19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportElena Udrea, "Trumpiţa" de la ALRO

Elena Udrea, “Trumpiţa” de la ALRO

Nume împrumutate parcă din desene animate sau din filme cu spioni apar în dosarul ALRO-Nuclearelectrica, închis la începutul anului. De exemplu, potrivit stenogramelor convorbirilor telefonice, Dorin Cocoş era poreclit Trump, iar Elena Udrea – Trumpiţa, potrivit Realitatea.net.

 

Ca şi în dosarul privatizărilor stategice din care ancheta ALRO a fost desprinsă, nu lipsesc poreclele. În spatele celor mai multe, cred anchetatorii, se ascundea Elena Udrea. Clopoţel, Trumpiţa, Cea de sub Trump sunt câteva dintre apelativele primite de fostul consilier prezidenţial, acum ministru al Turismului.

Deducţia pare logică, de vreme ce porecla Trump îi era atribuită lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea.

Urâtul este porecla unui alt personaj important. Se pare că este vorba de Valeriu Stoica. Dan Voiculescu sau Attila Verestoy întruchipau personajul Profesorul. Medvedev este şi el avocat, credeau anchetatorii, sub apelativul Meritosul, în timp ce analistul Sorin Roşca Stănescu era Clevetitorul.

Dosarul ALRO a fost închis în ianuarie. Cei anchetaţi au fost scoşi de sub urmărire penală, iar cei suspectaţi au fost anunţaţi că le-au fost interceptate convorbirile. Ultimul procuror din acest caz a invocat Consituţia pentru a justifica liberul acces la activitatea economică şi dreptul de petiţionare. Cu alte cuvinte, un război pe piaţa energiei a dus la interceptarea, timp de 3 luni, a unor importante personaje politice. Printre cei care au dat declaraţii ca martori la parchet se numără Elena Udrea, Verestoy Attila, Theodor Stolojan sau Dan Voiculescu. Au rămas în urmă 40 de volume de urmarire penală, cu peste 10.000 de file şi 80 de CD-uri cu interceptări şi înregistrări.

Ancheta fusese deschisă în 2007, pentru suspiciuni de subminare a economiei naţionale. Elementul central era grupul Marco, deţinător al fabricii ALRO, a cărui ţintă ar fi fost consolidarea unei reţele de sprijin la Administraţia Prezidenţială şi Parlament – care să susţină interese ruseşti din domeniul energiei şi al materiilor prime strategice.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă