curente”.

„Deocamdată, nu am decis acest lucru, dar situaţia o impune. Noi, întotdeauna, avem în atenţie şi problemele curente. Noi ne orientăm să avem întrebări şi la situaţiile care au apărut recent”. 
 
Chestionat în continuare dacă membrii Comisiei de control al SRI vor solicita retragerea „acoperiţilor” din instituţii, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public duminică seara, senatorul a spus că deocamdată nu s-a stabilit agenda. „Eu nu am cunoştinţă de aceste lucruri, aflăm când ajungem în şedinta Comisiei. Şedinţa Comisiei are agenda stabilită şi această agendă cuprinde o informare privind situaţia care s-a creat în urma acestor dezvăluiri media, care e analiza internă a Serviciului şi problemele de buget”, a răspuns Verestoy.

Eduard Hellvig a fost invitat, miercuri, la comisie, pe tema scandalului în care a fost implicat Florian Coldea.

Duminică seara, SRI a respins, printr-un comunicat de presă, ca orice încercare de a implica instituţia în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”

„Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, a arătat Serviciul Român de Informaţii.

SRI a menţionat că aduce aceste precizări  „în urma acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea instituţiei în organizarea protestului de duminică”.

Peste 20.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Capitală faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Manifestaţia, care a durat patru ore, a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, iar de acolo la sediul PSD. La manifestaţia din Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat de către protestatari şi i-a fost scandat numele. „Avem preşedinte”, „Iohannis e cu noi”, „România cere: fără graţiere”, au strigat oamenii.

Şeful statului a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi. ”O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a spus Iohannis la sosire.

Alte câteva zeci de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe.

Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă